Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalové derby i hokej s diváky. K omezování hromadných akcí není důvod, řekl Babiš

Stát nebude kvůli novému koronaviru omezovat hromadné akce, řekl premiér Andrej Babiš. Není k tomu podle něj důvod, nákaza se údajně nerozšiřuje. Praha 6 nicméně ihned po tiskové konferenci rady hlásila již šestého nakaženého člověka v zemi. Rozhodnutí ovšem znamená, že fanoušci mohou přijít např. na nedělní derby Slavia - Sparta nebo hokejovou extraligu.

K omezování shromáždění podle Babiše není důvod, nákaza se nerozšiřuje. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib takové tvrzení ale záhy vyvrátil.

Šestým nakaženým člověkem má být matka dítěte ze základní školy na Praze 6. Některé třídy ZŠ Antonína Čermáka byly proto izolovány.

Ani podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není nutné rušit akce plošně. "Zavedeme opatření, že všechny akce nad 5000 tisíc lidí musí být hlášeny krajské hygienické stanici," dodal Vojtěch.

Podle jeho náměstka Romana Prymuly je v případě omezení hromadných akcí postupovat obezřetně. Kdyby stát podle něj na několik měsíců zablokoval veškeré akce, mohl by způsobit "obrovské národohospodářské škody".

Jedinou soutěží, na kterou nebudou mít fanoušci přístup, tak zůstal Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Premiér rozhodnutí hájí. "Pokud to nikdo nepochopil, je to akce nad 100 000 lidí," uvedl Babiš. Přímé přenosy ze SP v biatlonu odvysílá ČT sport a web ctsport.cz od čtvrtka do neděle.

Naposledy se světový pohár konal v Itálii, odkud jeden nakažený divák odjel do Německa. Rada podle Babiše v tomto případě rozhodla správně, a to na doporučení hlavní hygieničky Evy Gottvaldové.

Ve fotbalové lize se bude v neděli hrát pražské derby Slavia - Sparta, na které může dorazit až 20 tisíc fanoušků.

Slavia je ráda, že se zápasy odehrají podle plánu. Zároveň ale vyzvala fanoušky, aby šli na derby jen v případě, že budou zdraví. "Těšíme se, že nejslavnější utkání české historie bude odehráno před vyprodanými tribunami. Pokud však patříte mezi permanentkáře, kteří nejsou v ideální zdravotní kondici, či cítíte nachlazení a rádi byste zůstali během derby doma, nabízíme možnost odhlásit vaši účast na zápase," uvedl klub.

"Vzhledem k aktuální situaci doporučujeme fanouškům, kteří jsou po dovolené v Itálii v karanténě, v izolaci nebo mají nějaké virové onemocnění, aby se vzdali účasti na nedělním derby," dodala Slavia.

Dýmovnice od fanoušků Sparty během derby
zdroj: ČT4 autor: Šimánek Vít

Bez omezení se budou hrát i čtyři středeční zápasy čtvrtfinále českého fotbalového poháru MOL Cupu. Návštěvy nad 5000 diváků se dají očekávat na utkáních pražské Sparty s Ostravou a Plzně s Mladou Boleslaví.

Fotbalová asociace ČR rozhodnutí vítá. "Výsledky jednání Bezpečnostní rady státu, která je obklopena celou řadou odborníků z oblasti epidemiologie, bereme na vědomí a situaci budeme samozřejmě i nadále pečlivě monitorovat. Aktuálně jde každopádně o dobrou zprávu pro fotbal jako takový. Hrát bez fanoušků je proti podstatě sportu," uvedl předseda asociace Martin Malík.

Hokejová extraliga pak má před sebou páteční závěrečné kolo základní části, v němž budou tři týmy bojovat o udržení. Ředitel extraligy Josef Řezníček rozhodnutí Bezpečnostní rady státu uvítal.

"Jednoznačně je to ve prospěch sportu. Nevím, jestli se z mé strany dá mluvit o nervozitě, především by to byla nervozita klubů a některé, které měly prodané lístky na pátek, nervozitu pociťovaly."

Vedení extraligy podle jeho slov žádné krizové scénáře dopředu nepřipravovalo. Odkládání utkání play-off, které začne v pondělí, podle něj ale bylo nereálné. "Jsme limitovaní tím, že musíme někdy skončit a je potřeba zápasy odehrát. Bylo těžké se na to připravit, proměnných je řada," řekl šéf extraligy.

Ministerstvo zdravotnictví chce navíc zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí, podobně jako to učinilo v případě respirátorů třídy FFP3. Ministerstvo má podle Vojtěcha silné signály o nedostatku dezinfekce v různých institucích.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články