Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Dva góly Klimenta k výhře Olomouce nestačily, Plzeň veze z Liberce bod

V sedmém ligovém kole potvrdili fotbalisté Slavie roli favorita a Pardubice doma zdolali 2:0. Červenobílí udrželi neporazitelnost v sezoně nejvyšší soutěže a před reprezentační pauzou ztrácejí tři body na lídra tabulky a obhájce titulu Spartu. Plzeň nastoupila proti Liberci krátce po postupu do Evropské ligy a venku uhájila zisk bodu za remízu 1:1. Karviná remizovala s pražskou Duklou 0:0 a stále na domácím hřišti v sezoně nevyhrála. Olomouc v souboji sousedů z horní poloviny tabulky remizovala s Ostravou 2:2, dvakrát se prosadil Matěj Šín a Jan Kliment. Mladá Boleslav zvítězila po obratu 2:1 v Teplicích. 

Marek Icha z Liberce a Lukáš Kalvach z Plzně (zleva)
zdroj: ČTK/Profimedia autor: Radek Petrášek

Plzeň remizovala v Liberci 1:1

U Nisy se hrál od prvních minut zajímavý zápas. Úvod patřil Slovanu, Purzitidis tvrdou ránou pod břevno protáhl brankáře Tvrdoně. Viktoria však byla nebezpečnější. Dwehův dlouhý aut propadl až do vápna, kde z blízkosti zakončoval Markovič a dorážel Adu. Obě střely výtečně zlikvidoval gólman Bačkovský. Do třetice se zaskvěl, když vytáhl Šulcovu hlavičku z malého vápna pod břevno. Liberečtí odpověděli průnikem Višinského, jehož střelu z úhlu srazil Markovič na poslední chvíli na tyč vlastní branky.

Míč do sítě dostala Plzeň. Po rohu ho Dweh prodloužil hlavou na zadní tyč, kde byl nachystaný Adu a v pádu zakončil. Situaci však přezkoumal videorozhodčí a skóre se nakonec neměnilo kvůli ofsajdovému postavení zakončujícího útočníka.

Úvod druhého poločasu byl z obou stran opatrnější. První branka byla kuriózní. Icha centroval do vápna, hostující brankář měl míč v rukavicích, jenže mu vyklouzl a skončil v bráně. Gól byl zapsán jako vlastní. Tvrdoň zatím v ročníku ani jednou neinkasoval, teď si hrubou chybou připomněl loňský zápas v Liberci, kdy se při porážce 0:3 podepsal pod dva góly. Slovan mohl ještě zvýšit, ale Tupta trefil boční síť.

Místo dvougólového vedení pak bylo vyrovnáno. Cadu přiťukl míč Vydrovi a zkušený útočník se levou nohou ze střední vzdálenosti postaral o krásný gól. V ligové sezoně se trefil poprvé. Domácí nakonec mohli ještě prohrát, Jirku zpomalil faulující Kayondo a plzeňský útočník pak pálil do Ševínského, který se stihl vrátit.

Slovan Liberec – Viktoria Plzeň 1:1 (0:0)

Branky: 66. vlastní Tvrdoň – 75. Vydra. Rozhodčí: Pechanec – Nádvorník, Hádek – Volek (video). ŽK: Nyarko, Purzitidis, Zyba – Kalvach, Adu, Koubek (trenér), Slončík. Diváci: 3174.

Liberec: Bačkovský – Halinský, Ševínský, Purzitidis – Koželuh (78. Mikula), Icha, Hlavatý (90.+1 Zyba), Kayondo – Višinský (90.+1 Eneme), Nyarko (69. Letenay) – Tupta (90.+1 Kok). Trenér: Kováč.

Plzeň: Tvrdoň – Dweh, Markovič, Jemelka – Kopic (71. Mosquera), Červ, Kalvach, Cadu – Šulc (71. Slončík) – Vašulín (71. Jirka), Adu (61. Vydra). Trenér: Koubek.

