Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Disciplinárka trestala chování fanoušků při derby. Slavia i Sparta zaplatí 300 tisíc

Za nevhodné chování fanoušků v derby (1:1) padly tresty. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Slavii a Spartě pokutou 300 tisíc korun. Slavia však pro další zápasy nemá uzavřenou tribunu Sever, přestože byla v podmínce kvůli urážlivým pokřikům na adresu trenéra Františka Straky v pohárovém čtvrtfinále s Karvinou.

Pražská "S" se znovu utkají příští středu v semifinále MOL Cupu. Také Sparta bude moci bez omezení zaplnit svůj sektor na stadionu úhlavního rivala.

"Disciplinární komise neshledala důvod pro proměnění podmínky k trestu uzavření sektorů na tribuně Sever. Tato podmínka byla uložena za jiný disciplinární přečin, než který fanoušci Slavie spáchali při derby," uvedl předseda disciplinární komise Richard Baček.

Fanoušci Slavie i Sparty při nedělním šlágru 28. ligového kola vedle nevhodných pokřiků používali zakázanou pyrotechniku. Hostující příznivci ji ale na rozdíl od domácích házeli na hrací plochu.

Jaké bylo derby Slavia - Sparta? POSLECHNĚTE SI nový díl Fotbal fokus podcastu:

"Za samotné použití pyrotechniky bez dalších provinění jako vhazování na hrací plochu nebo do jiných sektorů či přerušení utkání nebo zranění osob bychom jiný než peněžitý trest neudělili," vysvětlil Baček.

"V případě Sparty jsme trestali především množství pyrotechniky, které bylo také vyšší než při posledním derby. Spartě navíc přitížilo, že v případě jejích fanoušků došlo k vhazování pyrotechniky a předmětů na hrací plochu a dále použití nebezpečného laserového paprsku," dodal předseda komise.

Oba pražské kluby musely za řádění diváků platit už po listopadovém derby na Letné. Sparta tehdy dostala pokutu 130 tisíc korun a "Sešívaní" 100 tisíc.

Disciplinární komise minulý týden potrestala Slavii podmíněným uzavřením severní tribuny na dvě soutěžní utkání se zkušební lhůtou na dva měsíce a pokutou 100 tisíc korun. "Kotel" se před vulgárními urážkami Straky a jeho rodiny nevhodně projevoval i v březnovém ligovém utkání s Libercem, kdy narážel na vietnamský původ gólmana hostů Filipa Nguyena.

Sparta dostala další pokutu 30 tisíc korun za to, že její fanoušci při domácím ligovém utkání se Zlínem pokřikem "Jude Slavie" opakovaně uráželi lídra tabulky. Disciplinární komise ale vzala v potaz, že sparťanští fotbalisté při děkovačce i většina diváků na Letné zaujala k tomuto skandování odmítavý postoj.

"Všichni se od pokřiků 'Jude Slavie' distancovali a odsoudili jej. Toto chování oceňujeme a rozhodlo o relativně nízké výši trestu. Nicméně nelze přehlédnout, že se při tomto utkání ozývalo skandování opakovaně," upozornil Baček.

Sparťanský záložník Guélor Kanga vynechá tři soutěžní zápasy za 12 žlutých karet v tomto ročníku. Za osm žlutých karet si dvakrát nezahrají Marek Matějovský z Mladé Boleslavi a ostravský Martin Fillo.

Stopku na jedno soutěžní utkání dostali plzeňský Jean-David Beauguel a Mohamed Doumbia z Dukly, kteří byli v minulém kole vyloučeni. Stejný trest si odpykají opavský Jan Žídek a slávista Michal Frydrych za čtyři žluté karty v sezoně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články