Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Do Brugg už ne. Jednám s pražskými "S", řekl Krmenčík a vidí Česko ve finále s Itálií

V současnosti se koncentruje především na národní tým, s kterým odcestoval k úvodnímu zápasu mistrovství Evropy ve Skotsku. Michael Krmenčík ale také zároveň řeší svoji budoucnost. Osmadvacetiletý útočník belgických Brugg přiznal, že by se rád vrátil opět domů a přiznal jednání s oběma pražskými "S", Spartou i Slavií.

Michael Krmenčík z Brugg v utkání Ligy mistrů
zdroj: DPA autor: Martin Meissner

Uplynulý půlrok strávil Krmenčík na hostování v řeckém PAOK Soluň, s nímž vyhrál domácí pohár. "Abych vám řekl pravdu, do Brugg se už nikdy nechci vracet. S manželkou jsme se dohodli tak, že bych se chtěl vrátit zpátky do Česka. Můžu přiznat, že jsem v kontaktu jak se Spartou, tak se Slavií," řekl Krmenčík, který se s reprezentací chystá na vstup do evropského šampionátu.

"Nechci říkat částky, ale doba je taková, že Bruggy zatím nejsou schopny přijmout jakoukoliv nabídku. Uvidíme, co bude dál. Chtěl bych se každopádně vrátit zpátky do Česka a vyhrát tady hodně trofejí," dodal hráč, který získal tři ligové tituly s Plzní.

V současnosti je ale Krmenčík na mistrovství Evropy, kde ho čeká s národním týmem v pondělí první zápas ve Skotsku proti domácímu výběru. Jedničkou v útoku by měl být Patrik Schick, ale bývalý hráč plzeňské Viktorie by měl být druhým v řadě. A právě dobré výkony by jeho potenciální cenu mohly ještě navýšit.

Krmenčík už se startu na šampionátu nemůže dočkat. "Co se týče zápasu se Skotskem, každý cítíme, že máme šanci vyhrát. Myslím, že to bude taková alfa omega, i když jsme si (předloni) dokázali, že můžeme porazit i Anglii. Ale tohle bude taková první dobrá, kterou když zvládneme, můžeme pomýšlet na něco krásného a velkého," řekl.

Dalšími soupeři českého celku ve skupině budou vicemistři světa Chorvaté a silná Anglie. "Já myslím, že můžeme trápit i velikány, proč by ne? Určitě jsme schopni s nimi hrát, dokázali jsme si to v minulosti, dokonce jsme porazili Anglii. Když bude každý makat na 100 procent, jsme schopni potrápit i velké země a týmy," uvedl Krmenčík.

V pátek na něj udělala dojem Itálie, která v zahajovacím zápase turnaje porazila Turecko 3:0. Před týdnem v přípravě zdolala český celek dokonce 4:0. "Jak proti nám, tak včera proti Turkům ukázali, že jsou takticky výborně vyspělí. Navíc mají výborné individuality. Jestli si můžu tipnout, tak budeme ve finále s Itálií," prohlásil odvážně.

"Skoťáci budou hrát od podlahy"

Se Skotskem očekává hlavně boj. "Všichni víme, že Skoťáci budou hrát od podlahy. Bude to tvrdý zápas, myslím, že nám nedají ani metr. Ale každý útočník včetně mě je připraven na souboje s takovými chasníky. Proto hraju fotbal, abych podstoupil souboje a vyhrál nějaký balon pro tým. Souboje mi nevadí, nebolí mě a doufám, že to bude bolet je," řekl Krmenčík.

"Doufám, že každý bude plnit, co má, necháme na hřišti možná ještě více než 100 procent, co v nás je, a zvládneme to. Když vidím odhodlání (kapitána) Vládi Daridy i všech kluků, jak jsou natěšení na turnaj, tak na tom hřišti necháme maximum. Myslíme jen na tři body," dodal.

V české nominaci jsou vedle něj další čtyři útočníci. "Vztahy tu máme s klukama dobré. Je pravda, že je tady asi více útočníků. Hlavní slovo mají trenéři, kteří rozhodují, kdo bude hrát, kdo ne, koho tam dají na posledních dvacet, třicet minut, možná poločas. Já jsem připraven, ať už od začátku, nebo na posledních deset, dvacet, třicet minut," řekl Krmenčík.

"Vím, že můžu rozhodovat zápasy, už se mi to v některých velkých v posledních minutách povedlo. Jsem připraven. Doufám, že nějaký takový velký zápas jako za Soluň proti Olympiakosu se mi poštěstí a třeba rozhodnu v posledních minutách," dodal.

Řecký pohár největší trofejí kariéry

Krmenčík přišel do Brugg vloni v lednu a v minulé sezoně, nedohrané kvůli koronaviru, získal belgický titul. Postupně ale přestal nastupovat, a tak v zimě odešel na půlroční hostování do Soluně, které si nemohl vynachválit. Vítězným gólem na 2:1 v 90. minutě finále proti Olympiakosu Pireus zajistil svému týmu triumf v Řeckém poháru.

"Pro mě to byla první velká zahraniční trofej, bylo to obrovské. Lidi v Řecku tím žijí, nevím, kolik tisíc jich slavilo v centru Soluně. Bylo to fakt nádherné. Musím říct, že ty lidi si fotbalistů váží. Bylo to poprvé, kdy jsem věděl, že mě ty lidi prostě milují. Ještě dodnes mi chodí děkovné zprávy za to, že jsem dovezl do Soluně pohár. Neříkám, že mě mají za boha, ale někdy mi to tak i připadalo," řekl Krmenčík.

"Po vítězném zápase mi volala manželka. My hráli asi v devět večer a končilo to ve tři čtvrtě na dvanáct. Manželka říkala, že děti ještě nespí. Ptám se proč a ona, že pod barákem máme 100 lidí, kteří skandují moje jméno a zapalují světlice. Prostě nehorázné zvěrstvo. Už tohle svědčí o tom, že Řekové jsou fanatici do fotbalu. Těch šest měsíců, co jsem tam byl, jsem si fotbal neskutečně užíval a sklidil jsem pohár. Asi zatím moje nejcennější trofej," dodal rodák z Kraslic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články