Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Drchal opět pálil ostrými, Sparta smetla Vltavín a v přípravě je stále stoprocentní

Třetí utkání, třetí skalp soupeře. Sparta Praha dnes v tréninkovém centru na Strahově porazila třetiligový Vltavín jednoznačně 5:0 a navázala na vítězství nad Českými Budějovicemi (3:1) a Chotěbuzí (2:0). Dva góly vstřelil v prvním poločase nejlepší kanonýr přípravného období Václav Drchal. První zimní nezdar si naopak připsala Mladá Boleslav, která se musela sklonit před druholigovou Jihlavou.

Václav Drchal (vpravo) se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Snažíme se budovat tým, který ví, jakou chce mít tvář. Chceme se prezentovat aktivní hrou a využívat všechny osobnosti v kádru. Dnes se nám více dařilo v prvním poločase, ve druhém jsme se trochu trápili s proměňováním šancí. Nakonec jsme se prosadili, což je dobře. Bereme to jako další krůček," řekl asistent sparťanského trenéra Petr Janoušek.

Pražané proti čtvrtému týmu třetí nejvyšší soutěže od úvodu dominovali a za celý zápas ho nepustili k šanci. Sami měli naopak celou řadu příležitostí a jednu z prvních zužitkoval v sedmé minutě zblízka Drchal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta si smlsla na Vltavínu, Ščasného potěšil Drchal

Stejný hráč ve 25. minutě po kolmici od jedné ze zimních posil Karlssona zvýšil na 2:0 a ve třetím přípravném střetnutí potřetí skóroval. Ve 35. minutě navíc Eldar Čivič zblízka doklepl míč do odkryté branky.

Drchal se po vážném zranění, kvůli němuž nehrál prakticky celý podzim, vrací do formy. Kvůli drobné viróze přitom nehrál víkendový zápas v Chotěbuzi. "Hodně rychle po zranění se dostal zpět do týmu a přináší tam úplně jiný rozměr. Neustále se nabízí za obranu, je ohromně pracovitý. Máme různé typy útočníků a on je hodně zajímavý. Dává nám to možnost variability, kterou jsme na podzim neměli," řekl kouč Zdeněk Ščasný.

Do druhého dějství nastoupila v letenském dresu až na gólmana Bičíka zcela odlišná jedenáctka a favorit v závěru ještě přidal další dva góly. V 79. minutě přesně vypálil Nicolae Stanciu a krátce nato se premiérového zásahu v A-týmu dočkal mladý ukrajinský obránce Vadym Červak.

Letenské těší, že i když je zima, mohli na Strahově hrát na výborně připravené přírodní trávě. "Pro nás je obrovské štěstí, že jsme hráli na takových terénech a hřiště nebyla zmrzlá," pochvaloval si Ščasný.

Další utkání už čekají Spartu na soustředění ve Španělsku, kde na úvod změří v pondělí síly s maďarským Videotonem.

Přípravné fotbalové utkání:

Sparta Praha - Vltavín 5:0 (3:0)
Branky: 7. a 25. Drchal, 35. Čivič, 79. Stanciu, 81. Červak.

Sparta: I. poločas: Bičík - Zahustel, Plechatý, Costa, Čivič - Karlsson, Vácha, Kanga, Sáček, Chipciu - Drchal. II. poločas: Bičík - Wiesner, Radakovič, Červak, Hanousek - Hložek, Frýdek, Hašek, Stanciu, Plavšič - Tetteh. Trenér: Ščasný.

Poprvé naopak zaváhala Mladá Boleslav, která doma prohrála s druholigovou Jihlavou 0:2. Vysočina držela s favorizovaným soupeřem krok a v závěru rozhodla o vítězství slepenými góly z rychlých protiútoků. V 82. minutě se nejprve trefil Lukáš Zoubele a minutu po něm přidal pojistku Jiří Klíma.

Soupeře z druhé nejvyšší soutěže nezdolala ani Karviná, jež remizovala 1:1 s Třincem. Ten poslal čtvrt hodiny před koncem do vedení Ondřej Kušnír proměněnou penaltou a v 77. minutě vyrovnal Lukáš Budínský.

Naopak Teplice rozdrtily jiný druholigový tým Táborsko 6:1 a největší podíl na tom měl Patrik Žitný, který skóroval čtyřikrát. "Mým maximem v áčku zatím byly dvě branky. Jsem rád, že to tam teď padá, i když je to zatím jen příprava. Každá trefa se počítá, je to pro mě i taková psychická úleva," řekl Žitný.

Proti soupeři z nižší soutěže uspěla i Opava, jež zdolala Prostějov 3:1. Hned při premiéře se gólem uvedla nová posila Endy Opoku Bernadina. Slezský klub zároveň v zápase testoval slovenského obránce Olivera Jansa z Trnavy.

Olomouc zvítězila v Bratislavě nad vedoucím týmem slovenské ligy Slovanem 3:2. Hanáci dali všechny góly po přestávce, vítěznou trefu zaznamenal minutu před koncem Tomáš Zahradníček. Zápas posloužil i jako test nového stadionu na Tehelném poli před jeho oficiálním otevřením.

