Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dvoubrankové vedení bylo Plzni málo. Baník dokázal doma vydřít remízu

Kvůli zraněním a trestům za červené karty musel kouč Plzně Michal Bílek řešit několik děr v sestavě a na stopera dokonce posunul útočníka Tomáše Chorého. I tak to ale vypadalo, že si fotbalisté Viktorie odvezou ze hřiště Baníku v 15. kole první ligy tři body. Západočeši vedli po polovině střetnutí o dvě branky, ovšem Ostravané v druhé půlce vydřeli remízu 2:2.

Jan Sýkora z Plzně padá k zemi v utkání s Baníkem Ostrava
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

V úvodním poločase se trefili hostující Jhon Mosquera a Jean-David Beauguel z penalty. Mezi 67. a 83. minutou vstřelil dva góly střídající Jiří Klíma.

Západočeši nevyužili šanci se vrátit do čela neúplné tabulky a zůstali na druhém místě o skóre za mistrovskou Slavií, která má k dobru nedělní domácí zápas s Jabloncem. Viktoria v nejvyšší soutěži nevyhrála potřetí za sebou, pátý Baník na vítězství čeká ještě o jedno kolo déle. Plzeňští v lize neprohráli s Ostravou ve 24. utkání za sebou, tato série trvá od srpna 2009.

"Vzhledem k průběhu musíme bod brát, ale stejně jako po utkání se Spartou (2:2) si při všem respektu ke kvalitě soupeře říkáme, že se z toho dalo vytěžit i více," řekl Ondřej Smetana, který je kvůli chybějící licenci oficiálně veden jako asistent trenéra Baníku.

Je nám líto, video expirovalo.
Chorý: Stopera jsem hrál po čtrnácti letech

Plzeň v personální nouzi na pozici stopera překvapivě uschopnila zraněného útočníka Tomáše Chorého, který nastoupil s obličejovým krytem zcela atypicky uprostřed defenzivy. "Absolvoval s námi dva tréninky, měl svolení od lékaře, tak nastoupil. Moc jiných variant nebylo. On to zvládl velmi dobře," vysvětlil hostující kouč Michal Bílek.

"Určitě nebylo jednoduché přeorientovat se z útoku na obranu. Udělal jsem maximum, co je v mých silách, abych zápas nějak zvládl. Ale nehodnotí se mi to moc dobře, protože jsme nezískali tři body," doplnil Chorý, jenž podle svých slov hrál stopera naposledy před 14 lety v mládeži.

Ostrava nezvykle sestavené obrany soupeře v úvodu několikrát využila. První šanci ale měl po Budínského špatném odkopu Kopic, jehož ránu do odkryté brány však domácí gólman stihl ještě před čarou vyrazit a svůj kiks napravil. Pak se ale balony za obranu do několika šancí dostal Baník, ale Kuzmanovič napnul jen boční síť a Almási skóroval z těsného ofsajdu, jeho gól tedy neplatil.

Po dvanácti minutách sehrála rychlou akci po pravé straně Plzeň. Havel ideálním centrem na malé vápno vybídl Mosqueru, který hlavou zakončil přesně do horního rohu ostravské brány. "Soupeři jsme doslova darovali prostor, následoval gól. Nevstoupili jsme do toho dobře," konstatoval Smetana.

Omráčení domácí zhruba na deset minut vypadli z role. Na nohy je znovu mohl postavit Kuzmanovič, ale jeho hlavičku chytil Hruška.

Poté do hry vstoupil videorozhodčí, který shledal zákrok Ndefeho na hostujícího Kopice jako faul a Beauguel z pokutového kopu zaznamenal svůj devátý gól sezony. Francouzský útočník si upevnil pozici nejlepšího střelce soutěže. "Beauguel měl ještě před půlí šanci, kdyby to bylo 3:0, bylo rozhodnuto," upozornil Bílek.

Baník se po několika střídáních zhruba po hodině hry znovu dostal do zápasu. Kaloč nejprve ve 49. minutě z dálky napálil břevno, ale nápor Ostravy výrazně zesílil po dalším neuznaném gólu Fleišmana, jemuž předcházel patrně ofsajd.

Domácí se nakonec dočkali brzy nato, když Sor postrčil míč na Klímu a ofenzivní žolík v 67. minutě asi z deseti metrů nezaváhal. Ostrava dokázala doma dát branku Viktorii po více než sedmi letech. Sedm minut před koncem přišla další chvíle Klímy, který po Sorově kolmici dělovkou překonal Hrušku podruhé.

"Trenér mě tam posílal s tím, ať zkusím dát kontaktní gól. My jsme už v první půli přes ty dva inkasované góly cítili, že se s nimi dá hrát. Ten první gól byl i trochu štěstí, protože rána neměla moc razanci a kdyby zůstal gólman stát, tak to chytil do náruče," přiznal Klíma.

Slezané šli po třech bodech a málem se jim to vymstilo, když po brejku z vyložené šance přestřelil Bucha. Plzeň v Ostravě neprohrála 12. ligový zápas po sobě. "Závěrečná šance Buchy nás musí mrzet. Nakonec jsme mohli rozhodnout pro nás," dodal Bílek.

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 2:2 (0:2)

Branky: 67. a 83. Klíma - 12. Mosquera, 36. Beauguel z penalty. Rozhodčí: Petřík - Hájek, Leška - Adámková (video). ŽK: Juroška, Fleišman, De Azevedo, Smetana (trenér) - Beauguel, Sýkora. Diváci: 6774.

Ostrava: Budinský - Juroška (46. De Azevedo), Svozil, Lischka, Fleišman - Ndefe, Tetour, Kaloč (66. Budínský), Kuzmanovič (59. Klíma), Buchta (59. Sor) - Almási. Trenér: Galásek.

Plzeň: Hruška - Havel, Chorý, Hejda, Sýkora - Janošek, Bucha - Kopic (78. Kayamba), Káčer (65. Čermák), Mosquera - Beauguel. Trenér: Bílek.

Ondřej Smetana (asistent trenéra Ostravy): "Vstoupili jsme do utkání špatně. Darujeme soupeři prostor a první gól. Plzeň se pak postavila do bloku, nenapadala, a v tom jsou silní, moc šancí jsme neměli. Ve druhém poločase nám pomohl De Azevedo, byli jsme rychlejší, přesnější. Chtěli jsme dát kontaktní gól, to se povedlo. Ve druhém poločase jsme i fyzicky byli silnější tým. Ukázali jsme vůli a charakter. Vzhledem k průběhu musíme bod brát, ale stejně jako po utkání se Spartou si při všem respektu ke kvalitě soupeře říkáme, že se z toho dalo vytěžit i více."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Vstoupili jsme do utkání velmi dobře, hned jsme měli šanci Kopicem. První půle byla z naší strany velmi dobrá, soupeře jsme do ničeho nepouštěli, měli jsme nebezpečné situace. Závěr první půle šel sám Beauguel, měl proměnit a bylo by rozhodnuto. Ve druhé půli si soupeř vytvořil tlak a vytěžil z toho dva góly. My ale ke konci taky měli šance, třeba Buchou, je škoda, že to neproměnil. Měli jsme hodně vykartovaných hráčů, hned po utkání s Olomoucí nás napadla varianta s Chorým. Ale nevěděli jsme, jak na tom bude, měl nepříjemné zranění v obličeji. Absolvoval s námi dva tréninky, měl svolení od lékaře, tak nastoupil. Moc jiných variant nebylo. On to zvládl velmi dobře."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články