Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dva góly, pak dvě červené. Jablonec ale vedení v Ďolíčku udržel

Jablonečtí fotbalisté zvítězili v zápase 17. kola první fotbalové ligy na hřišti pražských Bohemians 2:1 a v nejvyšší soutěži naplno bodovali po devíti zápasech. K vítězství nakročili už během prvního poločasu díky brankám Čvančary a Housky a nepřišli o něj ani po červených kartách, které ve druhém dějství dostali Malínský a Pilař. Domácí stihli už jen zkorigovat Hronkovou trefou.

Fotbalisté Jablonce se radují z gólu
zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Jablonec se v tabulce posunul na 12. místo a úspěšně se naladil na čtvrteční závěrečný duel ve skupině Evropské konferenční ligy na hřišti Kluže. "Klokani" mají o dva body více než soupeř a jsou jedenáctí.

"Hráči si hrábli na dno. Hrát s osmi hráči v poli proti deseti je na tomto terénu hodně náročné, ale zvládli jsme to. Jsou to pro nás zlaté tři body z Bohemky, která je doma nepříjemná a silná. Jsem také spokojený s přístupem a morálkou hráčů," řekl na tiskové konferenci jablonecký trenér Petr Rada.

Poprvé od příchodu do Bohemians nastoupil v lize v základní sestavě Nový, jubilejní 100. start v nejvyšší soutěži si připsal jeho spoluhráč Květ. V jabloneckém útoku dostal před Doležalem přednost Čvančara a trenéru Radovi se tah brzy vyplatil.

Český reprezentant do 21 let se v osmé minutě po přihrávce od Malínského opřel do míče z hranice pokutového území a přesnou ranou k pravé tyči otevřel skóre zápasu. Čvančara vstřelil pátou branku v ligové sezoně a upevnil si pozici nejlepšího střelce týmu. "Myslím, že nám ten gól hodně pomohl. Pak jsme měli i další náznaky směrem dopředu," uvedl Čvančara.

Domácí se snažili o vyrovnání, ale proti koncentrované obraně soupeře se jim nedařilo prosadit. Brankáře Hanuše v první půli ohrozil jen Fulnekův centr v 38. minutě, který jablonecký gólman vytáhl nad břevno.

Když už se zdálo, že "Klokani" odejdou do kabin s jednogólovým mankem, udeřili hosté podruhé. V první minutě nastaveného času si na Kratochvílovu přihrávku za obranu naběhl Houska a tvrdou ranou nedal brankáři Le Giangovi šanci. Bývalý hráč Olomouce se prosadil v jabloneckém dresu vůbec poprvé.

"Ta první půle, kterou jsme sehráli hodně špatně, rozhodla. Přišlo mi, že jsme byli příliš nervózní, zatímco Jablonec byl silnější a klidnější na míči. Směrem dopředu jsme nebyli vůbec nebezpeční," uznal trenér Pražanů Luděk Klusáček.

Do druhé půle udělal dvě změny v sestavě a Bohemians se hned ve 47. minutě mohli dočkat snížení. Po odvráceném rohovém kopu se prosadil kapitán Jindřišek, sudí Szikszay však jeho trefu po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí situace u monitoru neuznal kvůli předcházející ruce Hronka.

"Nevím, co k tomu říct. Rozhodčí by měl mít trochu citu. Věřím tomu, že bychom minimálně remizovali, ne-li vyhráli. Zase ale neříkám, že to rozhodlo. Rozhodla první půle, v níž jsme byli marní a Jablonec byl produktivní," prohlásil Jindřišek.

"Tohle záleží na posouzení rozhodčího. Jednou, když je neúmyslná ruka třeba u Chaluše v Liberci, tak to nevadí. Teď to zase vadí. Nevím, nechci to zpochybňovat. V této situaci je pán rozhodčí a může si to vyhodnotit, jak uzná za vhodné. Ta hranice je tam nejasná a je to šedá zóna," doplnil Klusáček.

"Klokani" pokračovali v aktivitě a po hodině hry dostali další možnost ke zvýšení tlaku. V 64. minutě byl totiž nejprve kvůli druhé žluté kartě vyloučen Malínský a čtyři minuty nato ho následoval Pilař. Sudí ho poprvé napomenul v 58. minutě a podruhé o 10 minut později po odpískaném faulu na Köstla. Bývalý reprezentační záložník nesl vyloučení velmi nelibě a ze hřiště ho odvedli spoluhráč Hübschman a také jeden z hráčů Bohemians.

"Nevím, na tu dálku jsem ty situace neviděl. Hlavně Malínského, který byl na druhé straně. Rozhodčí se rozhodl pro červenou. U té druhé nevím, jestli byla. Někdo řekne ano, druhý ne. Nemyslím si ale, že by to měl být zápas na dvě červené karty," uvedl Rada. "Říkám to podesáté, rozhodčím, instruktorům, všem. Fotbal je kontaktní sport a já znám tisíce fotbalistů, že když to budeme takto hodnotit, nemohli by hrát ligu," dodal Rada, který končil hráčskou kariéru v Bohemians.

Domácí následně soupeře uzamkli před jeho pokutovým územím. Osm minut před koncem sice ještě Hanuše zachránila branková konstrukce, v 84. minutě si však naběhl na centr z pravé strany Hronek a vrátil Bohemians na dostřel. Přes závěrečný tlak už ale Pražané další branku nepřidali a doma v lize prohráli s Jabloncem po třech zápasech.

Bohemians 1905 - Jablonec 1:2 (0:2)

Branky: 84. Hronek - 8. Čvančara, 45.+1 Houska. Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Arnošt - Franěk (video). ŽK: Nový, Le Giang, Květ - Malínský, Pilař. ČK: 64. Malínský, 68. Pilař. Diváci: 1000 (omezený počet).

Bohemians: Le Giang - Nový (46. Bartek), Jindřišek, Köstl - Fulnek (82. Koubek), Hronek, Ljovin, Květ, Kovařík (46. Novák) - Keita (75. Necid), Puškáč. Trenér: Klusáček.

Jablonec: Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Surzyn - Hübschman - Malínský, Houska (86. Považanec), Kratochvíl (90.+2 Štěpánek), Pilař - Čvančara (79. Doležal). Trenér: Rada.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články