Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ghali pyká za zákrok na Kalabišku, v lize si nezahraje dva měsíce

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) uložila dvouměsíční trest libereckému křídelníkovi Ahmadu Ghalimu, který v nedělním utkání 5. kola nejvyšší soutěže v osobním souboji zlomil nohu pardubickému Janu Kalabiškovi. Krajní bek východočeského mužstva zůstal v dějišti zápasu v nemocnici a v pondělí se podrobil operaci.

Ghali v 68. minutě na mokrém terénu podklouzl a při tom nešťastně "nabral" Kalabišku. Hlavní sudí Karel Rouček nejprve nigerijského hráče nevyloučil, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu mu o čtyři minuty později udělil červenou kartu.

Komise dala Ghalimu nejnižší možný trest. Za vyloučení kvůli surové hře, která protihráči způsobí déletrvající zranění, je podle řádů distanc na dva až osmnáct měsíců a případná pokuta až do výše čtvrt milionu korun. Komise přihlédla k tomu, že Ghali na mokrém terénu zasáhl Kalabišku neúmyslně a ihned po utkání se zajímal o jeho zdravotní stav.

"Komise oceňuje, že se hráč zúčastnil jednání disciplinární komise a ihned po utkání se zajímal o zdravotní stav Kalabišky. Komise ale nemá na základě disciplinárního řádu FAČR jinou možnost než přestupek za daných okolností řešit dle daného paragrafu. Vzhledem k charakteru přestupku a celé řadě výše uvedených okolností uložila disciplinární komise nejnižší možný trest," uvedl předseda Jiří Matzner.

Ghali bude kvůli trestu chybět v lize sedm zápasů. Do hry se může vrátit ve 13. kole, které bude na programu o víkendu 26. a 27. října.

Kalabiška si ze smolného střetu odnesl zlomeninu lýtkové kosti a také poraněné vazy v kotníku. Lékaři odhadli dobu jeho léčby na několik měsíců. Letní posila Pardubic věří, že by se mohla vrátit do hry na jaře.

Buchtu čeká nejkratší možná pauza

Rekordní trest na domácí scéně od rozdělení federace dostal někdejší sparťan Léonard Kweuke, kterému komise v květnu 2013 zastavila činnost na 12 utkání. Vyšší distanc než Ghali si vysloužilo už jen další kvarteto hráčů s osmi zápasy.

Ostravský David Buchta dostal za vyloučení proti Slovácku po dvou žlutých kartách obvyklý nejnižší možný distanc na jedno utkání. Komise zároveň vyhověla žádosti královéhradeckého Petra Juliše o prominutí zbytku třízápasového trestu, ofenzivní univerzál tak bude moci nastoupit již ve víkendovém východočeském derby v Pardubicích.

Pražská Slavia dostala od komise pokutu 30 tisíc korun za porušení povinností pořadatele v domácím duelu 4. kola proti Olomouci. Fanoušci pronesli a použili zakázanou pyrotechniku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články