Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dočkal udělal další krok k návratu. Noha na zátěž reaguje dobře, ME zatím neřeším, řekl

Jeho návrat očekává jak Sparta, tak i reprezentace a Bořek Dočkal k němu udělal další krok. Rekonvalescence zkušeného záložníka po operaci Achillovy šlachy zatím probíhá podle plánu, možná až nad očekávání dobře. Jednatřicetiletý hráč postupně začíná s tréninkem venku a už dělal i některá cvičení s míčem. V průběhu zimní přípravy se chce připojit k týmu. K možné účasti na červnovém Euru se neupíná.

Bořek Dočkal
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

"Zatím to probíhá ke spokojenost nás všech. Už jsem prošel lehkým testováním některých věcí, abychom věděli nějaká čísla, hodnoty, které jsou ukazatelem toho, jak na tom jsem, co se týče svalové připravenosti. Je složité být v tomhle případě nějak přehnaně optimistický a vyhlašovat nějaké termíny, kdy naskočím do zápasů, protože těch jednotlivých věcí, které si musím odškrtnout, než budu zpět, je hodně," řekl Dočkal.

"Už se mi jich podařilo odškrtnout dost. Když se to plánovalo, tak jsem teď tam, jak jsme si řekli. Možná to vypadá ještě o trochu pozitivněji, než jsme si mysleli. Teď jsem spokojen s tím, kde jsem. Ale kdybych za měsíc na tom měl být tak jako teď, tak zase tak spokojeni nebudeme. Pořád jsme opatrní, ale na zátěž noha reaguje, jak by měla," dodal.

Do Sparty se vrátil v únoru, ale odehrál jen tři ligové zápasy. V květnu absolvoval první operaci a v červenci musel na další. "Až ta druhá operace to vyřešila, bez druhé by to nešlo do fotbalu ani do normálního života. Je to strašná doba, co jsem zraněný. Ale když to vezmu od doby, kdy se moje zranění vyřešilo, tak jsme ušli velký kus cesty a jsem relativně brzy na dobré cestě být zpátky na hřišti," řekl Dočkal.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlom byla druhá operace achilovky, říká Dočkal a vyhlíží návrat

Věří, že se v zimní přípravě bude moci připojit k mužstvu. "Nerad bych vypouštěl nějaké termíny, ale cíl je takový, abych v průběhu zimní přípravy byl schopen už něco absolvovat s týmem. Jestli to bude víc, nebo míň, to se teprve všechno ukáže," poznamenal Dočkal.

K případné účasti na Euru, kde český tým nastoupí v základní skupině proti Anglii, Chorvatsku a vítězi play-off Ligy národů, se nechce upínat. "Euro je pro mě daleko. Já se teď koukám z týdne na týden, z tréninku na trénink, jak jsem schopný trénink zase zvednout. Pro mě je primární, abychom přidávali v tréninku, ale tak, aby mě to nevracelo třeba 14 dní zpátky. Když se podařilo postoupit na Euro, hodně lidí mi připomínalo, že mám hezkou motivaci. Samozřejmě je to velká motivace, ale mám před sebou mnohem bližší jiné věci, které jsou pro mě jako motivace," uvedl Dočkal.

Euro není hlavní cíl

"Asi největší motivace, co před sebou vidím, je nějaký první oficiální zápas, do kterého budu moci vyběhnout. Proto nevidím jako hlavní cíl Euro v létě. Cítím i určitý dluh vůči klubu. Stalo se mi to poprvé, co jsem takhle dlouho zraněný. Je mi ten pocit nepříjemný, že jsem někde, kde se ode mě něco očekává a já nejsem schopen to klubu dávat. Takže mojí hlavní prioritou je být zdravý pro klub," doplnil.

S tréninkem se přesouvá ven a už stihl i určitá cvičení s míčem. "Už tam takové drobné věci postupně jsou. Mám kolem sebe odborníky, kteří mě v některých věcech brzdí. A budou to mít čím dál těžší. Jsou tam pořád věci, které se musejí dělat vevnitř, chodím běhat na fakultu, kde mohu běhat s odlehčením. Takovou vzdálenost bych venku neuběhl. Ale už se to postupně přesouvá ven a jsem schopen do nějaké zátěže venku jít," řekl Dočkal.

"Na kličky to ještě zatím není. Ale já kličky nedělám, ani když jsem zdravý," usmál se. "V těch cvičeních, která teď děláme, se cítím dobře. To pro mě bylo velké povzbuzení, když jsem se tam poprvé dostal před nějakými pár týdny a ověřil si, že se na noze cítím stabilně. Že tam nejsou věci, že bych do toho šel s nějakou obavou. Doufám, že teď už to půjde rychle. Ty hlavní body, jako že achilovka drží, což jsme zkontrolovali rezonancí, jsou tak, jak mají být," dodal Dočkal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články