Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Bude jeden nováček, nebo víc? Baráž o ligu začíná v Opavě a Teplicích

První liga má zatím jednoho jistého nováčka, vítěze druhé nejvyšší soutěže Brno. Nemusí však zůstat jen u Zbrojovky. O účast mezi elitou budou usilovat také fotbalisté Vlašimi, kteří se v baráži utkají s Teplicemi, a hráči Opavy, na něž čekají hráči Bohemians 1905. Odvety jsou na programu v neděli. Zápas Opava - Bohemians můžete sledovat od 16:50 v přímém přenosu na ČT3 a ČT sport Plus, utkání Teplice - Vlašim od 17:00 na ČT sport Plus.

Baráž o nejvyšší soutěž se bude hrát v samostatné historii teprve podruhé a vrací se po třech letech. Předloni ji vedení profesionálních soutěží kvůli koronaviru v opavském mužstvu zrušilo a před rokem se nehrála vzhledem k rekordnímu počtu 18 účastníků první ligy. Přímý postup do nejvyšší soutěže si zajistil pouze vítěz druhé ligy Zbrojovka Brno.

Teplice působí mezi elitou nepřetržitě od sezony 1996/97. Severočechy potkal v závěru tohoto ročníku útlum, o víkendu podlehli Pardubicím 0:2 a v pěti zápasech ligové nadstavby nezvítězili. S Vlašimí Tepličtí vloni v létě prohráli v přípravě 2:3.

"Rozhodne psychika, aktuální forma. Roli také bude hrát extra motivace pro Vlašim, že by chtěla udělat krok do ligy, pro nás zase extra motivace, že v ní chceme zůstat. Přimotávají se do toho také zranění," řekl teplický trenér Jiří Jarošík.

"I když jde o hodně, oba týmy chtějí hrát fotbal. My jsme ligový tým a ligoví hráči, takže na nás bude daleko větší tlak než na Vlašim. Doufám, že si kluci uvědomují, že se hraje o všechno. Když baráž nezvládneme, nemáme v lize co dělat," dodal Jarošík.

Vlašim bude usilovat o premiérovou účast v první lize, v roce 1978 v baráži neuspěla s Košicemi. Středočeský klub nemá vyhovující stadion pro nejvyšší soutěž a v případě postupu by hrál domácí zápasy v azylu v Příbrami.

Vlašimští, kteří úzce spolupracují s pražskou Slavií, v závěrečném kole druhé ligy porazili Opavu 3:1. "Ještě nejsme na konci naší cesty. Je to jen krůček a část splnění cíle, který jsme si v kabině dali. Netajili jsme se tím, že chceme postoupit. Uděláme vše pro to, abychom baráž zvládli," uvedl trenér Martin Hyský.

Opava bude usilovat o návrat do první ligy po loňském sestupu. Slezané sice o víkendu prohráli ve Vlašimi, ale díky překvapivé porážce Líšně na Žižkově se udrželi na třetím místě druholigové tabulky. Opavští naposledy porazili Bohemians v listopadu 2008 v druhé lize a v nejvyšší soutěži nad "klokany" jedenáctkrát za sebou nezvítězili.

"Jsme rádi, že jsme se dostali do baráže. Celé jaro jsme si za tím šli. Myslím si, že je to obrovský úspěch. I v souvislosti s tím, že v létě odešlo velké množství hráčů a tým se skládal v zásadě od nuly. Každopádně nyní chceme udělat pro postup vše, co bude v našich silách. Budeme se snažit protáhnout naši jarní domácí neporazitelnost a vytvořit si co nejlepší pozici do odvety," uvedl opavský trenér Roman West.

Bohemians budou odvracet hrozbu prvního sestupu od roku 2012. Pražané o víkendu rozdrtili Karvinou 4:0 čtyřmi góly bývalého hráče Opavy útočníka Davida Puškáče a prohráli jediný z posledních šesti duelů, přesto se baráži těsně nevyhnuli.

"Ze zápasu mám ohromný respekt. Bude pravděpodobně plný stadion, diváci vytvoří až nenávistné prostředí. Na druhou stranu i Opava musí pak přijet do Ďolíčku, kde to není jednoduché," uvedl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

"Zápasy budou mít ohromnou kulisu, drajv. Se vším respektem k Opavě, my jsme Bohemka a chceme se zachránit. Pokud nedokážeme ve dvou zápasech uspět tak, abychom se zachránili, nemáme v lize co dělat," dodal.

Oba úvodní zápasy mají výkop ve čtvrtek v 17:00 a bude při nich asistovat videorozhodčí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články