Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Český "David Luiz" míří vysoko. Král si splní sen, až bude v A-týmu reprezentace

Začínal s atletikou, ale brzy ji vyměnil za fotbal a v současnosti je považován za jednoho z nejperspektivnějších českých stoperů. Devatenáctiletý Alex Král, který je kvůli atypickému účesu přirovnáván k Brazilci Davidu Luizovi, si užívá první plnohodnotnou sezonu v nejvyšší soutěži. V Teplicích patří ke stabilním členům základní sestavy a stejnou pozici má rovněž i v národním týmu do 21 let.    

Alex Král (vlevo) v utkání s Brnem
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Dá se říct, že reprezentovat Česko je sen, ale splní se mi úplně tehdy, až budu v A-týmu," prohlásil rodák z Brna, kde s kopanou v útlém věku začínal. "Běhal jsem na atletických oválech kolem hřiště Moravské Slavie. Jednoho dne jsem přišel domů s tím, že bych chtěl zkusit fotbal a zůstal jsem u něj až do dneška," vzpomínal Král.

Přes zmíněnou Moravskou Slavii a brněnskou Zbrojovku následně zamířil do pražské Slavie, jejíž barvy hájil v mládežnických kategoriích. "Chtěl jsem odejít do klubu na minimálně stejné úrovni jako bylo Brno. V mém ročníku se jednalo o pražská S a Baník Ostrava, ale Slavia mi přišla nejsympatičtější," pokračoval.

Kapitolu v hlavním městě považuje s odstupem času za velmi důležitou. "Bál jsem se celkem dost, protože jsem měl v Brně úplně všechno, ale zvládnul jsem to a myslím si, že mi to hodně pomohlo," konstatoval Král, který první ligu v sešívaném dresu nikdy neokusil. "Končila mi smlouva a na podmínkách nové jsme se prostě neshodli."

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Extra: Král si v Teplicích říká o pozornost

I proto se rozhodl pro přesun na sever Čech. "Cítil jsem, že bych v Teplicích mohl dostat šanci hrát dospělý fotbal," komentoval obránce, jehož z tribuny stadionu Na Stínadlech nelze kvůli svéráznému účesu přehlédnout. 

O ostříhání dlouhých kudrnatých vlasů neuvažuje. "Slyšel jsem o místním zvyku, že hráči musí pravidelně navštěvovat kadeřníka, já jsem se však z této povinnosti vyplatil," vyprávěl s úsměvem. "Myslím si, už to ke mně patří a je to můj styl. Lidi si mě i lépe pamatují a poznávají mě," dodal.

Porovnání s brazilským obráncem Davidem Luizem bere s nadhledem. "Samozřejmě mi lichotí, že jsem srovnáván s nejlepšími hráči světa, byť je to zatím kvůli účesu. Byl bych ovšem pochopitelně šťastnější, kdyby to bylo z jiného důvodu."

Důrazný stoper nastoupil v letošní sezoně k 16 duelům v nejvyšší soutěži. V budoucnu by nicméně rád "ochutnal" i zahraniční angažmá. "Samozřejmě bych cizinu zkusit chtěl, ale momentálně se chci udržet v teplické sestavě pro nejbližší půlrok a s jednadvacítkou zvládnout zápasy, které nás čekají," zakončil Král.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články