Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Český mistr bude v základní skupině LM! Jistotu úspěchu stvrdil Liverpool

Mistr české ligy, ať už se jím stane Plzeň, nebo Slavia, už má stoprocentní jistotu přímého postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Rozhodla o tom výhra Liverpoolu 4:0 nad Brightonem v posledním zápase sezony Premier League. Reds tak mají před finále Ligy mistrů jistý postup do hlavní části Champions League spolu s Tottenhamem, Manchesterem United a mistrovským Manchesterem City. Chelsea skončila i kvůli prohře 0:3 v Newcastlu pátá.

Slavící fotbalisté Liverpoolu
zdroj: Reuters autor: CARL RECINE

Postup do Ligy mistrů znamená i velký finanční přínos pro české mistry. UEFA od nové sezony ještě navýší odměny a za účast ve skupině má nově místo 12,7 milionů zaplatit 15 milionů eur (asi 382 milionů korun). Dalších 900 tisíc eur přinese každá remíza ve skupině a 2,7 milionu eur každá výhra. A případný postup ze skupiny znamená 9,5 milionu eur, účast ve čtvrtfinále 10,5 milionu, v semifinále 12 milionů a ve finále 15 milionů, celkové vítězství přinese navíc 19 milionů eur.

Pokud středeční finále Evropské ligy vyhraje Atlético Madrid, které má na rozdíl od druhého finalisty Marseille jistou účast v Lize mistrů, bude český vicemistr nasazen do 3. předkola Ligy mistrů, což nově znamená také jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy.

Salah si připsal rekordní 32. trefu v Premier League v zápase mezi Liverpoolem a Brightonem ve 26. minutě, kdy si našel míč ve vápně a zakončil přesně k tyči. Egypťan tak přidal k ocenění pro nejlepšího hráče Premier League také korunu krále střelců.

Výhru "Reds" pojistili dalšími brankami Lovren, Solanke a Robertson. Liverpool zůstal v této sezoně jako jediný tým v rámci čtyř nejvyšších anglických soutěží neporažený na domácím stadionu.

Trenér Arséne Wenger se rozloučil s Arsenalem těsnou výhrou v Huddersfieldu, kterou zařídil v 38. minutě po kombinační akci Aubameyang. Francouzský stratég odkoučoval na lavičce londýnského celku dohromady 1235 utkání a získal s ním tři mistrovské tituly. Petr Čech v nominaci "Kanonýrů" na utkání v Huddersfieldu chyběl.

"Během těch dvaadvaceti let jsem si zamiloval nejen anglický fotbal, ale i samotnou Anglii. Pokud v této zemi nežijete, je velmi těžké pochopit, jak tady lidé fotbal zbožňují. V posledních týdnech se klubu i mně dostalo velkého respektu nejen od našich fanoušků, ale od celé Anglie," řekl Wenger na své poslední pozápasové tiskové konferenci v roli hlavního kouče Arsenalu.

Osmašedesátiletý trenér potvrdil, že se ho snaží zlákat řada dalších klubů. "Nabídky mám, ale až do této chvíle jsem s nikým přímo nejednal. Nemůžete po tak dlouhé době u jednoho klubu prostě ráno vstát a říct si: 'Ano, jdu pracovat někam jinam'. To je nemožné," řekl. "Ale nedokážu si představit, že bych někdy vedl svůj tým proti Arsenalu. Kdyby k tomu mělo dojít, možná bych prostě zůstal ten den doma. Navždy zůstanu fanouškem klubu," dodal.

Ve Wembley otevřel skóre zápasu mezi Tottenhamem a Leicesterem už ve 4. minutě hlavou Vardy, Tottenham ale vzápětí srovnal z kopačky Kanea. Anglický kanonýr vstřelil 40. gól v sezoně ve všech soutěžích, což se mu povedlo jako prvnímu hráči Tottenhamu od sezony 1986/87. Leicester ale po čtvrthodině hry poslal znovu do vedení Mahriz a krátce po pauze zvýšil dalekonosnou ránou Iheanacho.

"Kohouti" otočili zápas v rozmezí 11 minut, dvakrát se trefil Lamela a jednou si srazil míč do vlastní sítě Fuchs. Přestřelka ale pokračovala, protože v 74. minutě vyrovnal po rychlém protiútoku druhým gólem v zápase Vardy. To samé se ale o chvíli později povedlo i Kaneovi, jenž obstřelem zaznamenal 30. ligovou branku v sezoně a stanovil konečný výsledek 5:4.

Dlouho jistý vítěz soutěže Manchester City dosáhl výhrou v Southamptonu jako první tým v historii nejvyšší anglické soutěže na stobodovou hranici. Zisk tří bodů mu přitom zajistil až ve 4. minutě nastaveného času útočník Gabriel Jesus. Svěřenci Pepa Guardioly zároveň jako první vyhráli 32 utkání v jedné sezoně Premier League.

Výsledky 38. kola Premier League

Burnley - Bournemouth 1:2 (39. Wood - 74. King, 90.+3 Wilson), Crystal Palace - West Bromwich 2:0 (70. Zaha, 78. Van Aanholt), Huddersfield - Arsenal 0:1 (38. Aubameyang), Liverpool - Brighton 4:0 (26. Salah, 40. Lovren, 53. Solanke, 85. Robertson), Manchester United - Watford 1:0 (34. Rashford), Newcastle - Chelsea 3:0 (59. a 64. Pérez, 23. Gayle), Southampton - Manchester City 0:1 (90.+4 Gabriel Jesus), Swansea - Stoke 1:2 (14. King - 31. Ndiaye, 41. Crouch), Tottenham - Leicester 5:4 (7. a 76. Kane, 49. a 60. Lamela, 53. vlastní Fuchs - 4. a 73. Vardy, 16. Mahriz, 47. Iheanacho), West Ham United - Everton 3:1 (39. a 82. Lanzini, 63. Arnautovič - 74. Niasse).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články