Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Demoliční čety Plzně i Sparty zničily soupeře, derby pod Ještědem nemělo vítěze

Dva poslední celky ligové tabulky se snažily v 8. kole získat další body. Poslední Zlín, který hrál už od 7. minuty v deseti, prohrál s Plzní vysoko 1:6 a vítězové si připsali desátou výhru v soutěžním zápase za sebou. Předposlední Jablonec v podještědském derby hostil Liberec a po remíze 1:1 se posunul před Karvinou, dále je však jediným týmem v tabulce bez vítězství. Do vedení v soutěži se vrátila Sparta, která zápas se Slováckem, jež kleslo ze čtvrtého na páté místo, rozhodla už do poločasu.

Simerský ze Zlína brání Chorého z Plzně
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Sparta – Slovácko 5:0

Obhájce titulu potvrdil, že je hodně v pohodě. Slovácko bylo po předchozím kole čtvrté a na Letné vlastně nemělo co ztratit, proto se čekalo, že Spartu pozlobí. Ale to se nestalo.

Favorit svoji převahu vyjádřil třemi góly už do poločasu a po přestávce v tom k radosti zaplněných ochozů pokračovali – trefili se dvakrát Birmančevič, Wiesner, Haraslín a Olatunji.

Premiéru v české lize si odbyl ve druhém poločase ekvádorský reprezentant Preciado, poslední letní posila Sparty. První gól v dresu Sparty si v lize připsal nigerijský útočník Olatunji, který se hlavou nemýlil. 

Sparta má s 24 vstřelenými brankami nejlepší útok soutěže, pět tref v jednom utkání zaznamenala potřetí v ligové sezoně. V lize si připsala nejvýraznější triumf od července 2021, kdy stejným poměrem zvítězila v Liberci. Naopak Slovácko zaznamenalo nejtěžší prohru od debaklu 0:6 v Jablonci v červenci 2019.

Pražané doma v ligovém ročníku zvítězili i ve čtvrtém utkání. Celek z Uherského Hradiště venku v sezoně nejvyšší soutěže poprvé nebodoval.

Trenér Brian Priske po jasné výhře řekl, že tenhle zápas považuje na lavičce Sparty za nejpůsobivější: "Pravděpodobně to byl náš nejpůsobivější zápas, má paměť ale není tak dobrá, jako bývala. Kluci ukázali, že mají velký hlad a hodně energie. Na začátku jsme v útoku párkrát chybovali, ale kluci to rychle napravili a nad Slováckem jsme dominovali."

Jeho protějšek Martin Svědík přiznal, že porážka byla zasloužená. "Musíme skousnout hořkou pilulku. Samozřejmě to mrzí, ale je potřeba se z toho rychle oklepat. Bylo vidět, že v organizaci nám chyběli klíčoví hráči. S takovým soupeřem, jakým je Sparta, je to znát. Nechci se na to vymlouvat, ale je to realita."

Sparta Praha – 1. FC Slovácko 5:0 (3:0)

Branky: 11. a 70. Birmančevič, 20. Wiesner, 45.+1 Haraslín, 81. Olatunji. Rozhodčí: Všetečka – Nádvorník, Kubr – Machálek (video). ŽK: Valenta, Doski (oba Slovácko). Diváci: 17 039.

Sparta: Vindahl – Sörensen (61. Vitík), Panák, Krejčí – Wiesner (71. Preciado), Sadílek, Kairinen (61. Laci), Ryneš – Birmančevič, Haraslín (71. Pešek) – Kuchta (61. Olatunji). Trenér: Priske.

Slovácko: Heča – Kadlec, Srubek (79. Kalabiška), Reinberk – Sinjavskij, Valenta (68. Daníček), Trávník, Doski – Mihálik (35. Kim Sung-pin), Holzer (68. Juroška) – Vecheta (79. Cicilia). Trenér: Svědík.

Zlín – Plzeň 1:7

Už v první minutě hodně protáhl Cedidla plzeňského brankáře Staňka, ale pak už se favorit chopil své role. Zlínská obrana ukazovala, jak se nedůslednost nevyplácí a už ve 4. minutě poslal hosty do vedení Chorý. Když byl v 7. minutě po šlapáku na prsa Durosinmiho vyloučený Černín, bylo prakticky rozhodnuto. To už do poločasu potvrdili dvěma góly Šulc a jedním Bucha.

A když v úvodu druhé půle Durosinmi přidal pátý a šestý gól, bylo jen otázkou, jak velký debakl zlínský celek schytá. Naštěstí pro něj se po prostřídání v plzeňském týmu už trefil jen Kliment, ale tahle sedmička se rozhodně ve Zlíně za šťastnou považovat nebude.

Plzeňští, kteří jsou v tabulce čtvrtí a mají o zápas méně, dosáhli nejvyšší ligové výhry od listopadu 2021, kdy doma deklasovali 6:0 Bohemians 1905. Viktoria v nejvyšší soutěži porazila Zlín pošesté za sebou a prohrála tady jediný z posledních devíti duelů.

