Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Gól Baníku měl platit, sudí mají pozastavenou činnost

Praha – Předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damková potvrdila, že neuznaný gól v nedělním ligovém duelu Ostravy s Plzní měl platit a sudí Tomáš Kocourek s asistentem Patrikem Filípkem tak poškodili domácí Baník. Oba rozhodčí mají pozastavenou delegaci a nebudou nasazeni minimálně na zápasy 18. kola.

Ke spornému okamžiku došlo v duelu 17. kola ve 21. minutě, kdy se po velkém závaru v plzeňském vápně srazil brankář Matúš Kozáčik se spoluhráčem Danielem Kolářem, míč putoval za brankovou čáru, kam si ho nakonec Kozáčik srazil, ale následně ho bleskově vytáhl ven. Sudí Kocourek dokonce už krátce ukázal rukou na střed hřiště pravděpodobně na znamení gólu, vzápětí si však verdikt rozmyslel a hrálo se dál. Plzeň se vzápětí ujala vedení a nakonec zvítězila 2:1.

"Ze svého pozičního postavení jsem míč za brankovou čarou neviděl a v daný moment jsem neregistroval ani žádné porušení pravidel. Je fakt, že jsem přes shluk hráčů neměl zcela optimální výhled, proto jsem pohledem vyhledal asistenta, který také branku nesignalizoval. Proto jsem dal brankáři Plzně gestem ruky najevo, aby dál pokračoval ve hře," vysvětlil Kocourek. Celé situaci však podle něj předcházel faul ostravského hráče, proto by gól zřejmě stejně neuznal.

"Až o několik vteřin později mi asistent Filípek řekl, že už bezprostředně po zahrání standardní situace v komunikačním zařízení informoval o útočném faulu ostravského hráče. Bohužel jsem to ve všeobecném hluku na stadionu v ten okamžik nezaznamenal. Když ani jeden z nás míč neviděl v brance, nemělo podle nás smysl se s odstupem k útočnému faulu ostravského hráče vracet a hru zpětně zastavovat nařízením standardní situace proti Baníku," dodal Kocourek.

Podle Damkové však chyboval. "Televizní záznam i fotografie inkriminované situace při utkání Ostrava - Plzeň dokazují, že míč jasně překročil brankovou čáru, a gól tedy měl platit," řekla Damková. "Při zpětném posouzení situace je zřejmé, že rozhodčí Kocourek měl mít lepší poziční postavení, z nějž by měl lepší výhled, věc mohl posoudit lépe a míč by pak viděl za brankovou čarou," dodala Damková.

Kocourek si měl hlídat postavení i proto, že asistent Filípek neměl šanci míč v brance vidět. "Měl ve svém výhledu dva hráče najednou a neměl šanci vidět míč za brankovou čarou. U těchto situací ale rozhodčím vždy radíme jedno: očekávej neočekávané. V tomto případě rozhodčí nic neomlouvá," doplnila předsedkyně rozhodčích.

Baník po prohlášení Damkové přehodnotil záměr podat oficiální protest. "Vzhledem k vyjádření předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damkové považuje vedení Baníku Ostrava za nadbytečné podat protest proti výkonu rozhodčích, kteří svou chybou hrubě ovlivnili výsledek utkání," stojí v prohlášení Baníku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články