Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Chceme odvádět výkony jako proti Spartě, slíbil trenér Budějovic. Sivoka si šetří na Slavii

Byla to velká sláva, když fotbalisté Českých Budějovic měli už v květnu černé na bílém, že se vrací do nejvyšší soutěže. A že by ani zdaleka nemuseli plnit roli otloukánků, navíc ukázali hned v úvodu ligy. Po vyloupení Slovácka totiž sahali po třech bodech i doma proti Spartě. "Náš cíl je, abychom odváděli výkon, jakým jsme se prezentovali proti Spartě," řekl trenér David Horejš.

Tomáš Sivok (uprostřed) v dresu Českých Budějovic
zdroj: Twitter Dynamo České Budějovice

Návrat po čtyřech letech se sice Budějovicím příliš nepovedl, když si Opava vezla z 1. kola plný bodový počet za výhru 1:0, jenže na Slovácku už Horejšovi svěřenci ukázali zuby a góly Provoda a Táborského zvítězili 2:0.

Podobně vypadal stav i po poločase utkání se Spartou. To se nejprve v úvodu trefil Schranz a těsně před hvizdem navyšoval z penalty Kladrubský. Tentokrát však staronový prvoligista vedení neudržel.

"Kdyby nám to někdo řekl před zápsem, tak bychom asi ten bod brali. Ale po průběhu utkání si myslím, že je to ztáta," hodnotil Horejš po konečném výsledku 2:2. Domácí měli podle něj více vyložených šancí.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Do utkání jsme vstoupili aktivně velice dobře, dali jsme dva góly do poločasu. Sparta pak snížila, ale za stavu 2:1 jsme měli dvě stoprocentní šance, které jsme neproměnili. Sparta ale má svou kvalitu," pochválil v pořadu Dohráno Plus zklamaný Horejš. "Bod bereme, musíme ho příjmout."

Má-li někde Sparta mezery, je to zcela jistě obrana a České Budějovice nebyly ani první, ani poslední klub, který toho chtěl využít. "Věděli jsme, že Sparta hraje s krajními obránci hodně vysoko, stopeři chyby dělají. Chtěli jsme být aktivní a donutit Spartu k chybám, což se nám povedlo," byl rád Horejš.

Hlavně pak za to, že plán splnil jeho tým na výbornou. "První gól takhle padnul. Diváci se určitě nenudili a my jsme tím výkonem k tomu přispěli."

A to i přesto, že se musel obejít bez Mustedanagiče, Kulhánka a Havelky. Tak totiž zněla dohoda s letenským klubem o hostování na jihu Čech. "Nechtěli jsme se na tohle vymlouvat, počítali jsme s tím. Věděli jsme, že kádr máme široký, ostatní kluci mají na to, aby hráli," konstatoval Horejš.

Utkání České Budějovice - Sparta
zdroj: ČTK autor: Václav Pancer

U dalšího hráče žádná dohoda nepanovala, byť on sám je stále velkým sparťanem, ale také léty prověřený Budějovičák. Jiří Kladrubský zvyšoval z penalty na 2:0.

"Jirka byl daný, na penalty si věří, už má něco odkopáno. Proměnil to s přehledem. Je to hráč, který tyhle situace vyhledává, kdo by na to měl jít jiný, než on?" ptal se naoko Horejš.

Líbí se mu jeho přístup na hřišti i v kabině. "Lídr se vším všudy. Na levém beku podal výborný výkon. Věk je jedna věc, ale buď je hráč dobrý nebo špatný. A Jirka je dobrý hráč, i když má věk," připomněl třiatřicátníka Kladrubského.

Spokojenost panovala u Horejše hlavně s prostředkem sestavy, který obstarávala trojice záložníků Čavoš, Javorek a Provod. Ten ostatně přihrával na první gól. "Všichni kluci podali velmi dobrý výkon," řekl dvaačtyřicetiletý kouč.

Někdejší ligový obránce, který toho nejvíc odkopal právě za Budějovice, by velmi uvítal, kdyby obranné řady brzy rozšířil i bývalý reprezentant Tomáš Sivok, který už s týmem nějakou dobu trénuje a o jehož posílení se dlouhodobě hovoří. 

Stoper Tomáš Sivok v dresu Českých Budějovic
zdroj: ČTK autor: Skřivánek Petr

"Je to pořád stejné. S Tomášem jsme byli před sezonou dohodnuti, že chce nějaký prostor a čas, my jsme mu to slíbili. Trénuje s námi, ale kdy to bude, to nevím. Věříme ale, že nám pomůže. Je to obrovská persona, kvalitu má obrovskou," prohlásil Horejš směrem ke zkušenému stoperovi, který prošel Spartou či tureckým Besiktasem.

Byť se Sivok nechal slyšet, že kdyby přišla lepší nabídka, nástup za Budějovice by si ještě rozmyslel, podle Horejše ale žádné takové laso není na stole. "Teď nemohl nastoupit, protože nejsou vyřízené papíry. Na Spartu asi nastoupit ani nechtěl, asi si to šetří na Slavii," vtipkoval kouč Dynama.

Z fotbalového boomu, který se po postupu do první ligy v Budějovicích rozjel, je exkapitán týmu nadšený. "Lidi zase začali chodit na fotbal, byli fantastičtí. Vyprodaný stadion... Jsem tu dlouhá leta, ale aby bylo 14 dní dopředu vyprodáno, to jsem ještě nezažil," řekl Horejš.

A doufal, že nebojácná hra Budějovic diváky bavila. "Jediná kaňka je, že nemáme o dva body víc. My ale ten bod přijímáme s respektem a pokorou," prohlásil Horejš před dalším těžkým testem. O víkendu totiž do Budějovic přijede Jablonec, který před pár dny rozstřílel Slovácko 6:0.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články