Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Co jsme s reprezentací dokázali na Euru 2012, je nedoceněné, myslí si Hübschman

Pohádková zima čeká fotbalisty Jablonce. S 35 body totiž přezimují v ligové tabulce na třetím místě. Nemalou měrou se o to zasloužil i Tomáš Hübschman. Osmatřicetiletý zkušený hráč je na severu Čech už pět let a kdo ví - třeba si s Jabloncem nakonec ještě zopakuje účinkování v Evropské lize.

Tomáš Hübschman
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Odchovanec Sparty začal s fotbalem, když mu bylo pět let. "Byl jsem k tomu veden odmala. Vídal jsem generace, které ve Spartě byly, takže mi to nepřišlo zvláštní. Věděl jsem, že Sparta po celou dobu mé kariéry byla na špici ligy, jeli jeden titul za druhým," vzpomíná Hübschman.

To už je však minulost. Po podzimu je Jablonec v tabulce dokonce před Pražany. "Ve Spartě by to měla i dneska být povinnost, že se hraje o titul od prvního kola," zdůrazňuje Hübschman, který na Letné vydržel s krátkou přestávkou do roku 2004. Pak zamířil směr Ukrajina.

"Dozvěděl jsem se to někdy kolem mistrovství Evropy v Portugalsku. V první chvíli jsem na to koukal tak, že to není směr, kde jsem se chtěl vidět. Ale snaha Šachtaru pořád pokračovala. Pak jsme se domluvili, že to uvidíme sami na vlastní oči, jaké je zázemí klubu, ale i prostředí pro život."

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast, který se ohlíží za ligovým podzimem:

Až to Hübschmana přesvědčilo. "Hrozně mě to překvapilo a po návštěvě Doněcku jsem podepsal smlouvu," dodává fotbalista, který sbíral úspěchy v áčkové reprezentaci a s jedenadvacítkou získal v roce 2002 titul mistrů Evropy. V Doněcku nakonec strávil 10 let.

V roce 2012 došel na Euru s českým výběrem, který vedl Michal Bílek, mezi nejlepší osmičku. "Cítil jsem, že tým je silný. Semknuli jsme se. Dokázali z minima vytěžit maximum," říká Hübschman.

Je podle něj nedoceněné, že se tým dostal mezi osm nejlepších v Evropě. "Byť tam nebyla žádná moc velká krása a fotbalovost. Ale tým dělal maximum a stačilo to na nejlepší osmičku. Co bychom za to dali v dnešní době," dodává.

Před pěti lety se vrátil domů a v Jablonci se okamžitě stal hráčem, bez kterého si nyní tým Petra Rady těžko představit. Navíc poprvé v historii klubu ze Střelnice hrál tým základní skupinu Evropské ligy.

Tomáš Hübschman
zdroj: ČTK/PR/ autor: Michal Vele/FK Jablonec

"Byl to jeden z cílů, které jsme chtěli dosáhnout. Pro každého hráče je evropská soutěž důležitá, že zkusí si konfrontaci s jinou ligou, s jinými národnostmi," myslí si Hübschman, jemuž v Jablonci končí stávající smlouva v létě.

Podzimní část ligy končil se svalovým zraněním a naposledy tak hrál koncem listopadu. Hned začátkem ledna ale Jablonci začíná jako ostatním celkům příprava.

Svěřenci kouče Rady se zúčastní Tipsport ligy, na ni pak naváže pokračování zimní přípravy ve Španělsku. Jablonec se střetne s ruským Krasnodarem a japonským Šonan Bellmare. Generálku na jaro obstará únorové utkání s druholigovým Varnsdorfem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články