Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chorý řádil na Střelnici, Plzeň si veze z Jablonce jednoznačné vítězství

Po domácí porážce 2:4 s Bayernem Mnichov v rámci skupinové fáze Ligy mistrů se fotbalisté Plzně vrátili na vítěznou vlnu v české nejvyšší soutěži. Ve 12. kole deklasovali Jablonec na jeho stadionu 3:0 a pojistili si vedení v tabulce. Dvěma brankami se blýskl útočník Tomáš Chorý, pojistku přidal v závěru střídající Modou N'Diaye.

Tomáš Chorý z Plzně slaví gól v Jablonci
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Viktoria zůstala jediným neporaženým týmem v této sezoně nejvyšší soutěže. Západočeši vedou neúplnou tabulku o šest bodů před druhou Spartou. Slavia, která nastoupí až večer proti Mladé Boleslavi, ale může ztrátu snížit. Plzeňští mají k dobru odložený zápas s Brnem.

Jablonec v lize podruhé za sebou nebodoval, v součtu s úterním vyřazením od Vyškova z domácího poháru v posledních třech zápasech neskóroval a je dvanáctý.

Obě mužstva nastoupila v rozestavení se třemi stopery. V hostující základní sestavě nebyl Vlkanova, naopak nechyběl Jemelka, který nedohrál utkání s Bayernem. Na hrotu útoku pak nastoupili Kliment s Chorým. Druhý jmenovaný se jako první dostal do šance, ale minul. Na opačné straně hlavičkoval Heidenreich, brankář Staněk však u tyče zasáhl.

V 19. minutě hosté otevřeli skóre. Gólman Hanuš nedůrazně odvrátil centr z rohu jen ke Klimentovi, který vrátil balon na zadní tyč, odkud jej hlavou poslal před bránu bývalý jablonecký obránce Pernica a Chorý zblízka doklepl za čáru.

"Klimič (Kliment) dal na zadní tyč krásný balon, Perňa (Pernica) mi to vrátil a já neměl problém to doklepnout do prázdné branky. To nás uklidnilo," řekl Chorý.

Po půlhodině hlavičkoval hostující Mosquera, ale před brankou trefil jen spoluhráče Pernicu. Severočeši po inkasovaném gólu převzali iniciativu. Ve 33. minutě v dobré šanci ze strany vypálil Chramosta těsně nad, o chvíli později pak ránu agilního Jovoviče zpoza vápna pod břevno vytáhl Staněk.

Jablonečtí se v druhé půli tlačili za vyrovnáním a chvílemi měli velkou převahu. Po hodině se protáhl do vápna Jovovič, jenže zamířil vedle. V době narůstajícího tlaku Severočechů přidala Viktoria pojistku. Mosquera na velké straně nacentroval přes Coolse a Chorý hlavičkou na zadní tyč překonal Hanuše. Plzeňský útočník dal podruhé v kariéře dva góly v jednom ligovém utkání a v tomto ročníku nejvyšší soutěže skóroval pošesté.

Téměř okamžitě mohl střídající Sejk snížit, ale Staněk jeho hlavičku k bližší tyči vytáhl na roh. Stejný hráč se neprosadil ani v 77. minutě při závaru. V závěru už Jablonečtí rezignovali a inkasovali ještě potřetí. V nastavení po rohovém kopu napálil odražený míč přesně k tyči střídající Ndiaye a připsal si první branku v plzeňském dresu.

FK Jablonec – Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)

Branky: 19. a 63. Chorý, 90.+1 Ndiaye. Rozhodčí: Klíma - Nádvorník, Machač - Franěk (video). ŽK: Houska, Heidenreich - Kalvach. Diváci: 2426. 

Jablonec: Hanuš - Akpudje, Heidenreich, Krob (75. Černák) - Cools, Kratochvíl, Houska, Souček (55. Sejk) - Polidar - Chramosta, Jovovič. Trenér: Horejš.

Plzeň: Staněk - Hejda, Pernica, Jemelka - Holík, Bucha (88. Ndiaye), Kalvach, Mosquera - Čermák (58. Vlkanova) - Kliment (58. Jirka), Chorý (74. Bassey). Trenér: Bílek.

David Horejš (trenér Jablonce): "Porážka doma bolí. Myslím, že výsledek je hodně krutý. Fotbal se ale hraje na góly. Plzeň ukázala sílu a to, proč je první. Z minima dokázala vytěžit maximum. My hráli velice slušně, ale ve vápně jsme se nedokázali prosadit. Plzni de facto stačily dvě situace, aby zápas rozhodla na svou stranu. Jsou to situace, na které jsme se připravovali. Věděli jsme, že Plzeň je velmi silná ze standardních situací a dostaneme první gól ze standardky. Herně jsme byli lepší, Chramosta měl možnost srovnat, ale nepovedlo se. Do druhé půle jsme vstoupili aktivně, pomohl nám příchod Sejka. Plzni stačila jedna jednoduchá akce, centr do vápna, hlavička Chorého a gól. V tu chvíli bylo o zápase rozhodnuto. Rozhodlo se ve vápnech. U Plzně gólman a oba stopeři podali nadstandardní výkony, Chorý nadstandardní výkon. Musíme makat dál. Tabulka je strašně vyrovnaná a jedno vítězství nás může posunout někam jinam."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Vždy je potřeba zvládat zápasy, které následují po evropských pohárech. V tom se ukazuje síla týmu. Myslím, že to zatím zvládáme dobře. Věděli jsme, že nás čeká nesmírně těžké utkání po zápase s Bayernem, který nás stál hodně sil. Jsem rád, že kluci k tomu přistupují výborně a dovedou se koncentrovat na následující ligová utkání. Všichni víme, o co hrajeme. Jestli chceme hrát poháry i příští rok, v lize musíme sbírat body. Zatím se to daří. V Jablonci je to vždy velmi těžký zápas, jsme rádi za tři body. Choras (Chorý) je hrotový útočník, od nich se góly čekají. Vydal se, dal dvě branky. Hodně se zapříčinil o to, že jsme utkání zvládli."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články