Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Dukla balancuje nad propastí, Sparta si chce proti Liberci zajistit třetí místo

Fotbalisté Dukly balancují nad propastí pádu do druhé ligy, a zda se tak stane, může být známo už po druhém z pěti kol skupiny o záchranu. Trenér Roman Skuhravý ale ještě věří. "I remíza s Bohemkou nám dala určitou naději, o kterou budeme dál bojovat," říká. V nadstavbové skupině o titul si může Sparta zajistit třetí místo a Jablonec čtvrtou příčku, rozhodne se také o obou finalistech skupiny o Evropu. ČT sport odvysílá živě utkání Olomouc - Zlín, a to v neděli od 15:00.

Dukla, která působí mezi elitou od ročníku 2011/12, se pohybuje na dně tabulky od začátku sezony. Z posledních 15 kol jen jednou zvítězila a po remíze 1:1 s Bohemians 1905 z úvodu nadstavby už jsou její naděje na udržení jen mizivé. Dukla sestoupí, pokud získá méně bodů než v souběžně hraném utkání v Příbrami Karviná, na kterou Pražané ztrácejí osm bodů.

"V březnu jsme v Opavě nehráli špatné utkání, ale pak jsme se nechali hloupě vyloučit a prohráli 0:2. Věřím, že tentokrát tam můžeme uspět, pokud podáme stoprocentně koncentrovaný výkon," uvedl trenér Dukly Skuhravý, který ještě na začátku sezony vedl Opavu.

Jak vypadaly první boje v nadstavbě? Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu:

Na opačném pólu tabulky si může Sparta definitivně zajistit třetí místo, které za určitých okolností může přinést přímý postup do základní skupiny Evropské ligy. Letenští nesmějí doma s Libercem získat méně bodů než čtvrtý Jablonec proti Ostravě.

Sparťané v dosavadních dvou zápasech pod dočasným trenérem Michalem Horňákem vyhráli shodně 3:0 a na zlepšení chtějí navázat. Liberec ale v minulém kole uhrál cennou bezbrankovou remízu se Slavií a na pátou Ostravu ztrácí už jen dva body.

"Kluci hrají od srdce, je na nich vidět, že oba zápasy chtěli zvládnout a vyhrát. Chtěli bychom navázat na výsledkově úspěšné utkání s Baníkem. Liberec ale prokázal své kvality nejen minule proti Slavii, ale i proti nám a ostatním mužstvům. Je to bojovné mužstvo s velkým srdcem a hlavně doma je velice nebezpečné. Ale i venku jsou velice kvalitní," uvedl Horňák.

Jablonec si může zajistit čtvrtou příčku, pokud porazí finalistu poháru Ostravu, která ztrácí šest bodů. V závěrečném kole základní části Severočeši doma deklasovali Baník 4:0. Tentokrát se ale na lavičce budou muset obejít bez trenéra Petra Rady, který dostal dvouzápasový trest za nesportovní chování k rozhodčímu při utkání v Plzni.

Ve skupině o Evropu se odehrají v neděli obě odvety semifinále. V Mladé Boleslavi půjde o formalitu, neboť středočeský celek v úvodním duelu deklasoval Teplice venku 8:0 a připsal si jednu z pouhých tří osmibrankových výher v historii samostatné ligy. V druhé semifinálové odvetě bude Zlín v Olomouci hájit náskok 1:0 z domácího duelu. Postupující si zahrají finále a utkají se o to, kdo v kvalifikačním zápase o Evropskou ligu vyzve čtvrtý nebo pátý celek.

Tabulku skupiny o záchranu vede Slovácko, které může už po tomto kole získat definitivu udržení, potřebuje k tomu ale kombinaci nepříliš pravděpodobných výsledků. Celek z Uherského Hradiště musí každopádně zvítězit na stadionu třináctých Bohemians 1905 a pak doufat, že buď zápasy v Opavě a Příbrami skončí remízou, nebo Opava prohraje a Karviná nezvítězí.

Z nejvyšší soutěže sestoupí přímo pouze nejhorší tým, celky na 14. a 15. místě čeká baráž s druhým a třetím mužstvem druhé ligy. Druhé kolo nadstavby nabídne právě souboj čtrnácté Příbrami s patnáctou Karvinou. Slezané ztrácejí na soupeře dva body a případná porážka už by pro ně znamenala téměř jistotu baráže.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články