Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Chcete zbourat Ďolíček, obviňuje magistrát Prahu 10. Ta to odmítá

Praha – Válka slov se rozhořela mezi magistrátem a Prahou 10 kolem situace Ďolíčku, stadionu fotbalistů Bohemians 1905. Primátor Tomáš Hudeček prohlásil, že městská část má v plánu tradiční stadion zbourat. Starosta Prahy 10 to však označil za "fantasmagorii".

Současný Ďolíček
zdroj: ISIFA/LN

Ve zmíněném posudku se podle vedení Prahy píše, že "demolice bude stát milion korun a výstavba obchodních ploch a garáží na tomto místě na 397 milionů korun". Řekli ti primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a radní Eva Vorlíčková (TOP 09). Magistrát chce směnu zastavit a pozemky pod stadionem vykoupit přímo od majitele.

Praha 10 chce pozemek pod stadionem získat výměnou za sousední parcelu, která patří hlavnímu městu. Stadion a pozemek je oceněn na 109 milionů, stavební parcela hlavního města na 60 milionů. Rozdíl má firmě doplatit radnice. "Toto je naprosto nepřijatelný obchod ve prospěch neprůhledných firem," řekla radní Eva Vorlíčková s tím, že pokud developer městskou parcelu získá, může tam postavit až osmipatrové domy.

Podle Vorlíčkové je jedinou cestou, jak stadion zachránit, pozemky nesměňovat, ale aby je vykoupilo přímo hlavní město. "Již jsem požádala o setkání se zástupci Bohemians Real," řekla. Firma dala "klokanům" minulý týden k 30. listopadu výpověď a radní chce nyní společnost ujistit, že pozemek město koupí. "Doufám, že Bohemians Real výpověď následně neuplatní," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Chcete zbourat Ďolíček, obviňuje magistrát Prahu 10. Ta to odmítá

Radnice Prahy 10 na tiskové konferenci odmítla, že by chystala bourání stadionu. Ten prý chtěla zachovat vždy a pracovala na tom roky. Tvrzení magistrátu označil starosta Bohumil Zoufalík za aprílový žert a účelové tvrzení TOP 09. "Kdyby to nebylo tak vážné, tak je to úsměvné. Lidsky mě Tomáš Hudeček zklamal. To, že je popleta a ňouma, to mi nevadí, ale dnes udělal faul. Toto je politická lumpárna. Praha 10 chce Ďolíček proto, aby se tam hrál fotbal. Tečka!" řekl Zoufalík.

Zoufalík rovněž uvedl, že chybu udělal magistrát, který 45 dní nereagoval na žádost Prahy 10, aby směnu projednal - cena přesahuje hranici 50 milionů, proto nestačí rozhodnutí radnice a musí směnu schválit magistrát. Zástupce klubu Dariusz Jakubowitz na konferenci uvedl, že "klokani" jednají s radnicí o pronájmu stadionu na 45 let.

Tiskové konference na magistrátu se po poledni jako divák zúčastnil zastupitel hlavního města i Prahy 10 Antonín Weinert (ČSSD) a mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Oba tvrzení magistrátu odmítli. Podle Weinerta vyčíslená částka demolice slouží ke stanovení ceny, není to záměr městské části. Charvát označil výroky představitelů města za "nepravdy".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články