Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Frýdek spasil Spartu penaltou v nastavení, Bohemians se vrátí do Ďolíčku bez bodu

Na stoprocentně úspěšnou zimní přípravu navázala Sparta Praha i v úvodním jarním kole nejvyšší soutěže. Defenzivní tvrz Bohemians 1905 však fotbalisté z Letné prolomili až penaltou v nastaveném čase, kterou nadvakrát proměnil Martin Frýdek. Domácí zvítězili 1:0 a posunuli se o skóre před Baník Ostrava na čtvrté místo v tabulce. "Klokani" jsou i nadále třínáctí.

Antonín Vaníček z Bohemians v souboji s Dominikem Plechatým ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný nasadil v jarní premiéře od úvodního hvizdu i duo mladíků Plechatý–Hložek, jenž se stal v 16 a půl letech nejmladším hráčem pražského celku v základní sestavě v ligovém utkání. Ze zimních posil postavil zkušený stratég od úvodu Hanouska, naopak Švéd Karlsson nebyl ani mezi náhradníky. Stejnojmenný syn hostujícího kouče Martina Haška staršího začal jen na lavičce.

Jako první dvakrát zahrozili Bohemians. V osmé minutě nejprve málem doklepli míč do odkryté branky a o chvíli později pálil těsně mimo Filip Hašek, druhý ze synů hostujícího lodivoda.

V 16. minutě mohli otevřít skóre domácí, Tetteha ovšem v úniku vychytal gólman Fryšták. Ještě blíže k vedení měla Sparta ve 33. minutě, kdy strážce hostující svatyně podběhl centr a Hložkovu hlavičku zastavilo břevno. Na druhé straně Vaníček po uvolnění z úhlu pálil do Nity a Plechatého zákrok na unikajícího Závišku na hranici vápna sudí Proske jako faul neposoudil.

Po pauze pálil vedle Frýdek a pak Bohemians prováhali další z úniků do otevřené obrany. V polovině druhé půle pak poslal Ščasný krátce po sobě na trávník čerstvé útočníky Kadlece s Pulkrabem místo Kangy s Tettehem.

"Klokani" se ke konci zápasu zatáhli, ale sparťané marně hledali cestu k šancím. V 82. minutě jim pomohl Ljovin, který si nechal dát druhou žlutou kartu a byl vyloučen.

Domácí se i v přesilovce trápili, ale nakonec tři body získali. Po centru zprava, jenž zamířil do autu, zatáhl hostující Dostál ve vápně Chipcia a sudí Proske po zhlédnutí videa nařídil penaltu. Fryšták sice Frýdkovu první nepovedenou střelu vyrazil, ale na dorážku už dosáhnout nemohl. "Nervy to byly, oddechl jsem si hodně. Zaplaťpánbůh, že jsem dal gól," řekl Frýdek.

Martin Frýdek se raduje po vítězném gólu do sítě Bohemians 1905
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Asi se to písknout dalo, moje chyba. Na chvilku jsem zaváhal, Chipciu se dostal přede mě a já už nekoukal, jestli centr letí za bránu nebo ne. Možná jsem po něm hrábnul. V tu chvíli jsem byl přesvědčen, že to penalta není, ale když ji písknul ještě s videem, tak asi jo," uznal Dostál.

Letenští tak výsledkově navázali na povedenou přípravu, ve které vyhráli všech sedm zápasů. Nespokojení fanoušci přesto v závěru skandovali "Ščasný ven".

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)

Branka: 90.+2 Frýdek. Rozhodčí: Proske - Kotík, Caletka - Franěk (video). ŽK: Plechatý - Vacek, Ljovin, Dostál. ČK: 82. Ljovin. Diváci: 11 625.

Sparta: Nita - Zahustel, Plechatý, Štetina, Hanousek - Frýdek - Hložek (78. Martin Hašek ml.), Sáček, Kanga (65. Kadlec), Chipciu - Tetteh (68. Pulkrab). Trenér: Ščasný.

Bohemians: Fryšták - Dostál, Hůlka, Krch, Bartek - Záviška (59. Reiter), Ljovin, Vacek (80. Jindřišek), F. Hašek - Vaníček, Koubek (84. Nečas). Trenér: Martin Hašek st.

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Potřebovali jsme vyhrát. Určitě to nebylo optimální, hlavně ve druhé půli. Věděli jsme, že zápas bude strašně těžký. Bohemka jede v prvním ligovém utkání na jaře v derby na Spartu, absolutně nemá co ztratit a jde hrát s čistou hlavou. Věděl jsem, že my máme v hlavě, že musíme navázat na povedenou přípravu. Že to bude složité, protože máme v sestavě hodně nových kluků, mladých kluků. Z toho pohledu jsem rád hlavně za vítězství a věřím, že výkony půjdou nahoru. Možná by to vypadalo jinak, kdyby Benji (Tetteh) dal v první půli gól nebo Hložek hlavou. Že by se hráči uklidnili. S výkonem mladých hráčů jsem byl spokojený, Hložek podal výborný výkon. Co se penalty týče, Frýďas si okamžitě míč vzal, takže jsem věřil, že ji dá. Zaplať pánbůh, že to tam spadlo. My jsme v poslední době s penaltami měli problém, kluci to mají v hlavě."

Martin Hašek starší (trenér Bohemians):  "My jsme si dost věřili, že můžeme uspět. Obzvlášť poté, co jsme se v Turecku dostali do dobré formy a dobře nám to běhalo. Kudla do zad pro nás byla ta chřipková epidemie, která přišla. Šli jsme do utkání a nevěděli přesně, jak to kluci zvládnou. Ale i tak jsme si věřili, a když jsme viděli, jak to klukům na rozcvičce běhá, doufali jsme, že vyhrajeme. Nepřijeli jsme hrát na 0:0. V první půli dostali jednou naši stopeři balon za záda a jednou nám gólman podběhl centr. To je vše a druhý poločas neměla Sparta vůbec nic. Správně jsme zachycovali pohyby. Měli jsme relativně dost brejkových situací, ale neprokázali jsme dostatečnou kvalitu, abychom gól vstřelili. Nakonec odcházíme poraženi penaltou v 92. minutě. Gólman ji chytí, ale Frýďas to tam dorazil. Situaci jsem ještě neviděl, ale co mám informace, o faul se jednalo. Nejsem přesně odborník na pravidla, kde byl míč v tu chvíli a tak dále. Věřím rozhodčím, že dělají svoji práci dobře. Jsme hodně smutní. Výkon byl hodně dobrý, výsledek je po průběhu malou tragédií pro nás."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články