Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Disciplinárka zahájila řízení s Opavou kvůli koronaviru, hrozí pokuta či odpočet bodů

Řešení případu výskytu koronaviru v kabině Opavy a následného předčasného ukončení skupiny o záchranu se dostalo o krok dále. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace na základě podnětu od Ligového výboru zahájila řízení se slezským celkem kvůli možnému nedodržení opatření proti šíření nové nemoci. Komise bude zjišťovat, zda se Opavští dopustili narušení regulérnosti soutěže či utkání.

Fotbalisté Opavy
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Podle disciplinárního řádu za takový přečin hrozí klubu pokuta až do jednoho milionu korun či odebrání až 15 bodů. Jednání komise se uskuteční 6. srpna v Brně.

Závěrečná dvě kola skupiny o záchranu, kterou už na začátku července odložilo několik pozitivních případů v mužstvu Karviné, se měla dohrát v minulém týdnu. Krátce před zápasy předposledního čtvrtého kola však vyšlo najevo, že se koronavirem nakazil také jeden hráč nedaleké Opavy, a celý tým nastoupil na dva týdny do karantény. Slezané měli v závěru nadstavby hrát doma s Olomoucí a poté v Teplicích.

Závěr sezony první ligy řešil i nový Fotbal fokus podcast:

Ligový výbor musel skupinu o záchranu předčasně ukončit, protože by se nestihla dohrát ani v nejzazším možném termínu 2. srpna. Z nejvyšší soutěže kvůli tomu letos nikdo nesestoupil a mezi elitu se z druhé ligy vedle vítězných Pardubic probojovala i druhá Zbrojovka Brno. Baráž už byla předtím zrušena. Nejvyšší soutěž bude v nadcházejícím ročníku poprvé v samostatné historii hrát 18 týmů a tentokrát bude bez nadstavbové části.

Sedmičlenný ligový výbor podal podnět na Opavu na základě informací od ministerstva zdravotnictví. Po koronavirové pauze, která ligu před polovinou března přerušila asi na dva a půl měsíce, musely týmy podle manuálu LFA dodržovat řadu hygienických opatření proti šíření koronaviru. Jak přesně měli Slezané pravidla porušit, vedení soutěže neuvedlo. Do jednání v Brně to nechce blíže komentovat ani disciplinárka.

Je nám líto, video expirovalo.
Opavští směřují před disciplinární komisi

Slezané odmítli, že by pravidla v manuálu porušili. "K žádnému porušení ze strany klubu ani hráče podle mě nedošlo. Připadá mi to jako hon na čarodějnice a dehonestace jak klubu, tak nakaženého fotbalisty," uvedl v prohlášení na webu ředitel opavského klubu Jaroslav Rovňan.

Za narušení regulérnosti soutěže či utkání hrozí podle disciplinárního řádu tvrdé tresty. Klub může dostat pokutu až milion korun, může mu být odebráno až 15 bodů či kontumováno utkání, což však po předčasném ukončení soutěže již nebude možné. Jednotlivci za stejný přečin hrozí zákaz činnosti až na deset let, vyloučení z Fotbalové asociace ČR, popřípadě pokuta až do výše půl milionu korun. Ligový výbor nevyloučil ani právní kroky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články