Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Červená pro Sivoka? Není jednotný metr, chyběl tomu cit, tvrdí šéf Českých Budějovic

Měl to být návrat do ligy jaksepatří jenže obnovená premiéra na tuzemském trávníku Tomáši Sivokovi pořádně zhořkla. V utkání proti Baníku Ostrava totiž bývalý reprezentační stoper vyfasoval druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Pro České Budějovice to v prvé řadě znamená velký problém, protože už o víkendu doma přivítají Plzeň. A navíc – jak trenér David Horejš, tak sportovní ředitel Martin Vozábal jsou přesvědčeni, že udělení červené karty nebylo nutné.

Tomáš Sivok
zdroj: ČTK

Šestatřicetiletý obránce, který podepsal na jihu Čech smlouvu do konce sezony, se musel poroučet ze hřiště v nastavení, kdy Budějovice prohrávaly na půdě Baníku 1:2. Už předtím dostal Sivok nejprve žlutou kartu. Rozhodčímu měl říct: "To si ze mě děláš srandu," v reakci na neodpískaný faul na budějovického Rabušice.

"Tomáš se nad tou kartou se podivoval. Řekl mi, že jak je to napsané v zápisu, tak to řekl. Jestli tam zaznělo něco víc, nebo nezaznělo... V jiných zápasech tam byly podobné situace. Vadí mi, že v tomhle není jednotný metr," komentoval Vozábal v pořadu Dohráno Plus.

Jenže v 92. minutě přišla druhá žlutá za Sivokův ironický potlesk směrem k rozhodčímu Ondřeji Pechancovi. "Nepopírám, že pravidlově je to správně, ale chyběl tomu trochu cit. To utkání bylo rozhodnuté a v tu chvíli to bylo necitlivé. Zasáhne nás to v dalším utkání," připomněl Vozábal nadcházející zápas s Plzní.

"Tomáš mi sám přiznal, že tlesknutí byla chyba, je si toho vědom. Jen ho zajímá, jak může gestikulovat, nebo nemůže. Že nemůže tleskat, je jednoznačné," dodal Vozábal.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

I jeho červená karta notně nazlobila. "A rozhodčímu jsem to po zápase řekl. Tohle je bohužel fotbal. Mrzí mě to i kvůli Tomášovi. Dopadlo to, jak to dopadlo, chystal se na to dlouho. Už se k tomu nemá cenu vracet," dodal manažer Dynama.

Sivok, který se do české ligy vrátil po více než jedenácti letech, nakonec odmítl po zápase přijít mezi novináře. "Asi byl frustrovaný, ale to ho neomlouvá. On se z toho poučí. Kdyby se to mělo opakovat, musíme si to taky říct. Měl mezi média přijít," uznal Vozábal.

Se Sivokem sám hrával, zná ho tedy dobře přímo z placu. "A nemyslím si, že je zrovna typ hráče, který je slovně agresivní. Je to slušný kluk, který si vše vydobyl svou pílí. Je náročný na sebe i na okolí. V českém fotbale se teprve zorientovává, ani nezná jména rozhodčích i část protihráčů."

Tomáš Sivok (uprostřed) v dresu Českých Budějovic
zdroj: Twitter Dynamo České Budějovice

České Budějovice si od Sivoka slibují zejména velkou dávku zkušeností, která by měla pomoci celému mužstvu. "Jeho přínos pro klub je nejen sportovní, ale celkově. Strašně se o to zajímá, není to hráč, který jen přijde a odejde. Ptá se, zajímá mě jeho názor. Drží tu kabinu, hráči jsou s ním sebevědomější," řekl Vozábal.

Hned proti Ostravě bylo podle něj vidět, že obrana působí daleko kompaktněji. "Dozadu to fungovalo, výkon v útočné fázi ale nebyl dobrý. Byli jsme slabí dopředu, Baník měl kvalitu, my jsme si bodovat nezasloužili," doplnil.

Sivok by se prý mohl v budoucnu posunout do vedení klubu, podobně jako Marek Jankulovski v Baníku či Tomáš Rosický ve Spartě. "Sivok je maximalista vůči sobě, ale vyžaduje to i po svém okolí. Jak ho znám, bude tomu dávat sto procent a víc."

Radující se fotbalisté Českých Budějovic
zdroj: ČTK autor: Honza Ján

Silou někdejšího hráče Sparty, Udinese či Besiktase bude podle Vozábala působení u mančaftu v roli sportovního ředitele. "Je to člověk, který strašně navnímává situace, je učenlivej a obecně se chce hrozně v životě posouvat."

Vedle Sivoka do Budějovic v poslední době zamířil i Rabušic, který už má na kontě dva góly. Dynamo posílili i Delarge, který dříve hrával za Liberec, a Ekpai, nepříliš povedená akvizice Plzně.

"Všichni posilují, konkurence nespí. Co stačí v první lize, nestačí v lize druhé. Liga je dál, jinde, nůžky se rozevřely víc než v minulosti. I přes pokročilý věk Tomáš ligu zvládne," zdůraznil Vozábal.

Hodně stál i o příchod sparťanského obránce Radakoviče a hostování bylo na spadnutí. Jenže pak zavolali z východu. "O Radakoviče jsme usilovali do poslední chvíle. V řádu posledních minut přestupního období v Rusku se mu naskytla příležitost v Orenburgu a my o něj přišli. Jinak bychom ho asi získali."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články