Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Česká "akce Courtois"? Berkovec proti Slavii nenastoupí

Praha - Fotbalistům Bohemians Praha 1905 bude v klíčovém duelu o záchranu proti Slavii chybět jedna z hlavních opor brankář Martin Berkovec. Start mu nepovolil klub z Edenu, odkud pětadvacetiletý gólman v Ďolíčku do konce sezony hostuje. Ještě v březnu přitom tvrdil, že takovou praxi podporovat nehodlá. "Když hostují jinde, tak ať dostanou šanci. Nevím, proč bychom se hráčů měli bát. Když mají hrát a ukázat se v co nejlepším světle, proč jim to nedovolit," uvedl sportovní ředitel Slavie Karol Kisel. Utkání budeme v neděli od 20:15 sledovat v podrobné on-line reportáži.

Berkovec přišel do Ďolíčku na začátku sezony a postupně se stal jedním z klíčových hráčů týmu. Slavia prý zvažovala, zda mu start umožnit. "Nakonec se její vedení rozhodlo využít klauzuli ve smlouvě o hostování, jež start proti mateřskému klubu povoluje pouze pod podmínkou nemalé finanční kompenzace ze strany Bohemky," stojí v prohlášení klubu z pražského Ďolíčku.

Trenér Bohemians Luděk Klusáček tak bude gólmana pro nedělní utkání vybírat z dvojice Jiří Havránek a Slovák Peter Gabriš. Oba týmy mají před vzájemným soubojem 23 bodů, Slavia je ale kvůli horšímu skóre za Bohemians na sestupové patnácté příčce. Na posledním místě se krčí Baník Ostrava.

Minulý měsíc přitom ještě potápějící se Slavia uváděla, že změní zaběhnutou praxi hostování hráčů. "Nechceme jít cestou zákazů. Profesionální fotbalisté chtějí hrát zápasy, tak proč jim v tom bránit," vysvětlil Kisel s tím, že se jedná o "nový a v Čechách ojedinělý postoj". "Samozřejmě musíme být lepší a se soupeřem si poradit. Jednou jsme si je do áčka nevybrali, tak proč bychom jim jinde zakazovali hrát," dodal.

Kisel argumentuje i tím, že chce Berkovce ochránit. V případě zachybování ve vyhroceném utkání o prvoligovou existenci by se totiž na něj mohla vznést vlna kritiky. "V utkání může nastat celá řada situací, které by mohly vyvolat různé spekulace a v důsledku se otočit proti němu," vysvětlil s tím, že od léta se Berkovec zapojí do přípravy v Edenu.

Zákaz lehce připomněl nedávnou kauzu s gólmanem Thibautem Courtoisem, kterému jeho domovská Chelsea nechtěla povolit start v dresu Atlétika v semifinále Ligy mistrů. UEFA však něco takového smetla ze stolu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články