Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Disciplinárka bude řešit dopisy od Adámka, promluvit by mohl i další rozhodčí

Praha - Disciplinární komise FAČR se začne zabývat případem údajného ovlivnění soutěžního utkání z minulé sezony. Asociace o víkendu oznámila, že obdržela dopis od rozhodčího Tomáše Adámka s informacemi o nekalých praktikách na prvoligové scéně, a ihned svolala mimořádné zasedání disciplinárky. Tam by se měla řešit hlavně dvě utkání z loňského ročníku: Hradec Králové - Plzeň (0:1) a Příbram - Ostrava (1:2). Adámek je nepískal, ale mohl by o nich přinést svědectví.

Rozhodčí
zdroj: isifa/LN autor: Hynek Glos

V kauze by se mohlo objevit jméno bývalého funkcionáře Čáslavi a Táborska Iva Svobody, který měl ovlivňovat rozhodčí ve prospěch Plzně. Informaci přinesl deník Sport a podle všeho se jedná o utkání, které Adámek jako hlavní rozhodčí řídil. "Ke každému jsem se choval slušně, to přece není problém. Nikdy jsem toho nezneužil, mám čisté svědomí," prohlásil před časem Svoboda o vztazích s ligovými rozhodčími.

Písemnosti zaslal rozhodčí Tomáš Adámek předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi a šéfovi disciplinární komise Jiřímu Goldovi s notářsky ověřeným svědectvím. Asociace dokumenty ihned předala policii.

"Spousta věcí mi tam nesedí. Na jaře žádné podezření neměl a najednou si vzpomene po půl roce," nechápe zvrat v myšlení Adámka šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková, která s ním během jara na komisi dvakrát vedla osobní pohovor. 

Je nám líto, video expirovalo.
Před fotbalovou disciplinárkou o Adámkovi

Adámek se v pátek bez omluvy nedostavil k utkání dorostenecké ligy Opava - Pardubice a pískat nebude ani dnešní zápas juniorské ligy Brno - Sparta, k němuž byl delegován. Nikomu se zatím nepodařilo ho kontaktovat.

Kdo kápne božskou jako další?

V souvislosti s Adámkovou verzí by se mohl objevit s vyjádřením ještě další prvoligový sudí. Podle serveru Aktuálně.cz je možné, že dotyčný promluví o stejném zápase jako Adámek, ale nevylučuje ani možnost úplně odlišné kauzy.

S touto možností připomíná zápas Plzeň - České Budějovice (4:0). Při něm bezpečnostní systémy zachytily neobvykle vysoké sázky na větší počet vstřelených branek - čtyři a více.

Zatím není stoprocentní, o jaké konkrétní utkání jde. Golda řekl, že věc má zřejmě přímou souvislost s událostmi z posledních týdnů, kdy šéf pražské Sparty Daniel Křetínský v polovině září předal Peltovi informace, které měly poukazovat právě na ovlivňování prvoligových zápasů.

Nejvíc indicií jde i za utkáním Jablonec - Plzeň (0:2 z letošního března), kde s řízením pomáhali Adámkovi na čarách Emanuel Marek a Drahoslav Handlíř.

Zdroj
ČTK, deník Sport, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články