Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Domácí kletba prolomena. Karvinou skolil Hořava a Plzeň je opět blíže titulu

Po jednoznačném triumfu v Brně se fotbalisté Plzně radovali z druhého vítězství v řadě a prvního na jaře před vlastními příznivci. Statečný vzdor Karviné zlomil dvěma góly záložník Tomáš Hořava. Viktoria si pojistila vedení v tabulce, kde má aktuálně desetibodový náskok před Slavií, která v neděli nastoupí proti Slovácku.

Tomáš Hořava (vpravo) slaví vítězný gól proti Karviné
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Jsem rád, že jsme na jaře konečně doma vyhráli a potvrdili tři body z Brna. Karviná dle mého názoru gólovou příležitost neměla, my jich měli několik," řekl plzeňský trenér Vrba.

Domácí začali očekávaným tlakem. Do nebezpečného zakončení se však zpočátku příliš nedostávali. V 18. minutě po Čermákově akci stačil Hořavu před odkrytou brankou zablokovat obětavým zákrokem Lingr.

Po půlhodině hry sice Čermákovu střelu dorazil do sítě hlavou stoper Hubník, ale rozhodčí Berka gól neuznal kvůli domnělému ofsajdu. Bakošův oblouček následně z brankové čáry vykopl bránící Janečka.

Ve 39. minutě už se Západočeši mohli radovat. Kopic posunul míč na volného Hořavu a ten se zpoza šestnáctky trefil levačkou přesně k tyči.

Plzeňští začali i druhý poločas velkým náporem. Čermáka nicméně vychytal brankář Le Giang a pokusy Zemana či Hořavy ze slibných pozic skončily nad břevnem. Domácí dál kontrolovali hru, ale z vysokého tempa ubrali. Zápas na chvíli přerušil exhibicionista v "boratovských" plavkách, kterého na hřišti zpacifikovala ochranka.

Karvinští se v závěrečné čtvrthodince nadechli. Nejprve Panák hlavičkoval mimo a stejný hráč pak po další nebezpečné akci netrefil míč, z tribun Doosan Areny se násedně ozýval pískot.

V 83. minutě mohl náročné příznivce uklidnit náhradník Chorý, ale po rohu z voleje těsně minul branku. V první minutě nastavení ovšem Plzeň přece jen přidala druhou branku, když Hořava v úniku přehodil Le Gianga. Záložník Viktorie tak zopakoval svůj výkon z předloňského vzájemného duelu, ve kterém doma rovněž dvěma trefami zařídil výhru 2:0.

Západočeský tým tak porazil Karvinou i ve čtvrtém prvoligovém utkání. Pokud v příštím kole zvítězí v Edenu, stane se mistrem. V případě, že Slavia v neděli neporazí Slovácko, bude svěřencům trenéra Pavla Vrby stačit s červenobílými neprohrát. "Vyhrát v Edenu by bylo úžasné a určitě pro nás hodně lákavé, ale myslím, že to bude hodně těžké a Slavia udělá všechno pro to, aby soutěž byla zajímavá ještě déle. Nicméně my bychom byli rádi, kdybychom už tři kola před koncem měli jasno," řekl Vrba.

26. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň - MFK Karviná 2:0 (1:0)

Branky: 39. a 90.+1 Hořava. Rozhodčí: Berka - Arnošt, Antoníček. Bez karet. Diváci: 9378.

Plzeň: Kozáčik - Havel, Hubník, Řezník, Kovařík - Hořava, Hrošovský - Zeman (82. Petržela), Čermák (90.+3 Ivanschitz), Kopic - Bakoš (55. Chorý). Trenér: Vrba.

Karviná: Le Giang - Štěrba, Dreksa, Janečka, Letič - Šisler (79. Wágner), Budínský - Štepanovský, Panák, Lingr (75. Kalabiška) - Voltr (59. Ramírez). Trenér: Mucha.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Samozřejmě jsem rád, že jsme konečně na jaře doma vyhráli a potvrdili tři body z Brna. Karviná podle mého názoru žádnou gólovou příležitost neměla, my jich měli několik. Dvakrát to hráči vykopávali z brány, asi třikrát čtyřikrát jsme přestřelili branku z velice výhodných situací. Když je to pořád 1:0 a nemůžete vstřelit pojišťovací branku, nervozita byla nejenom na nás a na hráčích, ale i na divácích, kteří se báli toho, že soupeř může z nějaké akce nebo ze standardky vyrovnat. Naštěstí se to nestalo, v závěru jsme vítězství pojistili a konečně jsme na jaře potěšili domácí fanoušky. Vyhrát na Slavii by bylo úžasné a určitě pro nás hodně lákavé. Ale myslím, že to bude hodně těžké a Slavia udělá všechno pro to, aby soutěž byla zajímavá ještě déle. Ale my bychom byli rádi, kdybychom už tři kola před koncem měli jasno."

Josef Mucha (trenér Karviné):  "V prvním poločase jsme měli minimálně šancí, možná jednu střelu. Plzeň nás přehrávala v kombinaci, vytvořila si spoustu příležitostí. My to přežili a takovou obětavostí uhráli. Bohužel Tomáš Hořava jednou pěknou střelou poslal Viktorku do vedení. Druhý poločas jsme chtěli hrát ze zabezpečené obrany, ale Viktorka nás na začátku přikovala k vápnu. Díky brankáři a stoperům, kteří zblokovali několik střel, jsme to zvládli. Čekali jsme na svoji šanci, bohužel jsme jich měli minimálně. Něco jsme měli ze standardky, ale nepodařilo se nám vstřelit gól. Plzeň nás ke konci potrestala z brejku. Odjíždíme s prázdnou, ale věříme, že další zápasy zvládneme lépe. Ten příští s Duklou bude pro nás moc důležitý."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články