Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

České Budějovice a Karviná hájí příslušnost mezi elitou. Táborsko a Vyškov chtějí využít roli outsiderů

Klíčová barážová utkání o účast v první lize pro příští sezonu jsou tady. V jakém rozpoložení jdou do bojů druholigové celky? Přímý přenos duelu České Budějovice – Táborsko vysílá ČT sport od 17:50, ve stejný čas můžete sledovat na ČT sport Plus také zápas Vyškova s Karvinou.

Fotbalisté Táborska se radují z gólu
zdroj: facebook.com/FC SILON Táborsko

Trenér Táborska Roman Nádvorník se chtěl Českým Budějovicím vyhnout. "Nechtěl jsem Karvinou, kde jsem působil a mám tam spoustu kamarádů. A České Budějovice jsem si nepřál z logického důvodu, jsme oba týmy z jihu Čech a měli bychom si pomáhat, a ne mezi sebou soupeřit. Tajně jsem doufal, že se utkáme se Zlínem, ale ten přímo spadl do druhé ligy," řekl Nádvorník.

Táborsko se v popředí druholigové tabulky drželo od úvodu sezony. Nakonec obsadilo třetí příčku za Olomoucí B, která však nemůže do první ligy postoupit. Proto Táborsko do baráže doprovodil čtvrtý Vyškov, jenž se střetne s Karvinou.

"Po podzimu jsme byli třetí, ale čekal nás těžký los na začátek jara. Řekli jsme si, že pokud po pěti jarních zápasech budeme stále do třetího místa, o účast v baráži se popereme. Nakonec jsme těm týmům pod námi ještě odskočili," uvedl Nádvorník.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Trenér Táborska má o favoritovi jasno, role outsidera ovšem má svá pozitiva

Kdo bude hrát nejvyšší soutěž na jihu Čech, rozhodnou dva zápasy. Ve čtvrtek se týmy utkají v Českých Budějovicích, v neděli je odveta v Táboře. Podle Nádvorníka je jasným favoritem Dynamo.

"Má zkušenější tým. Viděl bych to procentuálně tak 60 ku 40 nebo možná 65 ku 35 v náš neprospěch. Hráči Českých Budějovic mají s těžkými zápasy dostatek zkušeností. Pro nás to bude něco nového. Řada kluků taková utkání nehrála a bude rozhodující, jak to zvládnou mentálně a jak se poperou s tím psychickým tlakem," řekl trenér Táborska.

Podívejte se na nejnovější díl Fotbal fokus podcastu:

Dodal, že jeho svěřenci naproti tomu mají výhodu v tom, že do baráže jdou v roli outsidera. Pokud by v ní neuspěli, nikdo to nebude považovat za kolaps. "Ale přesto to bude složité, protože očekávám, že v Českých Budějovicích bude kolem 5000 diváků a u nás vyprodáno. A před takovou kulisou nastoupí někteří kluci poprvé," konstatoval Nádvorník.

Táborsko plánuje, že by jednou chtělo v první lize nastupovat. Vedení klubu však tento plán vidělo v horizontu zhruba tří let. "Předběhli jsme sportovními výkony dobu. Ale když se tak stalo, proč bychom si baráž nezkusili," řekl kouč.

Táborsko je domluvené, že pokud by do první ligy postoupilo, hrálo by zpočátku domácí zápasy právě v Českých Budějovicích. Areál v Táboře nesplňuje kritéria pro nejvyšší soutěž. Klub v letní přestávce vybuduje umělé osvětlení, počítá i s dostavbou dalších částí tribun. Chybí mu však vyhřívání trávníku. "Proto bychom sezonu, nebo minimálně její větší část museli odehrát v Českých Budějovicích," uvedl Nádvorník.

Vyškov jde do baráže bez formy, ale s odhodláním

Podruhé za sebou budou fotbalisté MFK Vyškov usilovat v baráži o postup do nejvyšší soutěže. Před rokem neuspěli v souboji se Zlínem po výsledcích 0:0 a 0:1, nyní jim v cestě stojí Karviná. Oproti loňské baráži je Vyškov ve zcela odlišné situaci.

"Před rokem naše forma stoupala a dá se říct, že gradovala. Se Zlínem jsme odehráli dvě vyrovnaná utkání. Letos naše forma klesá," řekl generální manažer klubu Zbyněk Zbořil.

Ještě po podzimu vedl Vyškov druhou ligu o čtyři body před Duklou a měl našlápnuto k tomu, aby do první ligy postoupil přímo jako vítěz. Na jaře ale vyhrál ze čtrnácti zápasů jen tři, v posledních pěti získal pouze bod. V tabulce spadl na čtvrté místo a baráž hraje jen proto, že druhé béčko Olomouce se o postup ucházet nemůže. "Tohle není forma pro baráž," podotkl Zbořil.

Za ústupem z pozic lze hledat více důvodů. Moravský klub v zimní přestávce změnil majitele, místo kamerunského podnikatele Kingsleyho Pungonga jej vlastní americká investiční skupina Blue Crow Sports Group, která podle médií usiluje i o vstup do Sigmy Olomouc.

"Naším hlavním problémem byla ale značná obměna kádru. Těch změn bylo opravdu hodně a podepsaly se na naší výkonnosti," uvedl Zbořil.

V zimě odešli Cheick Souaré, Idjessi Metsoko (oba Plzeň) a Bienvenue Kanakimana (Jablonec). Tyto opory tak navázaly na letní odchod Sampsona Dweha do Plzně a návrat gólmana Antonína Kinského do Slavie z hostování. I tak tvoří základ týmu trenéra Jana Kameníka cizinci, devět z nich pochází z Afriky.

V barážových utkáních se ještě nikdy nepodařilo postoupit týmu z druhé ligy. "Nůžky mezi oběma soutěžemi se rozevírají stále více," řekl Zbořil. I proto je podle něj velkým favoritem Karviná. "Jdeme do dvojzápasu s pokorou a respektem, ale to neznamená, že nebudeme bojovat na hranici možností," uvedl Zbořil.

V případě úspěchu má podle něj klub připravenou variantu, kde by první ligu hrál. Zbořil o ní však zatím nechtěl mluvit. Stadion v Drnovicích nesplňuje parametry pro nejvyšší soutěž.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články