Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Eden tentokrát nebyl pro Slavii rájem, Baník po přestávce zničil karvinské naděje

V nejsledovanějším zápase 14. kola první fotbalové ligy porazila Plzeň v Praze Slavii 2:1 a připravila ji tak o vedení v lize, které nyní patří o dva body Spartě. Plzeň, která má k dobru zápas s Mladou Boleslaví, je třetí osm bodů za Slavií. Fotbalisté Karviné v lize hodně pookřáli, ale s Baníkem Ostrava jim to v nedělním zápase vydrželo jen v prvním poločase, po němž vedli 1:0. Po pauze hosté z Ostravy vlétli na hřiště, třemi góly rychle otočili skóre a jsou v tabulce čtvrtí. Po porážce 0:1 v Liberci zůstávají fotbalisté Budějovic předposlední jen o skóre před Zlínem.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno – debata expertů ke 14. kolu ligy

Slavia vedla, ale Plzeň měla střelce Jirku

V pražském Edenu se v nedělní dohrávce kola hrál vyrovnaný fotbal. Slavia v prvním poločase měla mírně navrch a využila toho k vstřelení prvního gólu, který dal hlavou Mick van Buren. Ovšem po přestávce se hosté z Plzně, v jejichž brance se překvapivě objevil uzdravený Jindřich Staněk, začali víc prosazovat směrem dopředu a to se nakonec projevilo i na skóre. Oba góly dal Erik Jirka. Poprvé si naběhl za obranu na míč, který tam poslal Dweh a před gólmanem Mandousem nezaváhal. To zopakoval o několik minut později, kdy si naběhl na skvělý pas od střídajícího Matěje Vydry.

Slávisté byli viditelně rozhození, i tak mohli ještě srovnat. Na začátku nastavení vypálil střídající Masopust a jeho tvrdý pokus pod břevno vytáhl Staněk na roh.

Závěrečný nápor Pražanů už Západočeši ustáli a naopak mohli ještě přidat pojistku. V sedmé minutě nastavení ale za již překonaným Mandousem zasáhl na čáře obránce Vlček a zhatil bývalému slávistovi střídajícímu Sýkorovi radost z gólu proti někdejšímu zaměstnavateli.

Slavia na svém stadionu v lize prohrála po čtyřiadvaceti zápasech a v tomto ročníku nebodovala vůbec poprvé. 

Trenér Jindřich Trpišovský hovořil o sestupné tendenci výkonu Slavie. "V druhém poločase jsme zápas ztratili. Postupem času se náš výkon zhoršoval a Plzeň se naopak zlepšovala. Hlavně v druhé půli nám chyběla soubojovost, agresivita, chtění. Vygradovalo to v závěrečném tlaku, ze kterého byla jen jedna střela. V druhém poločase jsme ztratili tvář a strašně moc pustili soupeře do hry."

Naopak Miroslav Koubek byl s tím, co jeho hráči předvedli, spokojený. "Mám radost z výkonu. Věděl jsem, že tu můžeme uspět jedině aktivitou, vysokým presinkem, honit Slavii prakticky po celém hřišti, pokud možno co nejdéle. My to vydrželi skoro celých 90 minut, klobouk dolů před mužstvem. Na tom to stálo."

Slavia Praha – Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)

Branky: 13. Van Buren – 64. a 79. Jirka. Rozhodčí: Černý – Paták, Matoušek – Petřík (video). ŽK: Bořil, Vlček, Tijani – Kalvach, Traoré, Kozáčik (trenér brankářů), Hranáč, Dweh, Sýkora. Diváci: 18.434.

Slavia: Mandous – Vlček, Ogbu, Bořil (72. Sinyan) – Tomič (83. Masopust), Oscar, Zafeiris, Provod – Wallem – Van Buren (63. Jurásek, 72. Jurečka), Chytil (63. Tijani). Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Staněk – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic, Traoré, Kalvach, Cadu – Jirka (90.+3 Hejda), Šulc (61. Vydra, 89. Sýkora) – Chorý. Trenér: Koubek.

Ostrava rozhodla zápas třemi góly v úvodu druhé půle

Baník rozehrál derby aktivně a první čtvrthodina byla zcela pod jeho taktovkou. Vytvořil si i několik střeleckých příležitostí a hlavně Buchtův volej měl parametry, ale karvinský gólman Holec proti němu vytasil první ze skvělých zákroků. A záhy si slovenský brankář, jenž minule vychytal senzační výhru 1:0 v Plzni, poradil i s křížnou ranou Kubaly.

Domácí se prosadili v podstatě z první nebezpečné situace. Po brejku do rozhozené hostující obrany vyplaval odražený míč před Budínským, který si zaseknul protihráče a levačkou obstřelil Letáčka. Proti bývalému zaměstnavateli si připsal třetí ligovou branku v sezoně a dotáhl nejlepší týmové střelce Akinyemiho s Mikušem.

Dominik Holec v brance Karviné zasahuje
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Obrovskou možnost na vyrovnání ve 42. minutě nevyužil Tanko. Nigerijský útočník běžel sám na gólmana, při kličce do strany mu sice trochu utekl míč, ale zakončil a střelu do odkryté brány fantastickým skokem zneškodnil Holec.

