Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Doležal si chválí Radův bič a hlásí: Chci zabojovat o Euro a druhé místo je reálné

Z hlediska osobních statistik prožil Martin Doležal nejlepší podzim v kariéře. Konta soupeřů zatížil 10 brankami, přidal 3 asistence a výrazně pomohl Jablonci k třetímu místu. O tom, proč je i přes zájem ze zahraničí stále hráčem severočeského klubu, proč zatím nechce slyšet o králi střelců a proč představuje poslední Příbram varování v pondělní dohrávce, hovořil v exkluzivním rozhovoru pro web ctsport.cz.

Martin Doležal (vlevo) a Jan Sýkora se radují z gólu Jablonce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Devětadvacetiletý odchovanec olomouckého fotbalu obléká zelenobílý dres od ledna 2014, zažil pět trenérů a vzhledem k častému zemětřesení v kabině i nespočet spoluhráčů.

Mezi tuzemskou elitou dal ve 220 utkáních 70 gólů.

I v letošní sezoně pálí ostrými a může směle atakovat osobní maximum, které si patnácti trefami stanovil loni. Zároveň je společně s Nikolajem Komličenkem, Michaelem Krmenčíkem a Guélorem Kangou nejlepším kanonýrem soutěže.

Prestižní ocenění však pětinásobného reprezentanta nechává chladným. "Komličenko (Dynamo Moskva) s Krmenčíkem (Club Bruggy) sice odešli, ale nezatěžuji se tím. Doufám, že podzimní bilanci rozšířím, a uvidíme, na co to bude stačit," řekl s nadhledem Doležal.

Jak se před startem jara cítíte?
Po fyzické stránce velmi dobře, příprava byla náročnější než v předchozích letech.

Kromě tradičního drilu jste ladili formu v zimní Tipsport lize a následně na soustředění ve Španělsku. Jste spokojen také po herní stránce?
Tipsport ligu jsme absolvovali v plné tréninkové zátěži a sem tam se to mohlo na výkonnosti projevit, ve Španělsku už to bylo lepší. Nejlépe jsme paradoxně zahráli v utkání, které jsme prohráli s Krasnodarem (1:2) - škoda jen, že jsme neproměnili několik šancí.

V dalších dvou jste si poradili s japonským Shonanem (3:1), bulharským CSKA Sofia (2:0) a zvládli jste i generálku s Vyšehradem (6:1), kde vás od hattricku dělilo pár centimetrů. Dvěma góly a vybojovanou penaltou však můžete být před začátkem jara potěšen…
Určitě. I když musím říct, že jsem měl během poločasu, ve kterém jsem hrál, asi pět doteků s míčem. Přechod na přírodní trávu byl zpočátku znát, ale výsledkově i herně jsme to zvládli.

Produktivitou proti druholigovému soupeři jste víceméně navázal na závěr podzimu, v němž jste chytil vynikající formu a skóroval sedmkrát v sedmi zápasech. Osobní maximum 15 gólů je proto, dá se říct, na dohled. Myslíte na tuto metu před pokračováním soutěže?
Myslím, ale nechci se tím extra stresovat. Byl bych samozřejmě rád, pokud bych loňský nástřel zopakoval, nejlépe přidal ještě pár gólů a zabojoval o nominaci na Euro, ale těžko předjímat. Je to ještě daleko. Očekávání od sebe mám, ale nechám si ho z pověrčivosti pro sebe.

Je nám líto, video expirovalo.
Přenos ČT: Sestřih utkání Mladá Boleslav - Jablonec

Aktuálně jste v tabulce třetí navzdory už tradičním rošádám v kabině, jež proběhly v létě. V Jablonci kopete už sedmým rokem, jak vnímáte opakovaný exodus?
Ideální to samozřejmě není. Trenér Rada se k této situaci od svého příchodu (prosinec 2017, pozn. autora) postavil čelem a dokáže z každého jednotlivce dostat v utkání maximum. Jeho bič na nás platí a přináší nám výsledky, které se odráží v tabulce. Jsme třetí s tříbodovým mankem na druhou Plzeň - šanci ji přeskočit rozhodně máme.

Kouč Rada vás na středeční tiskové konferenci označil za klíčového hráče mužstva. Jak byste popsal vzájemnou spolupráci?
Když přišel, velmi často se mnou diskutoval a radil mi, protože jsem tenkrát hodně šancí spaloval. Postupem času mi dal důvěru a já doufám, že mu ji zlepšením ve střelbě splácím.

Přes zimu kádr zásadních změn nedoznal, odešel jen Tomáš Břečka do turecké Kasimpasy. Zopakování podzimních výsledků i proto nemusí být nereálné…
Tým zůstal pohromadě a je pro nás hodně dobře, že se do Slavie nevrátil Syky (Jan Sýkora, hostování). Tomáš Břečka sice odešel, ale náhradu v podobě Plechyho (Plechatý, hostování ze Sparty) máme a věřím, že všechno bude fungovat jako v přípravě.

Když už jsme nakousli zahraničí, vám na stole žádná nabídka nepřistála?
Zájem jednoho nejmenovaného klubu existoval, ale pan Pelta se rozhodl mě nepustit. Respektuji to. Na druhou stranu bych cizinu zkusil rád.

Pokud si formu udržíte, v létě se situace může opakovat…
Uvidíme. Když se povede i jaro, nějaká nabídka možná přistane. Zahraničí se určitě nebráním.

Sport
zdroj: ČT4

Záležet bude mimo jiné na práci spoluhráčů. Na podzim vám hned čtyřikrát asistoval Vladimir Jovovič. Označil byste ho za vašeho dvorního nahrávače?
Jovova individuální zdatnost při přechodu jednoho dvou soupeřů je nadprůměrná. Dokáže stejně jako Syky vytvořit přečíslení, přesně nahrát a pak už je víceméně na mně nebo na dalších útočnících, abychom jejich práci zúročili ve vápně.

Zúročit ji budete moci už v pondělí. V úvodním jarním kole přijede na Střelnici poslední Příbram. V tabulce máte o 22 bodů více, ale na podzim jste prohráli 0:4 a v zimní přípravě 1:3. Představuje tento fakt určité varování?
Je to pro nás pokaždé nepříjemný soupeř, ale věřím, že jsme si smůlu vybrali u nich, kde jsme hráli strašně, a že jim porážku v pondělní dohrávce vrátíme.

Rituál v podobě předzápasových videí syna radujícího se z vašich gólů bude pokračovat?
Jojo (smích). Manželka s tím začala během podzimu a doufám, že to bude stejně dobře fungovat i na jaře.

Pokud budete synovi a samozřejmě i sobě přinášet radost i na jaře, mohlo by se vaše jméno skloňovat v souvislosti s reprezentací. Máte možnou nominaci na Euro v hlavě?
Lhal bych, kdybych řekl, že nemám. Přál bych si to. V útoku samozřejmě konkurence panuje, ale o místo chci zabojovat a uvidíme, jestli to bude stačit.

Posuňme kalendář do května, s čím byste byl na konci sezony spokojen?
S větším počtem gólů než v minulé sezoně (15) a s druhým místem v tabulce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články