Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Do Plzně míří rakouský veterán Ivanschitz, bývalá Tuchelova opora z Mohuče

Plzeň – Novou posilou Viktorie Plzeň je nejlepší fotbalista Rakouska z roku 2003 Andreas Ivanschitz. Třiatřicetiletý ofenzivní záložník a bývalý rakouský reprezentant se s Plzní dohodl na podmínkách smlouvy a připojil se k týmu na soustředění ve Španělsku. Ivanschitz naposledy působil v americkém Seattlu, má ale na svém kontě také čtyři úspěšné roky v Mohuči pod koučem Thomasem Tuchelem.

Andreas Ivanschitz v dresu Mohuči
zdroj: ČT4 autor: ČTK/DPA/Fredrik von Erichsen

Po návratu ze Spojených států amerických se Ivanschitz připojil k Viktorii a s novým týmem už odpoledne absolvoval první trénink na soustředění ve španělském letovisku Oliva Nova.

"Jsem rád, že se podařilo domluvit na všech podmínkách a můžeme v týmu přivítat velmi zkušeného hráče, který nám určitě pomůže," uvedl generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Západočeši měli původně odehrát přípravný zápas se Servette Ženeva, duel však byl kvůli špatnému počasí zrušen. Není vyloučeno, že se se švýcarským týmem utkají v sobotu.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň posílí Rakušan Ivanschitz, Boleslav získala Železníka

Po návratu do Čech čekají Ivanschitze ještě zdravotní testy a následně podpis smlouvy na jeden a půl roku. "Věřím, že tyto věci budou už jen formalitou. Andreas je velká osobnost a jsme si jisti, že bude zpestřením nejen pro naše fanoušky, ale pro celou ligu," doplnil Šádek.

"Včera jsme ve Vídni vše doladili. Důležitá je pro něj hlavně škola pro děti. Už jsme jim zajistili mezinárodní školu a bydlení v Praze. Do Česka se těší," řekl agent Pavel Zíka, který rakouskou hvězdu zastupuje v Česku.

Ivanschitz se z angažmá v Rapidu Vídeň zná s plzeňským trenérem Romanem Pivarníkem. "Jde o středového ofenzivního hráče. Netajili jsme se tím, že hledáme klasickou desítku, tedy podhrot, a Andreas přesně splňuje naše požadavky. Těším se na spolupráci s ním," uvedl Pivarník.

Ivanschitz za Rapid hrál v letech 1998 až 2006. S klubem získal jeden mistrovský titul a další přidal v následujícím působišti Salcburku, který za něj zaplatil zhruba čtyři miliony eur. Poté byl hráčem Panathinaikosu Atény, Mohuče, Levante a od léta 2015 Seattlu, se kterým loni v prosinci zámořskou soutěž vyhrál.

Ofenzivní záložník hrající na postu podhrota se stane jednou z nejvýraznějších zahraničních osobností v historii české ligy. Za rakouskou reprezentaci odehrál 69 zápasů a vstřelil 12 branek.

V německé bundeslize má přes sto startů a dalších 49 ve španělské lize. Celkem za klubovou kariéru nasbíral 415 soutěžních zápasů a vstřelil 66 branek. V Lize mistrů má na kontě 14 startů.

Ivanschitz je třetí zimní posilou Viktorie. Plzeň před ním získala slovinského levého obránce Erika Janžu a stopera Tomáše Hájka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články