Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude to důležitý zápas, říká Lavička. Jen obyčejné utkání, kontruje Koubek

Praha – Synot liga v posledních letech nezná důležitější zápas. V sobotu se střetne vedoucí Plzeň s druhou Spartou, jež ztrácí na svého největšího rivala jediný bod. Zatímco sparťanský kouč Vítězslav Lavička připouští, že se jedná o důležitý duel, pro plzeňského trenéra Miroslava Koubka jde prý jen o "jedno utkání v řadě". Očekávaný zápas můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport v sobotu od 20:15, Studio fotbal již od 19:25.

"Očekávání je patrné v celém klubu. Blíží se zápas, který hodně přitahuje pozornost fanoušků, médií i nás. Bude to nesporně důležitý zápas z psychologického pohledu. Ale neberu ho jako rozhodující v boji o titul," prohlásil Lavička.

"Každý průběžný úspěch v sezoně přináší zdravou dávku sebevědomí. A výhru v tomto utkání za dílčí úspěch lze považovat. Zápas proto nebude důležitý jen z pohledu tabulky, ale i získaného sebevědomí. To může být ku prospěchu do dalších zápasů," doplnil.

Enormní zájem fanoušků a médií si uvědomuje i Koubek. "Nelze to nevnímat, určitě to vnímám, ale zase je to ve fázi ještě rané, a to utkání prakticky nerozhodne. Buď bude mít jedno mužstvo určitý matematický náskok, ale ne významný, nebo to zůstane stejné jako teď," upozornil třiašedesátiletý kouč.

"Pro mě z hlediska toho, co ještě bude následovat, to znamená zbytek podzimu a celá jarní část, je to v tuto chvíli jedno utkání v řadě," doplnil Koubek.

Známe se dobře  

Oba trenéři mají svého nejbližšího soupeře dobře přečteného a jsou si vědomi jeho kvalit. "Viktorka je ofenzivní mužstvo, ale v této sezoně se změnila v tom, že inkasuje méně branek. Stále si udržuje stejnou kvalitu ve hře dopředu, ale dřív ji brzdilo to, že dostávala hodně branek. To se teď změnilo. O to je jejich kvalita a síla komplexnější," řekl Lavička.

Plzni se v poslední době proti Spartě nedaří: prohrála s ní čtyři z pěti soutěžních zápasů a Letenské neporazila od září 2012. Před startem této sezony zvítězila Sparta v červencovém duelu o český Superpohár jednoznačně 3:0.  

"Já viděl všechny ty zápasy a samozřejmě jsem shledal aspekty, které asi vedly k tomu, že se teď Plzni tolik nedařilo. Hráče jsem seznámil s tím, kde byly hlavní příčiny, a věřím, že se dokážeme z minulosti poučit a věci, které tam byly minusové, zlepšit. Kluci vědí, co se mi jako divákovi zvenčí nelíbilo," konstatoval Koubek.

Překvapí Holenda?

Podle Lavičky se však stále oba týmy mají čím překvapit. Plzeň by například mohla poprvé do základní sestavy nasadit nejnovější posilu útočníka Jana Holendu. "Viděli jsme jeho přínos v posledním kole na Slovácku, jeho příchodem se zvýšila údernost plzeňského útoku. Znám ho, je to sparťan, společně jsme působili i v Liberci, takže vím, že když má den, umí být nebezpečný pro každého soupeře," řekl Lavička. "Oba soupeři se znají do detailů, ale vždy může dojít k překvapivým krokům," dodal.

Sparta v utkání stále nemůže počítat s Michalem Breznaníkem, Martinem Nešporem a především s nejlepším střelcem minulé sezony Josefem Hušbauerem. "I když to tak nemusí vypadat, tak Pepu postrádáme. Nejen jeho góly, ale i herní přínos. Je však potřeba, aby byl stoprocentně v pořádku. Ve druhé polovině listopadu by už mohl být k dispozici," prozradil Lavička. 

Šest sudích v akci

Šlágr bude netradičně rozhodovat šest sudích, komise rozhodčích nasadila navíc dva brankové arbitry. Na místo hlavního rozhodčího byl delegován Jan Jílek. "Toto opatření odpovídá významu a důležitosti utkání, které se v sobotu mezi Plzní a Spartou odehraje," uvedla komise v prohlášení. Jílkovými asistenty ve Štruncových sadech budou Ondřej Pelikán a Zdeněk Dobrovolný, čtvrtým rozhodčím Antonín Kordula a na branky dohlédnou Miroslav Zelinka s Radkem Příhodou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články