"Je to pro nás krutý výsledek, musíme se z toho zvednout, ale teď vám neřeknu jak. Po rozboru utkání budeme chytřejší a připravíme se na další zápas," konstatoval zlínský kouč Pavel Vrba, který před lety nastartoval Plzeň do české špičky.

Jeho protějšek Miroslav Koubek řekl, že úvod zápasu nenasvědčoval tak jasnému výsledku. "Hned v první minutě měl Zlín velkou šanci, to naši hráči ještě spali. Pak jsme dali ale hned gól a hodně nám pomohlo následné vyloučení domácího hráče."

FC Zlín – Viktoria Plzeň 1:7 (1:4)

Branky: 24. Vukadinovič – 20. a 25. Šulc, 49. a 57. Durosinmi, 4. Chorý, 45.+2 Bucha, 86. Kliment. Rozhodčí: Hocek – Matoušek, Kotalík – Adámková (video). ŽK: Tkáč, Didiba – Kopic. ČK: 7. Černín (Zlín). Diváci: 3938.

Zlín: Rakovan – Cedidla, Simerský, Didiba, Reiter (57. Pidro) – Černín – Vukadinovič (46. Žák), Janetzký, Tkáč (30. Kolář), Bartošák (83. Bužek) – Fantiš (46. Ndiaye). Trenér: Vrba.

Plzeň: Staněk – Hejda, Hranáč, Dweh – Kopic (62. Jirka), Bucha (62. Traoré), Kalvach, Cadu – Šulc (62. Vlkanova) – Chorý (70. Vydra), Durosinmi (62. Kliment). Trenér: Koubek.

Jablonec – Liberec 1:1

Jediný celek v tabulce, který zatím marně čeká na vítězství, chtěl na svém stadionu po čtyřech neúspěších s Libercem konečně vyhrát. Jenže soupeř byl aktivnější a přímočařejší a tlak na branku se mu vyplatil už v osmé minutě, kde domácí Čaturiršvili ve skluzu mařil centr před branku, ale zahrál při tom rukou a nařízenou penaltu proměnil Tupta.

Po změně stran hráči Jablonce přece jen přiložili více pod kotel a výsledek se dostavil, když vyrovnal prvním gólem v české lize srbský obránce Tekijaški. Ten si našel ve vápně míč po rohovém kopu Polidara, hrajícího 100. ligový duel, a v akrobatické pozici zády k brance umístil balon k tyči. V závěru pak ještě mohl při své premiéře v soutěži vystřelit tři body Jablonci osmnáctiletý útočník Krulich, ale gólman Vliegen byl u tyče včas.

Jablonecký kouč Radoslav Látal, o jehož setrvání u týmu se často spekuluje, krizioval tým za první poločas. "V poločase byla bouřka v kabině, pak jako by se v nás něco rozsvítilo a hned jsme byli lepší. Už to pak byl jiný Jablonec. Povedlo se nám proměnit standardní situaci, ale měli jsme lépe využít dalších šancí. Nehrajeme zase tak špatně, ale nezvládáme to bodově," říkal s tím, že nechápe některá rozhodnutí rozhodčího. "Že měl jít ve 20. minutě ven Chaluš po druhé žluté kartě, o tom se nemusíme bavit. Pak jsme třeba dali gól, když jsme rychle rozehráli, ale z jakého důvodu nám ho rozhodčí neuznal?"

Zápas dělil na dvě části také liberecký trenér Luboš Kozel. "V prvním poločase jsme měli velmi dobrý vstup korunovaný penaltou a gólem. Mohli jsem vést i vyšším rozdílem. V druhém poločase jsme udělali zbytečný roh a z něj inkasovali, to Jablonec povzbudilo. Jablonec si bod nakonec zasloužil. Mrzí mě, že jsme to nedotáhli do vítězného konce."

FK Jablonec – Slovan Liberec 1:1 (0:1)

Branky: 53. Tekijaški – 8. Tupta z pen. Rozhodčí: Berka – Pečenka, Vyhnanovský – Kocourek (video). ŽK: Tekijaški, Jovovič – Chaluš, Červ, Žambůrek, Hudák. Diváci: 3650.

Jablonec: Hanuš – Čanturišvili, Tekijaški, Hurtado, Polidar – Hübschman (63. Houska), F. Souček (82. Alégué) – Černák (27. Jovovič), Kratochvíl, Chramosta – Drchal (46. Krulich). Trenér: Látal.

Liberec: Vliegen – Fukala, Chaluš, Mikula – Ghali, Červ, Žambůrek, Preisler (72. Hudák) - Doumbia (88. Rabušic) – Kulenovič (72. Okoh), Tupta (59. Frýdek). Trenér: Kozel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články