Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Deváté místo neakceptovatelné. Je třeba vyskočit ze stereotypů, burcuje Gula

Umístění až v druhé polovině tabulky? Nepřijatelné. Trenér fotbalistů Plzně Adrian Gula po důkladné analýze s vedením klubu očekává od všech včetně sebe výrazné zlepšení. Rozumí i kritice fanoušků a médií, která se na něj za nepovedený podzim snesla.

Trenér Adrián Gula na lavičce Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Viktoria přezimovala na nejhorší příčce od podzimu 2006. Od sezony 2011/12 nikdy neskončila hůř než druhá. "Deváté místo je neakceptovatelné. Neakceptovatelné z pohledu kvality kádru, energie vložené do mužstva, podmínek pro hráče a postavení klubu, které si svými výsledky a úspěchy v minulých letech vybudoval," řekl pro klubový web Gula.

"Věřím, že nás to dostatečně vyrušilo, abychom vyskočili z určitých stereotypů a na jaře ukázali daleko víc směrem k našim fanouškům, ale daleko víc i směrem k sobě. Abychom změnili věci okolo, musíme nejprve změnit i sebe, tak to vnímám a cítím," uvedl Gula, který v prosinci 2019 nahradil na plzeňské lavičce Pavla Vrbu.

Spolu se sportovním vedením provedl na konci podzimu podrobnou analýzu. "Bavíme se a vyhodnocujeme věci průběžně. Nejde půl roku mlčet a pak řešit. Na závěr podzimu jsme provedli další důkladnou analýzu. V rámci ní jsme viděli jasné nedostatky v herních parametrech nestabilitu v obranné fázi celého týmu a nízkou produktivitu na počet šancí, které jsme si byli schopni vytvořit," vyjmenoval.

"Je potřeba větší zodpovědnosti, úsilí, ochoty jít na absolutní maximum ve všech okamžicích utkání. To se projevilo například v nevyrovnanosti a rozdílech v domácích a venkovních zápasech," konstatoval pětačtyřicetiletý Slovák, jehož svěřenci získali v této ligové sezoně doma 15 bodů, zatímco venku pouze pět.

Za podstatné považuje na výsledky analýzy zareagovat. "Nemá cenu jen vyprávět, ale hlavně pracovat a najít správné a účinné řešení. V tomto ohledu očekávám od nás všech progres, od hráčů, od realizačního týmu i od sebe," řekl Gula.

Konstruktivní kritika je namístě

Kritiku za nepovedené výsledky chápe. "Vnímám to jako logickou součást toho, v jak ambiciózním klubu mám možnost pracovat, a zároveň jako daň za podzimní výsledky, které nebyly dobré. Snažím se být disciplinovaný a v rámci toho příliš nevnímat mediální věci. Možná to lze nazvat mediální dietou. Potřebuji mít na hráče čistou optiku," uvedl.

"Ale samozřejmě, úplně se tomu nevyhnete, to je jasné. Konstruktivní kritiku přijímám, nemám s ní problém. Vlastně vás i posouvá dopředu," dodal bývalý záložník Opavy, Jablonce či Žižkova.

Před příchodem do Plzně si uvědomoval, do čeho jde. "Jsem v klubu se skvělým zázemím, fanoušky, velkými úspěchy. To znamená větší drobnohled. Myslet si, že vás každý bude jen chválit, je nesmysl. Sám si na sebe vytvářím ten největší tlak, očekávám výsledek a ten prostě na podzim nebyl obrazem toho, co jsme chtěli, o co jsme se snažili, co jsme si představovali. To je realita," konstatoval Gula.

Cesta ven? Být náročný a makat

Zlepšení podle něj může přinést pouze dlouhodobá náročnost ve všech oblastech. "Jen intenzivní prací se z toho dá dostat, být náročný a makat. Tak to vnímám i v jiných odvětvích, jinak to nefunguje. Jsem rád, že to klub vidí stejně a dal mi tuto šanci. Každá změna v nastavení je určitým testem, jestli budeme trpěliví, nároční, ochotní změnit se," prohlásil.

"Půl roku vše fungovalo, pak se přestalo dařit. Tento pád jsme si museli vyhodnotit a rozhodli se i pro změny, bylo nutné udělat něco jinak. V mnoha ohledech a faktorech ještě zpřísníme," uvedl někdejší kouč Trenčína, Žiliny, s níž získal titul, a slovenské jednadvacítky.

Jarní část ligy načnou Západočeši v neděli na hřišti předposlední Příbrami. "Věřím, že zápas zvládneme a bude to dobrý vstup do jara. Je potřeba se odrazit pravou nohou a zase dělat radost našim fanouškům," řekl Gula.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články