Slavia zdolala Pardubice 2:0 a je neporažená

Slavia neprohrála ani devátý vzájemný ligový duel a Pardubice v nejvyšší soutěži porazila poosmé za sebou, navíc bez inkasované branky. Červenobílí si částečně spravili náladu po středečním vypadnutí ve 4. předkole Ligy mistrů s Lille. V nejvyšší soutěži potřinácté za sebou bodovali. Východočeši nenavázali na minulé vítězství nad Hradcem Králové, prohráli potřetí z posledních čtyř kol a figurují na 14. místě.

Když už se zdálo, že hosté v Edenu v prvním poločase udrží nerozhodný stav, udeřil v poslední z pěti nastavených minut Diouf. Devatenáctiletý senegalský halfbek převzal míč ve vápně po promáchnutí Chorého a napálil jej pod břevno. S třemi góly je nečekaně zatím nejlepším slávistickým střelcem v ligovém ročníku.

Čtyři minuty po pauze favorit zvýšil. Po Provodově rohovém kopu hlavičkou vrátil balon před branku kapitán Bořil a Chorý míč usměrnil do sítě. Český reprezentant skóroval poprvé v ligovém ročníku po letním přestupu z Plzně.

Na opačné straně pak velkou šanci prováhal Šehič, domácí si přesto zdánlivě poklidný duel ještě zkomplikovali. Po nevydařeném vlastním autu fauloval Prebsl unikajícího Míška, sudí Orel mu nejprve udělil jen žlutou kartu, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace domácího stopera v 65. minutě vyloučil.

Východočeši ani v přesilovce neměli dostatek kvality na to, aby zápas ještě zdramatizovali. Slavia si závěr pohlídala a opět vylepšila svou bilanci doma, kde v lize prohrála jediný z posledních 40 zápasů. Pardubičtí nebodovali ve třetím z minulých čtyř venkovních duelů nejvyšší soutěže.

Slavia Praha – FK Pardubice 2:0 (1:0)

Branky: 45.+5 Diouf, 49. Chorý. Rozhodčí: Orel – Váňa, Leška – Kocourek (video). ŽK: Bořil, Zafeiris, Douděra – Šehič, Krobot, Lurvink, Surzyn. ČK: 65. Prebsl (Slavia). Diváci: 17 983.

Slavia: Kinský – Prebsl, Ogbu, Bořil – Douděra, Zafeiris (90.+1 Chaloupek), Oscar, Diouf (87. Zmrzlý) – Jurásek (46. Schranz), Provod (90.+1 Vorlický) – Chorý (62. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Pardubice: Stejskal – Surzyn (84. Brdička), Jindra, Šimek, Šehič (56. Lurvink) – Darmovzal (78. Yahaya), Vacek – Leipold (46. Mareš), Simon, Míšek – Zlatohlávek (56. Krobot). Trenér: Saňák.

Boleslav zvítězila po obratu v Teplicích

Prvnímu poločasu na Stínadlech chybělo tempo a k vidění byly jen dvě šance, obě ale skončily gólem. Ve 20. minutě si mladoboleslavský brankář Trmal došel pro centr z rohového kopu, míč ale vyrazil jen na hranici vápna, odkud ho Emmer z těžké pozice pohotově poslal do sítě. Třiadvacetiletý záložník poprvé skóroval při čtvrtém startu v nejvyšší soutěži a při debutu v základní sestavě.

Hosté vyrovnali o sedm minut později rovněž z první střely mezi tři tyče. Kušej na levé straně obral o míč Havla, následně obešel i Lukáše Marečka a míč předložil před prázdnou bránu skórujícímu Ladrovi, který potvrdil střeleckou formu a ke čtyřem trefám v předkolech Konferenční ligy přidal i premiérový ligový gól v sezoně.

Po změně stran bylo na trávníků živěji, přičemž aktivnější byli domácí. V 58. minutě se Gning krásně položil nůžkami do Radostova centru a jen těsně minul. Oba hráči si zopakovali spolupráci o chvíli později, nejlepšímu střelci Sklářů chyběl ke čtvrtému zásahu v sezoně nejvyšší soutěže znovu zhruba metr.

