Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Extrenér Sparty Jílek: Čekal jsem, že Slavia derby vyhraje. Sima nemá obdoby

Slavia si ze Sparty odvezla další výhru v derby a nedělní výsledek 0:3 Václava Jílka příliš nepřekvapil. Bývalý kouč klubu z pražské Letné podobný vývoj utkání očekával už jen po přihlédnutí k formě Slavie, která s předstihem postoupila do jarních vyřazovacích bojů v Evropské lize. "Čekal jsem, že bude tahat za delší konec provazu," říká Jílek.

Jednoznačné skóre 0:3, forma jako hrom, zápal vs. zranění, pomalá rychlost, nedůraz. Srovnání Slavie a Sparty vyznělo jednoznačně. Domácí navíc zahodili po nezužitkované penaltě možnost jít do vedení, kdy neproměnil Lukáš Juliš.

"Jen Dávid Hancko tam měl gólovou situaci po standardce, ale ze hry si Sparta nevypracovala příležitost ke vstřelení branky," myslí si Jílek, kterého ve Spartě po neslavném konci letos v únoru nahradil právě její současný trenér Václav Kotal.

Na svou střeleckou superpotenci navázal Abdallah Sima, velký objev sešívaných posledních měsíců. Byl k nezastavení, tentokrát přidal dva góly.

FOTBAL FOKUS PODCAST: Překoná Sima Džeka nebo Bonyho?

"Je to příběh, který tady za poslední dobu nemá obdoby. Ale asi zcela zaslouženě. Jindra Trpišovský stoprocentně věděl, koho si do týmu bere. Naplnil ty jeho nároky a teď to jenom ukazuje," říká Jílek v rozhovoru pro ČT sport.

Sázka na vytáhlého útočníka z Táborska se mu jeví jako velice dobrá. "Ale na druhou stranu za sebe říkám, že je potřeba, aby ten hráč byl schopen výkony opakovat i v dalších těžkých zápasech," dodává muž, který měl ve Spartě nadstandardní délku smlouvy na tři roky.

Řadu reakcí na sociálních sítích vzbudilo Kotalovo pozápasové hodnocení, dle něhož si nebyl jist, kdo měl při bránění standardní situace, po níž dal Sima první gól, devatenáctiletého Senegalce ze sparťanských hráčů pohlídat.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Nemůžu mluvit za Vaška Kotala, nicméně my jsme dělali nominaci na standardní situace společně, ale možná v tu chvíli úplně přesně nevěděl, kdo konkrétně má Simu pokrýt," domnívá se Jílek.

Ten právě před rokem v září vedl Spartu ze šestého místa v 10. kole do derby a dopadlo to úplně stejně jako v neděli. Slavia zvítězila na Letné 3:0 po penaltě Tomáše Součka, vlastním gólu Michala Sáčka a trefě Lukáše Masopusta.

"To nebyla jednoduchá situace. Je to derby, zápas s velkou sledovaností a prestiží. Umím se vžít do pocitů trenéra. Vysvětlovat to pak fanouškům není úplně jednoduché, protože tady existuje jediná věc, a to je vítězství," ví bývalý trenér Olomouce.

Trenér Václav Jílek
zdroj: ČT sport

Sparta tehdy dohrávala bez Benjamina Tetteha, do sprch šel po druhé žluté také Josef Hušbauer. A hlavně byl plný dům, což je nyní naprostý nonsense.

"S odstupem už ani nejsem schopen říct, jak konkrétně to tam probíhalo. Bylo tam standardní vyhodnocení toho zápasu, bylo to v úseku tří čtyř zápasů, ne po každém. Ale tady jsme to řešili určitě poměrně značně," vzpomíná Jílek, toho času bez angažmá, v Dohránu Plus.

Slavia má nyní před Spartou v tabulce pět bodů k dobru. "Je to historicky dané, rivalita je tam obrovská a je to vidět. Mezi lavičkami to v sobě hráči mají, že jdou do toho nejdůležitějšího utkání sezony minimálně v rámci základního ligového kola."

Jílek si nicméně nemyslí, že po skvělém úvodu sezony byla Sparta přechválena. "Ta chvála byla určitě zasloužená, produktivita byla obrovská. Ty zápasy byly zvládnuté poměrně lehce. Ale přišly těžší zápasy a tam to srovnání pro Spartu dobře nevyšlo," připomíná prohrané duely s Plzní, Slavií i v rámci základní skupiny Evropské ligy s AC Milán a Lille.

Odvetu Sparty proti milánskému velkoklubu vysílá ČT sport a web ctsport živě ve čtvrtek od 20:40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články