Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čekal jsem v lize větší promořenost, přiznal Brabec a bude sledovat Beckenbauerovu teorii

První kolo testování hráčů a realizačních týmů na koronavirus v první a druhé lize přineslo jenom dva pozitivní případy. Po jednom ve Slavii a Mladé Boleslavi. Počet nakažených fotbalistů překvapil Ericha Brabce, který čekal mnohem vyšší číslo. Asistent trenéra Bohemians 1905 nyní doufá, že podobně dobře dopadne i druhá série testů, a je zvědavý, jestli se potvrdí slova legendárního Franze Beckenbauera o výkonech hráčů před prázdnými tribunami.

Radost fotbalistů Bohemians 1905
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Ještě v úterý večer Erich Brabec netušil, zda dnes společně s hráči Bohemians 1905 sednou do autobusu a vydají  se směr Mladá Boleslav k posledním dvěma přípravným zápasům před restartem nejvyšší soutěže, která více než dva měsíce stála kvůli epidemii koronaviru.

Za vše mohl jeden z pozitivní případ v kabině Středočechů, kvůli kterému musel tým na tři dny ukončit přípravu. Kolem sedmé hodiny ale přišla do Prahy dobrá zpráva nejenom pro oba kluby, ale také pro celou ligu. Druhé kolo testů vyšlo u všech zbylých členů kádru i realizačního týmu boleslavských negativně. V současnosti pátý celek nejvyšší soutěže se tak mohl opět zapojit do tréninku a zároveň se chystat na duel s "klokany".

To, že doposud byli v českých profesionálních soutěžích pozitivně testováni jen dva hráči, kromě Boleslavi také jeden ve Slavii, mnohé překvapilo, včetně asistenta kouče Pražanů. "Je to neuvěřitelné číslo. Čekal jsem mnohem větší promořenost po rozvolnění všech zákazů. Věřím, že i po druhém testování zůstanou jenom dva a soutěž se dohraje," řekl Brabec ve Studiu ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Kromě nízkého počtu pozitivně testovaných má bývalý stoper Slavie či Sparty radost také ze stavu Bohemians. Dlouhá pauza umožnila doléčit zranění u dlouhodobých marodů a Pražané jsou před restartem v plné síle: 24 zdravých hráčů do pole a 3 brankáři.

"Zdravotní stav je fantastický. Problém velkého počtu zápasů v řadě se nás díky tomu doufám týkat nebude. Jak hráči, tak i my jsme zvědaví, jak do toho vstoupíme. Start do jara jsme měli dobrý a věřím, že na to navážeme," uznal Brabec, podle něhož právě šíře kádru může Bohemians přinést cennou výhodu.

Nevýhodou pro Bohemians by mohly být naopak zavřené tribuny. Hnáni bouřlivými domácími ochozy "klokani" vybojovali v Ďolíčku v této sezoně hned 22 ze 27 získaných bodů. Současné podmínky ale účast fanoušků na zápasech neumožňují.

Brabec přesto i v této podmínce dokázal najít pozitivum, které vychází z teorie německé legendy Franze Beckenbauera. Dle něj by prázdné ochozy mohly z některých hráčů dostat mnohem více, jelikož pár fotbalistů před bouřlivou atmosférou bojuje s nervozitou a nedokáže naplno prodat své schopnosti.

"Jeho příspěvek jsem četl. Sám jsem v kariéře zažil spoustu spoluhráčů, kteří na tréninku vypadali fantasticky, ale v zápasech pak vyhořeli nebo nedokázali být tahouny. I v Bohemians takoví hráči jsou a jsem na to sám zvědavý. Tato pauza jim třeba pomůže," přemítal.

Zvědavost směřuje i na další faktor, o kterém se psalo v Německu. V Bundeslize, která má po restartu za sebou první kolo, se nikterak nezhoršil kondiční faktor. Dokonce byl mnohdy lepší. Na jedné věci byl ale herní výpadek znát.

"Co se týče vytrvalosti, hráči naběhali stejně, nebo dokonce i více než na podzim. Vzrostl ale počet faulů. Dávají to do souvislosti s načasováním v soubojích. Hráči potřebují čas, aby si zvykli na timing, a i u nás na tréninku to bylo znát," řekl.

Často zmiňovaným problémem je pak propad kvality hry jako celku. Brabec si ale nemyslí, že by to mělo být rapidní. Dokonce by dle něj měla špička navázat na výkony před pauzou. Ukážou ale až první zápasy.

"Topové týmy Slavia, Plzeň, Sparta by měly i bez diváků porážet soupeře a nemělo by to mít vliv, jelikož schopnosti na to mají. Ostatní týmy, nechci se nikoho dotknout, tam se herní pauza může projevit. Tréninkový proces vám zápasy nenahradí. Hráči se nedostávají do situací jako v utkáních. Navíc pak jsou momenty, kteřé řeší před plným hledištěm, a ty najednou nebudou," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články