Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Důležitá koronavirová změna v profesionálním sportu, Hnilička slibuje klubům značnou úsporu

Profesionální sportovní kluby výrazně ušetří za pravidelné testování na koronavirus. Mohou totiž místo PCR testu používat levnější a rychlejší antigenní test. Informoval o tom předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička, který o podmínkách pro sport debatoval s ministrem zdravotnictví Janem Blatným a premiérem Andrejem Babišem.

PCR test – ilustrační foto
zdroj: ČTK autor: Švancara Petr

Zatímco PCR test aktuálně stojí kolem 1800 korun za kus, antigenní test přijde podle dřívějšího vyjádření premiéra Babiše na zhruba 150 korun. Antigenní testování je také mnohem flexibilnější, výsledek je znám do 15 minut.

V pondělí bude vláda projednávat možnost pravidelného antigenního testování amatérských sportovců. To by mohlo vést ke zmírnění opatření, která nyní zahrnují povinné roušky při sportovních aktivitách uvnitř a maximálně desetičlenné skupiny při organizovaném tréninku.

Zrušení roušek pro rekreační sportovce podle informací ČTK nepřipadá v úvahu dříve než 12. prosince, kdy bude vláda vzhledem ke konci současného nouzového stavu schvalovat všechna opatření znovu.

Antigenní testy nejsou tak citlivé jako PCR testy, ale jsou poměrně spolehlivé při odhalování osob s velkou virovou náloží, které jsou nakažlivé pro okolí.

Je nám líto, video expirovalo.
Profesionální kluby výrazně ušetří za testování na koronavirus

Při zohlednění ceny a rychlosti jsou vhodné pro plošné testování. Vláda je poskytla pro plošné testování klientů i zaměstnanců v sociálních službách, od pátku se jimi budou moci nechat otestovat učitelé a před Vánoci je budou moci zdarma využít všichni občané Česka. Od toho si vláda slibuje bezpečnější návštěvy o svátcích, kdy se očekává, že se mladší lidé budou setkávat i s příbuznými z rizikových skupin.

Ministerstvo zdravotnictví také zveřejnilo upravenou tabulku PES pro sport. Výslovně uvedlo, že limit deseti osob pro skupiny uvnitř se týká přípravy. Úřad také opravil nesrovnalost, kdy ve druhém rizikovém stupni měly být uzavřené šatny a sprchy, zatímco ve třetím jsou otevřené.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články