Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Doležal řádil na Střeleckém ostrově a pojistil Jablonci náskok před Spartou

Čtvrté vítězství z posledních pěti kol si v nejvyšší soutěži připsali fotbalisté Jablonce. Ve 29. kole oslavovali v Českých Budějovicích, kde o výsledku 2:0 rozhodl dvěma brankami v první půli Martin Doležal. Severočeši si proto v neúplné tabulce pojistili druhé místo s čtyřbodovým náskokem před Spartou, která ale odehrála o dvě utkání méně. Dynamo je dvanácté.

Martin Doležal se raduje z branky
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Zápas začal opatrně, ale Jablonec byl od úvodu mírně aktivnější. Svou převahu potvrzoval sérií rohových kopů, a když v 17. minutě zahrával pátý, proměnil jej ve vedoucí branku. Krobův roh prodloužil na první tyči Kratochvíl, čímž vytvořil ideální pozici pro Doležala, jenž snadno vstřelil gól.

Domácím se příliš nedařilo. Mršičovi v relativně nadějných situacích několikrát chybělo lepší zpracování. Ve 30. minutě připravil Brandner solidní pozici pro Čavoše, ale českobudějovický kapitán přestřelil.

Jablonci navíc před přestávkou usnadnil pozici chybou stoper Dynama Havel. Jeho nepřesnou a pomalou zpětnou přihrávku na brankáře Vorla vystihl Doležal a ve 43. minutě po kličce s klidem přidal druhý gól. Zkušený útočník se podruhé v sezoně trefil dvakrát v jednom utkání. A hosté mohli navíc ještě před pauzou navýšit vedení, ale pár desítek sekund po Doležalově brance mířil Pleštil technickým lobem těsně nad břevno.

Trenér Jihočechů Horejš se snažil ve druhém poločase svůj tým probrat a postupně na trávník poslal ofenzivní náhradníky Mészárose a Diopa. Prvně jmenovaný v 62. minutě vypálil vedle a Diop o deset minut později střelou po zemi také těsně minul.

Domácí už zápas zdramatizovat nedokázali. I proto, že Mészáros v 86. minutě trefil jen břevno. Dynamo prohrálo počtvrté z posledních pěti kol. Naopak Jablonec bodoval v lize už devětkrát za sebou.

Dynamo České Budějovice - FK Jablonec 0:2 (0:2)

Branky: 16. a 43. Doležal. Rozhodčí: Orel - Šimáček, Melichar - Adam (video). ŽK: Čavoš - Zelený, Schranz, Kratochvíl. 

České Budějovice: Vorel - Čolič, Králik, Havel, Novák - Brandner, Javorek, Čavoš (82. Valenta), Vais (46. Mészáros), Mršič (63. Diop) - Alvir. Trenér: Horejš.

Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil (77. Smejkal), Považanec, Kratochvíl (90. R. Hrubý), Jovovič (87. Hübschman) - Schranz - Doležal (90. Chramosta). Trenér: Rada.

David Horejš (trenér Českých Budějovic): "Utkání se rozhodlo v prvním poločase. Věděli jsme, že proti nám bude stát soupeř, který má kvalitu a formu. Chtěli jsme hrát aktivně a hlavně nedělat chyby. Jenže při prvním gólu jsme neubránili standardní situaci a druhou branku jsme soupeři vlastní chybou nabídli sami. Ve druhém poločase jsme se sice zvedli, měli jsme nějaké šance, ale soupeř hrál dobře a výsledek si uhlídal. Psychika hraje velkou roli - je na nás vidět, že jsme dlouho nevyhráli. Proto máme v přechodové fázi hodně ztrát, často si to při rozehrávce sami komplikujeme. Ale tak to ve fotbale je. Jestli nejste psychicky odolní, nemůžete hrát na takové úrovni."

Petr Rada (trenér Jablonce): "Jsme rádi, že máme tři body. Z naší strany byl dobrý hlavně první poločas. Byli jsme hodně v pohybu, měli jsme míč. Kdyby dal těsně před přestávkou Pleštil na 3:0, bylo asi rozhodnuto. Věděli jsme, že domácí tam po přestávce pošlou někoho čerstvého, což se stalo, ale větší šanci si nevypracovali - jen jednou se to po jejich střele otřelo o břevno, to u nás stálo štěstí. Kolem 75. minuty jsme se trošku víc zatahovali, začali jsme bránit a tím jsme domácí pustili trochu do tlaku. Ale na druhou stranu jsme věděli, že Budějovice nebudeme celý zápas přehrávat. Dobře jsme to ustáli, obrana zahrála dobře a celý tým si hrábl na dno. Pro nás bylo nezvyklé počasí, protože v Jablonci je plus dva stupně a v Budějovicích sedmnáct nad nulou. O druhém místě se zatím nebavíme. Chceme zůstat co nejvíce nahoře a uvidíme, na co to bude stačit."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články