Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Bude Plzeň slavit? Předposlední kolo může rozhodnout o mistrovi i sestupujících

Oslaví Viktorie Plzeň titul? A bude jasno o dvou sestupujících? Předposlední 29. kolo nejvyšší soutěže může dát konečnou odpověď na klíčové otázky letošní sezony. Plzeň se v případě výhry nad Teplicemi stane mistrem, na opačném konci tabulky zase mohou sestoupit poslední Brno i patnáctá Karviná. Souboje o co nejlepší umístění na pohárových příčkách čekají druhou Slavii se čtvrtým Jabloncem a pátou Spartu s třetí Olomoucí. Všech osm zápasů začne dnes v 16:00 a z utkání Plzeň – Teplice a Sparta – Olomouc vám web ctsport.cz přinese podrobné on-line reportáže.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Plzeň po minulé remíze se Slováckem vede ligu dvě kola před koncem o čtyři body před obhájcem trofeje Slavií. Viktoria bude moci před svými fanoušky slavit, pokud porazí Teplice nebo získá aspoň stejně bodů jako pražský celek. Západočeši mají na dosah pátý titul, třetí za poslední čtyři sezony.

Plzeň však po suverénní podzimní jízdě nyní klopýtá a na jaře vyhrála jen tři z dvanácti kol. Teplice navíc budou mít motivaci odčinit domácí porážku 1:4 s Brnem, po které hráči i realizační tým dostali pokutu. "Určitě napjatí jsme, možná trochu zklamaní, že jsme to neuhráli dřív. Určitě by pro nás bylo hodně příjemné to rozhodnout před domácími fanoušky," uvedl plzeňský trenér Pavel Vrba.

Slavia si může pojistit druhou příčku

Slavia má stále naději na titul a v sobotu může získat definitivu druhého místa, na němž má čtyřbodový náskok před třetí Olomoucí. Jablonec však v Edenu bude hrát o třetí příčku, která znamená účast ve skupině Evropské ligy. Severočeši v lize se Slavií devětkrát za sebou neprohráli, minulý týden ale červenobílým podlehli 1:3 ve finále poháru.

"Reálné je v naší lize všechno, ale my musíme porazit Jablonec. Nemáme to ve svých rukách. Na rovinu, Plzni stačí vyhrát jeden zápas a má na to dva pokusy. Reálné je druhé místo," řekl kouč Pražanů Jindřich Trpišovský.

Sparta s Olomoucí hrají o třetí místo

I v souboji Sparty s Olomoucí půjde o třetí místo. Letenští ztrácejí z páté pozice na Sigmu tři body, o jeden více než čtvrtý Jablonec. Pražané jsou však doma téměř nepřemožitelní, z posledních 25 ligových utkání prohráli na svém stadionu jen jednou.

"Většinu domácích zápasů hrajeme dobře, dostáváme se do šancí a takhle budeme hrát i v sobotu. Když vyhrajeme, přeskočíme Olomouc, takže pro mě to je nejdůležitější zápas roku," řekl rumunský záložník Sparty Nicolae Stanciu. "Sparta je obrovský favorit, byť je v tabulce za námi. Oni musí a my chceme. Nepojedeme utkání nějak odehrát a spoléhat se na poslední zápas," dodal olomoucký kouč Václav Jílek, který ve Spartě působil.

Brno s Karvinou mohou zamířit do druhé ligy

Brno minulou výhrou v Teplicích udrželo naději na záchranu, stále mu však chybějí na nesestupovou příčku čtyři body. V případě bodové ztráty doma s Jihlavou Zbrojovka definitivně spadne, do druhé ligy by ji poslala i výhra čtrnácté Ostravy na půdě patnácté Karviné.

"Potřebujeme získat tři body, což by nás ještě mohlo udržet v naději na záchranu. Více se dá kalkulovat až po odehrání předposledního kola. Očekáváme i pomoc od diváků, kteří budou mít po rozhodnutí hráčů a vedení vstup na zápas zdarma," řekl brněnský kouč Roman Pivarník.

Baník by se v případě vítězství zachránil, naopak Karviná by po prohře mohla doprovodit o soutěž níž Brno. K tomu by ale zároveň musely bodovat Zlín a Jihlava. "Je to derby a hraje se vlastně o ligu, o to více to bude našponované. Čeká nás určitě vypjatý zápas. Kdyby měl stadion trojnásobnou kapacitu, určitě by byl vyprodán," řekl ostravský kouč Bohumil Páník.

Jistotu udržení vedle Baníku mohou získat i Jihlava a také Slovácko se Zlínem, které čeká vzájemný zápas. Ve zbylých dvou duelech Mladá Boleslav přivítá pražskou Duklu a Liberec hostí Bohemians 1905.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články