Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Druhý nejdražší přestup z české ligy? Alex Král má namířeno do Spartaku Moskva

Alex Král odchází podle informací médií ze Slavie do Spartaku Moskva. Ruský klub má za jednadvacetiletého fotbalistu zaplatit 12 milionů eur (zhruba 310 milionů korun). Slavia transfer zatím nepotvrdila, sportovní ředitel Jan Nezmar pouze v České televizi řekl, že kluby spolu dosud jednají a věc není uzavřená. Doplnil, že sám Král má o přestup zájem. Šlo by tak o druhý nejdražší přestup hráče z české ligy.

zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Hráč vyslovil velké přání nabídku, která je pro nás zajímavá, a pro něj určitě taky, využít, a zároveň si uvědomujeme, že suma, kterou nám ruský klub nabízí, je extrémně vysoká," konstatoval Nezmar.

"Řekl jsem mu, že mu bránit nebudu. Myslím, že to všem dává smysl s tím, že sportovně nám bude chybět," uvedl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Pokud se informace o výši částky potvrdí, půjde o druhý nejdražší přestup hráče z české ligy. Nejvyšší sumu za hráče z české nejvyšší soutěže dosud zaplatila Borussia Dortmund, jež získala v roce 2001 Tomáše Rosického ze Sparty za 504 milionů korun.

Kouč Trpišovský už počítá s tím, že Král odejde. "V kontextu toho, jak Alex tady působil, je to samozřejmě velká ztráta. Je to český reprezentant, na evropské scéně odehrál své nejlepší zápasy. Je atypický svým pojetím, oslabení to určitě bude. Ale ta nabídka pro klub byla monstrózní, vůbec pro celý český fotbal. Během týdne to poskočilo až na pro mě astronomickou částku. Proto se včera večer vedení klubu domluvilo se Spartakem. Sportovní úsek řekl nějakou definitivní částku, kterou Spartak bez mrknutí oka splnil," řekl Trpišovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy fotbalistů Slavie po losu Ligy mistrů

Král ve středu pomohl Slavii v základní sestavě k výhře 1:0 nad Kluží a postupu do Ligy mistrů. Tu si už ale nejspíš s Pražany nezahraje. "Alex do Spartaku chtěl jít, zkusit to. Pro něj je to obrovská výzva. Nechali jsme to na něm, jak to cítí. Odvedl tu obrovský kus práce. Je to druhý nejdražší přestup, je to vizitka pro něj, pro celý český fotbal. Všichni víme, že o české hráče není úplně rvačka v zahraničí, pokud odcházejí, tak za úplně jiné ceny," dodal Trpišovský.

O reprezentačního záložníka, který se do Slavie vrátil před sedmi měsíci z Teplic, projevil ruský klub zájem už na začátku srpna. Tehdy ale Pražané prodej Krále i další opory Tomáše Součka, o něhož Spartak rovněž stál, podle předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka odmítli.

Trpišovský věří, že Slavia Krále dokáže nahradit. "Máme hráčů v kádru dost. Právě proto, že je o ty hráče zájem, jsme si v uvozovkách dopředu pořizovali třeba Oscara z Liberce," dodal.

Přehled nejdražších přestupů fotbalistů z domácí soutěže

504 - Tomáš Rosický, Sparta Praha - Borussia Dortmund, leden 2001

310 (?) - Alex Král, Slavia Praha - Spartak Moskva, srpen 2019

230 - Bořek Dočkal, Sparta Praha - Che-nan Ťien-jie, únor 2017

200 - Nicolae Stanciu, Sparta Praha - Al Ahlí, leden 2019

189 - Milan Baroš, Baník Ostrava - FC Liverpool, srpen 2001

150 - Petr Čech, Sparta Praha - Stade Rennes, červenec 2002

149,5 - Tomáš Řepka, Sparta Praha - AC Fiorentina, červenec 1998

145 - Jan Šimůnek, Sparta Praha - Wolfsburg, srpen 2007

143,5 - Karel Poborský, Slavia Praha - Manchester United, srpen 1996

138,7 - Pavel Nedvěd, Sparta Praha - Lazio Řím, červenec 1996

128 - Petr Jiráček, Viktoria Plzeň - VfL Wolfsburg, prosinec 2011.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články