Hosté začali výrazněji hrozit až v závěru a nakonec otočili skóre ve svůj prospěch. V 80. minutě šel střídající Mašek po několika sekundách na hřišti úplně sám na Němečka, teplický brankář ale zasáhl a následnou dorážku Ladra poslal nad břevno.

O pět minut později už se Mašek druhé trefy v ligovém ročníku dočkal. Kušej utekl po pravé straně a podobně jako před prvním gólem přesnou přihrávkou vybídl spoluhráče ke snadné brance.

Severočeši se na závěrečný tlak nezmohli a dnešnímu soupeři podlehli v lize po třech duelech. Mladá Boleslav venku v nejvyšší soutěži naplno bodovala po čtyřech porážkách.

FK Teplice – FK Mladá Boleslav 1:2 (1:1)

Branky: 20. Emmer – 27. Ladra, 85. Mašek. Rozhodčí: Nehasil – Hájek, Pečenka – Zelinka (video). ŽK: Kričfaluši, Havelka, Trubač – D. Mareček, Langhamer. Diváci: 3485.

Teplice: Němeček – Kričfaluši, Havel, Mičevič (86. Čerepkai) – Radosta (77. Urbanec), Emmer (77. Trubač), L. Mareček, Havelka, Labík (46. Harušťák) – Gning, Horský (71. Vachoušek). Trenér: Frťala.

M. Boleslav: Trmal – Vydra, Král, Králik – Kostka, Sakala (77. Mašek), Langhamer (77. Suchý), Kadlec – Kušej (90. Pulkrab), D. Mareček (60. Matějovský) – Ladra (90. Jawo). Trenér: Brännström.

Olomouc remizovala s Baníkem

Po opatrném a bojovném začátku jako první zahrozili Slezané. V 17. minutě z úhlu vypálil k tyči Tanko a brankář Stoppen měl plno práce, aby balon vyrazil. Po půlhodině hry měl ještě větší šanci Šín, ani on však zblízka gólmana Sigmy nepřekonal. Krátce poté Stoppen vytáhl i Ewertonovu ránu pod břevno.

Baník úvodní šance nevyužil a Hanáci ho ztrestali vedoucím gólem. Zorvan přiťukl Klimentovi, nejlepší střelec ligové sezony se protáhl do vápna a z pravé strany z velkého úhlu překonal Markoviče. Kanonýr Sigmy gólově oslavil dnešní 31. narozeniny.

Slezané stihli ještě do přestávky srovnat. Juroška v těžké pozici poslal z pravé strany povedený centr do pokutového území a nabíhající Šín tvrdou hlavičkou na přední tyč nedal Stoppenovi šanci. Dvacetiletý záložník skóroval poprvé v ligovém ročníku.

Šín prožíval životní zápas a krátce po pauze se prosadil podruhé, což se mu v jednom duelu nejvyšší soutěže povedlo poprvé. Mladý záložník, který předloni překonal rakovinu, si narazil s Ewertonem a přízemní střelou na zadní tyč otočil skóre.

Asistent sudího nejprve signalizoval ofsajd, ale videorozhodčí z centrály na Brumlovce po pár minutách přezkoumávání situace odhalil, že o porušení pravidel nešlo.

Olomoucký trenér Janotka prostřídal a jeden z nových hráčů na trávníku Vodháněl byl centimetry od vyrovnání, jeho ránu z hranice vápna v 67. minutě ale zastavilo břevno. Na začátku 73. minuty chtěl pojistit náskok Ewerton, ale hlavou na zadní tyči minul.

Neprosadil se ani Klíma a hosty to později mrzelo. Frydrych ve vápně fauloval Zorvana a Kliment v 85. minutě z penalty s přehledem srovnal. Domácí útočník má v ligové sezoně vynikající bilanci sedmi gólů v šesti utkáních a suverénně vede tabulku kanonýrů.

V nastavení mohl otočit stav Vodháněl, ale z velké dálky trefil jen tyč. Sigma po předchozích dvou výhrách doma v ligovém ročníku poprvé ztratila.

Sigma Olomouc – Baník Ostrava 2:2 (1:1)

Branky: 34. a 85. z pen. Kliment  42. a 52. Šín. Rozhodčí: Hocek  Ratajová, Matoušek - Černý (video). ŽK: Mikulenka, Langer  Romaněnko (asistent trenéra), Chudík (kustod). Diváci: 11 328.

