Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Byl to šok, ale nakažený hráč příznaky neměl a cítí se dobře, říká Tvrdík

Slavia je připravena finančně pokrýt minimálně příští sezonu, konstatoval Jaroslav Tvrdík pro ČT24. Předseda představenstva pražského klubu také uvedl, že všechny šokoval pozitivní nález na covid-19 u jednoho z fotbalistů týmu, ale věří, že po pátečních testech už budou moci ostatní opět trénovat.

"Mluvil jsem s ním, necítí příznaky nemoci – cítí se dobře a neví, kde se nakazil," řekl šéf Slavie k nakaženému hráči, jehož jméno zůstalo utajeno. Přiznal ale, že to bylo pro všechny v klubu velké překvapení. "Sledovali jsme situaci v republice, viděli jsme, že počet nakažených klesá. Věřili jsme, že je situace bezpečnější, a těžko se na tuhle novou skutečnost zvyká. Byl to pro nás šok. Musíme se s tím ale vyrovnat," dodal.

Tvrdík doufá, že další případy páteční ani pondělní testy hráčů už nepřinesou. "Bez jednoho případu to zvládneme. A je těžké si teď říkat, bez kolika hráčů bychom dohrát soutěž mohli. To bude záviset na rozhodnutí hygieny, jejíž přístup musím jen chválit," dodal.

Hráči, kteří jsou nyní s celým realizačním týmem v karanténě, podle svého šéfa nemají z nákazy strach. "Platí, že chceme hrát. Když bude v pátek všechno v pořádku, budou už večer trénovat a v pondělí by byly další testy."

Je nám líto, video expirovalo.
Tvrdík: Pozitivní test byl pro nás šok

Tvrdík sám nebyl původně pro dohrání soutěže, ale nakonec hlasoval pro. Protože se prý příznivě měnila pandemická situace v republice. "Lidé už chodí do práce, proč by neměli fotbalisté. Přístup hygieny je správný. Tři sady testů, když budou v pořádku, není důvod nehrát. V opačném případě by mohla být karanténa rozšířena na celý klub," říká první muž klubu s tím, že se budeme muset naučit s koronavirem žít.

Slavia má s hráči uzavřenou dohodu, že jim snížení platů o 35 procent bude později kompenzovat, když se ekonomika fotbalu vrátí do původních kolejí. Diváci budou moci na zápasy a budou se hrát evropské poháry. "Jsme jeden tým a mám radost, jak se k tomu Slavia postavila," řekl.

O nejbližší ani o vzdálenější budoucnost klubu nemá bývalý ministr ani v době očekávaného dopadu pandemie na ekonomiku obavy. "Máme vyšší podporu od akcionáře. Firma CITIC je 149. v žebříčku firem celého světa. Věřím, že se na našeho sponzora můžeme spolehnout," zmiňuje přízeň čínského majitele klubu. Ovšem dodává, že jedná i s dalšími partnery. "Na některé dosáhla krize, ale i my máme připravený i krizový scénář," říká Tvrdík s tím, že nepředpokládá, že by na něj došlo. "V letech 2020 a 2021 by měla být Slavia v pohodě. Jsme připraveni, že se fotbal na mezinárodní úrovni vrátí zpátky. Kdyby se poháry nemohly hrát několik let, pak bychom se tomu ale museli přizpůsobit," uvažoval nahlas.

Věří, že se lídr ligy vyrovná i s absencí fanoušků, na jejichž podporu je zvyklý víc než většina dalších týmů v lize. "Hráči to zvládnou, horší je to pro fanoušky a pro fotbal je to smutné," ukončil debatu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články