Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

FAČR zvýší rozhodčím odměny, musejí podepsat i etický kodex

Praha - Miroslav Pelta vyslyšel návrh předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damkové a posvětil zvýšení finančních odměn pro rozhodčí první a druhé ligy. To má vést k postupné poloprofesionalizaci šedesáti rozhodčích, kteří figurují na listinách pro delegaci na mistrovská utkání. Zároveň musí podepsat etický kodex, jenž pomohl představit elitní sudí z anglické Premier League Howard Webb.

Sudí Pavel Královec
zdroj: ISIFA

Čeští fotbaloví rozhodčí v první a druhé lize se tak od startu jarní části sezony dočkají zvýšení odměn za odřízený zápas. Hlavní sudí v nejvyšší soutěži si polepší ze současných 17 na 25 tisíc a asistenti z 10 na 15 tisíc. Ve druhé lize si pak hlavní přijdou na 15 tisíc místo současných 7 500 a asistenti na osm tisíc, když dosud pobírali pět tisícovek.

Rozhodčí zároveň musí podepsat etický kodex, který představilo vedení FAČR za přítomnosti špičkového anglického rozhodčího Howarda Webba. Jako první z českých sudích kodex opatřil svým podpisem elitní zástupce na mezinárodní listině Pavel Královec.

"Podobný dokument existuje u nás v Premier League již několik let. Máme ho proto, aby všichni investoři, majitelé i fanoušci měli záruku, že fotbal je čistý. Důležité je, aby jakékoliv narušení kodexu bylo oznámeno a rozhodčí i vedení asociace věděli, jak postupovat v případě, kdy dojde k jeho porušení," okomentoval českou novinku rozhodčí, který pískal finále mistrovství světa i Ligy mistrů v jednom roce.

Howard Webb
zdroj: ISIFA/EPA

Podle svých slov se nikdy s korupční nabídkou nesetkal. O poslední kauze v českém fotbale ví jen z doslechu. "O dění v České republice nemám moc informací, ale vím, co se dřív dělo třeba v Polsku nebo v Německu. Musíme dělat všechno pro boj proti korupci. Zabránit jakékoliv manipulaci. Ale právě rozhodčí bývají cílem těchto útoků," prohlásil Webb. Rozhodčí musejí i svým chováním udělat všechno pro to, aby se jim nevystavovali. Jakékoliv podezřelé chování se musí okamžitě nahlásit příslušnému orgánu," prohlásil.

K nahlášení případného uplácení by mu posloužila přímá telefonní linka FIFA, kterou však dosud nemusel použít. "Nejprve bych musel kontaktovat anglickou asociaci. Linku můžeme použít, pokud bychom zaznamenali jakýkoliv pokus či podezření z korupce. Tím se chráníme před dalším útokem," uvedl Webb.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbaloví rozhodčí podepsali etický kodex

Damková: Rozhodčím přípravíme podmínky, ale budeme hodně vyžadovat

Zvýšení odměn i zavedení etického kodexu znamenají kroky, které mají vést k postupné poloprofesionalizaci nejlepších českých rozhodčích. Ti se podle Damkové musejí připravit na zvýšené požadavky jí vedené komise.

Rozhodčí jsou pro vedení FAČR nyní citlivé téma. Právě svědectví bývalého sudího Tomáše Adámka stálo za rozpoutáním údajné korupční aféry, která se týká loňského zápasu mezi Jabloncem a Plzní. Adámek tvrdil, že jej uplatil bývalý manažer Martin Svoboda 200 tisíci korunami, aby zařídil výhru Plzně.

Rozhodčí se nyní například musejí připravit na to, že každý týden budou dojíždět na pravidelný seminář, k dispozici jim bude například kondiční trenér a psycholog. Ještě v minulém roce sudí absolvovali jeden společný kemp za čtvrt roku.

Dagmar Damková
zdroj: ČT24

"Budeme po rozhodčích chtít opravdu hodně. Budou muset uzpůsobit své zaměstnání, na druhou stranu budou mít větší odměny. Možná naše zvýšené požadavky nebudou ochotni akceptovat všichni, ale třeba je to dobře a alespoň se oddělí zrno od plev," uvedla Damková. "Myslím, že nastavenými kroky se zvýší odpovědnost všech rozhodčích," reagoval Královec.

Vedení fotbalové asociace prý nemělo problémy uvolnit více peněz na odměny arbitrů v první a druhé lize. Byť by si prý Damková dokázala představit ještě o něco lepší ohodnocení, je ráda i za současný nárůst. Asociace z vlastních nákladů zaplatí rozdíl v částce mezi původním honorářem a současnou odměnou. Zbytek půjde dál z rozpočtu klubů.

"Doba je sice těžká, ale když přišla předsedkyně komise rozhodčích a požádala mě o navýšení, neváhal jsem a získal jsem pro to i členy z výkonného výboru. Situace v rozpočtu je zatím dobrá, můžeme si to dovolit," uvedl Pelta. Zaplacení nárůstu odměn rozhodčích podle něj pro FAČR znamená výdaj v řádu milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články