Olomouc: Stoppen – Chvátal, Dohnálek, Pokorný, Sláma (90.+6 Slavíček) – Breite (86. Dele), Spáčil (63. Langer) – Hadaš (63. Vodháněl), Zorvan, Mikulenka (46. Fiala) – Kliment. Trenér: Janotka.

Ostrava: Markovič – Juroška, Frydrych, Chaluš, Kpozo – Boula, Rigo – Buchta (86. Holzer), Šín (69. Kubala), Ewerton – Tanko (70. Klíma). Trenér: Hapal.

Karvinští ani na čtvrtý pokus doma nevyhráli

Domácí nastoupili bez potrestaného kapitána Svozila, jehož ve středu obrany nahradil uzdravený Švéd Bergqvist. Na levém kraji se poprvé v této ligové sezoně objevil v základu druhý z černohorských zadáků Ražnatovič a do sestavy se vrátil záložník Samko.

U hostů nahradil v záloze Ullmana Ambler, který před týdnem ozdobil svou ligovou premiéru gólem, a do útoku se místo nové posily Řezníčka znovu postavil po odpykání trestu Matějka.

Domácí, kteří ve středeční domácí dohrávce hráli s Ostravou rovněž bez branek, se v úvodu až nečekaně snadno dostávali za soupeřovu obranu, ale jejich akcím chybělo přesnější zakončení. Blíž ke gólu tak byli v prvním poločase hosté. Ve 24. minutě po rychlém Šebrleho brejku vystřelil v dobré pozici zblízka Mešanovič, ale brankář Lapeš byl připraven.

V minulém utkání Dukla vytěžila dva góly z dlouhých autů a tuto zbraň zkusila uplatnit i tentokrát. Ve 39. minutě se po vhazování Šebrle do míče opřel z voleje, jenže tečovaná střela skončila nad brankou.

Do druhého poločasu vytáhl karvinský trenér Martin Hyský dva ofenzivní trumfy Ezeha a Regáliho a převaha domácích zesílila. Dukla už v prvním poločase přišla o zraněného Horu a brzy po změně stran ho do péče lékařů následoval Šebrle, který byl v prvním poločase nejaktivnějším hráčem Pražanů. Pak už se hosté zjevně soustředili jen na bránění remízy a vpředu zůstával jen osamocený Mešanovič.

Na domácím kontě rychle přibývaly střely, až jich bylo 19. Ražnatovičova hlavička i Regáliho pokus jen těsně minuly tyče a s další střelou slovenského útočníka si poradil jeho krajan v brance Dukly Hruška. A když v nastavení gólman hostů vytáhl na roh k tyči mířící Ezehovu hlavičku, zrodila se v tomto kole už třetí bezbranková remíza.

Oba soupeři se naposledy potkali před dvěma lety ve druhé lize a Karviná hladce vyhrála oba zápasy s celkovým skóre 8:0, ale tentokrát se diváci gólu ani přes jasnou převahu svého týmu nedočkali. Karviná měla v minulé sezoně ze všech mužstev nejhorší domácí bilanci a ani v novém ročníku její stadion není žádnou velkou výhodou.

MFK Karviná – Dukla Praha 0:0

Rozhodčí: Starý  Vlček, Slavíček  Berka (video). ŽK: Krčík  Šebrle, Ludvíček, Hašek, Douděra, Hruška, Zeronik. Diváci: 1 983.

Karviná: Lapeš  Raspopovič, Bergqvist (63. Fleišman), Krčík, Ražnatovič (80. Mikuš)  Moses, Planka (71. Čavoš)  Memič, Botos (46. Regáli), Samko  Vecheta (46. Ezeh). Trenér: Hyský.

Dukla: Hruška  Vondrášek, Hašek, Peterka, Ludvíček  Šebrle (51. Zeronik), Hora (34. Lichý), Kozma, Ambler (79. Douděra)  Mešanovič (79. Matoušek), Matějka (79. Špatenka). Trenér: Rada.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články