Jablonec rozstřílel lídra divize Mšeno 8:0, dva góly si připsali Jan Chramosta s Martinem Doležalem. Dukla Praha zdolala třetiligové Živanice 4:2 i díky dvěma brankám Daniela Tetoura.

Hradec Králové uzavřel skupinu A Tipsport ligy porážkou 1:2 s dalším druholigovým celkem Vlašimí a nepotvrdil předchozí dvě vítězství. "Votroci", kteří inkasovali druhý gól až v nastavení, obsadili v tabulce třetí místo s nejhorším skóre za Vlašimí a Příbramí.

Přestřelka mezi Nitrou a Znojmem ve skupině C dopadla výsledkem 4:4. Slovenské mužstvo obsadilo třetí pozici, Znojmo s jedním bodem skončilo poslední.

Chrudim v dalším druholigovém souboji zdolala Varnsdorf 2:1 a skupinu B dokončila na druhém místě před severočeským soupeřem.

Nejlepší tým základních skupin si zajistí účast ve finálové části zimní soutěže na Maltě, které se však v předstihu vzdaly Jablonec nebo Ostrava. Baník uzavře úvodní část Tipsport ligy čtvrtečním duelem skupiny D s Prešovem. Postup na Maltu má na dosah Táborsko, připravit by ho o něj mohl už jen Prešov v případě, že by senzačně zvítězil nad Ostravou o čtyři góly nebo o tři branky při skóre 5:2 a vyšším.

Přípravné fotbalové utkání:

FK Mladá Boleslav - Vysočina Jihlava 0:2 (0:0)
Branky: 82. Zoubele, 83. Klíma.
Mladá Boleslav: Stejskal - Klíma, Šušnjar, Chaluš, Novák - Tatajev, Matějovský - Fulnek, Provazník, Přikryl - Komličenko. Trenér: Weber.

MFK Karviná - Fotbal Třinec 1:1 (0:0)
Branky: 77. Budínský - 75. Kušnír z pen.
Karviná: I. poločas: Pastornický - Krivák, Rundič, Záhumenský - Galuška, Lingr, Dramé, Faško, Tusjak - Ramírez, Vlachovský. II. poločas: Ciupa - Burda, Smrž, Záhumenský - Čolič, Suchan, Moravec, Budínský, Guba - Ramírez (58. Wágner), Vlachovský (58. Ba Loua). Trenér: Hrnčár.

FK Teplice - Táborsko 6:1 (5:0)
Branky:
5., 15., 28. a 68. Žitný, 11. vlastní Zárybnický, 31. Kučera - 63. Rondič.
Teplice: I. poločas: Soukup - Hyčka, Jeřábek, Knapík, Krob - Soungole, Ljevakovič - Hora, Kučera, Žitný - Vošahlík. II. poločas: Plachý - Soungole, Jeřábek, Čmovš, Shejbal - Knapík - Radosta, Žitný, Trubač, Luts - Kuchta. Trenér: Hejkal.

SFC Opava - Prostějov 3:1 (1:1)
Branky:
22. Bernadina, 47. Svozil, 72. Zapalač - 35. Kroupa.
Opava: I. poločas: Šrom - M. Helebrand, Simerský, Žídek, Janso - Rychlý, Zavadil, Stáňa - Bernadina - Jurečka, Juřena. II. poločas: Fendrich - Hrabina, Radič, Svozil, Janso - Zapalač, Rychlý (70. Darmovzal), Řezníček, Stáňa (82. Ščudla) - Bernadina (70. Souček), Smola. Trenér: Kopecký.

Slovan Bratislava - Sigma Olomouc 2:3 (1:0)
Branky: 26. Moha, 71. Medveděv - 53. Jemelka, 59. Yunis, 89. Zahradníček. 
Olomouc: Buchta - Zahradníček, Kotouč (56. Zima), Jemelka (65. Polom), Vepřek - Pilař (65. Zifčák), Kalvach, Houska (46. Lalkovič), Texl, Falta - Nešpor (56. Yunis). Trenér: Jílek.

Dukla Praha - Živanice 4:2 (3:1) 
Branky Dukly: 9. a 44. Tetour, 38. Podaný, 53. Djuranovič. 
Dukla: Hruška - Miloševič, Ďurica, Kozma, Souček - Bezpalec, Tetour, Krunert - Koval, Hadaščok, Podaný. Trenér: Skuhravý.

FK Jablonec - Mšeno 8:0 (4:0)
Branky: 20. a 33. Chramosta, 65. a 67. Doležal, 15. Acosta, 37. Ikaunieks, 50. Hübschman, 54. Holeš. Sestava Jablonce: I. poločas: Hrubý - Jankovič, Kubista, Břečka, Sobol - Acosta, Považanec, Fábry, Jovovič - Chramosta, Ikaunieks. II. poločas: Hrubý - Holeš, Kubista, Štěpánek, Sobol - Pleštil, Dominik Breda, Hübschman, Kratochvíl, David Breda - Doležal. Trenér: Rada.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články