Do druhé půle ale Baník vstoupil obrovsky aktivně. Po gólu Ewertona, jehož ve 49. minutě na zadní tyči nadýchaným centrem našel Ndefe, získal převahu a sevřel soupeře v jeho šestnáctce. Brazilský křídelník pátou ligovou trefou v ročníku dotáhl Tanka v týmové tabulce kanonýrů.

Během tří minut poté rozjetý ostravský celek otočil skóre. Postupnou kombinací na jeden dotek prošel až do vápna, kde Kubala sklepl balon Buchtovi a ten levačkou obstřelil Holce.

Nový kouč karvinského celku Juraj Jarábek přes porážku svým hráčům nic nevyčítal. "Je třeba říct, že Baník vyhrál zaslouženě. Rozhodující byl vstup do druhého poločasu. Tak jsme si to opravdu nepředstavovali, Baník dal tři góly a za deset minut bylo rozhodnuto."

Ostravský trenér Pavel Hapal byl spokojený. "Výborný zápas od začátku do poslední minuty. Byli jsme velice aktivní a měli dost příležitostí. Neproměnili jsme je ale a z brejku jsme byli potrestaní vlastně z první situace soupeře. I ve druhém poločase jsme chtěli být trpěliví, čekat na příležitosti a ty přišly."

MFK Karviná – Baník Ostrava 1:3 (1:0)

Branky: 25. Budínský – 53. a 58. Buchta, 49. Ewerton. Rozhodčí: Rouček – Hájek, Leška – Hocek (video). ŽK: Tanko, Juroška (oba Ostrava). Diváci: 4833 (vyprodáno).

Karviná: Holec – Moses (90.+2 Bederka), Krčík, Svozil, Čurma – Boháč (60. Žák), Čavoš – Memič (69. Doležal), Budínský (60. Ezeh), Iván (60. Papalelé) – Akinyemi. Trenér: Jarábek.

Ostrava: Letáček – Ndefe (79. Juroška), Lischka, Pojezný, Kpozo – Buchta, Rigo, Boula, Kubala (73. Šín), Ewerton (85. Frydrych) – Tanko (73. Klíma). Trenér: Hapal.

Kulenovič vystřelil Liberci zaslouženou výhru

Budějovice se marně snaží odpoutat ode dna tabulky. V Liberci prohrály třetí zápas za sebou. Liberečtí hráči bodovali už ve třetím zápase za sebou.

Liberec začal dobře a tlačil se do útoku. Jihočeši postupně hru vyrovnali a v 34. minutě dostali míč do sítě, když Skalák po Suchanově kolmici prostřelil brankáře Bačkovského. Videorozhodčí ale odhalil ofsajd zkušeného útočníka hostů. Slovan začal výrazněji hrozit až po změně stran. Nejprve v 48. minutě Šípoše zaměstnala Preislerova rána a vzápětí Kulenovič hlavou jen těsně minul bránu slovenského gólmana.

V 61. minutě už se Severočeši dočkali. Kulenovič zpracoval ve vápně Preislerovu střelu, obehrál obránce Sladkého a zblízka nedal Šípošovi šanci. Jihočeši se dostali do tlaku až v závěrečné desetiminutovce. S Alliho střelou z úhlu si ale Bačkovský poradil a Trummerův tečovaný pokus prolétl kolem levé tyče domácí brány. Dynamo v Liberci nezvítězilo v nejvyšší soutěži podvacáté za sebou, naposledy tam uspělo před 27 lety.

Liberecký kouč Luboš Kozel připustil, že to bylo jedno z nejtěžších utkání, které jeho tým v poslední době sehrál. "Velmi cenná výhra. Směrem dopředu jsme byli nepřesní, i když jsme měli větší šance než České Budějovice. Naštěstí jsme jednu situaci nakonec do gólu vyřešili. Výkon nebyl stoprocentní, ale mužstvo to poctivě odpracovalo, hlavně do defenzivy."

"Liberec si s námi dlouho nevěděl rady, a zápas se vyvíjel podle našich představ," konstatoval budějovický trenér Marek Nikl. "Bohužel jsme byli málo nebezpeční v zakončení, akorát v závěru jsme měli nějaké situace, které při troše štěstí mohly skončit gólem."

Slovan Liberec – Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)

Branka: 61. Kulenovič. Rozhodčí: Machálek, Podaný, Antoníček – Berka (video). ŽK: Purzitidis, Višinský – Suchan, Matouš Nikl. Diváci: 1827.

Liberec: Bačkovský – Mikula, Chaluš, Purzitidis (46. Prebsl) – Ghali (59. Višinský), Žambůrek, Červ, Preisler – Frýdek (76. Fukala), Tupta (88. Horský) – Kulenovič (88. Rabušic). Trenér: Kozel.

Č. Budějovice: Šípoš – Havel, Matouš Nikl (46. Alli), Králik – Sladký, Hubínek, Čermák, Trummer – Hellebrand (87. Osmančík), Suchan – Skalák (69. Adediran). Trenér: Marek Nikl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články