Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brno poprvé od září vyhrálo venku, odnesly to Teplice

Teplice - Fotbalisté Brna zlomili sérii neúspěšných výsledků na hřištích soupeřů a ve 23. ligovém kole zvítězili v Teplicích 1:0. O jejich výhře rozhodla penalta z 81. minuty, kterou proměnil Jakub Řezníček. Zbrojovka tak venku bodovala po pěti zápasech a vyhrála tam poprvé od konce září.

Brno se od začátku zatáhlo do defenzivy a především čekalo, co vymyslí domácí. Jenže ani ti neprožívají zrovna povedenou sezonu a hra podle toho vypadala. Za celý první poločas čelili oba brankáři dohromady třem slabým hlavičkám a o vyložené šanci nemohla být ani řeč.

Tepličtí se sice snažili aspoň tvořit hru, jenže brněnská obrana je pouštěla maximálně k rohům. Těch sice kopali jen za první poločas sedm, ale vytěžili z nich jen několik nebezpečnějších závarů. Obraz hry se začal měnit až 25 minut před koncem. Všechno vlastně načal nejnebezpečnější situací dosavadního průběhu zápasu brněnský stoper Košťál, který ostřejší centr Hory málem napálil do vlastní branky.

Brňany to probudilo, k boření přidali i víc tvoření a brzy málem vedli. Nejdřív to byl dlouhý centr z levé strany, který teplický brankář Chudý podběhl a na zadní tyči ho málem nasměroval správným směrem Pašek, pak zase poslal přímý kop z 25 metrů Zavadil přesně pod břevno, odkud ho Chudý jen s námahou vytěsnil. Brno si během pěti minut vypracovalo ještě třetí zajímavou příležitost, hlavičkující Škoda byl ale na malém vápně v těsném ofsajdu.

Brňané potom v aktivitě opět polevili a začali znovu zdržovat - a v tu dobu přišel zlomový moment. Hosté rozjeli rychlý brejk, po němž se dostal míč na levou stranu vápna k Zavadilovi. Ten si ho zasekl, nechal proběhnout Ljevakoviče a svalil se k zemi. Rozhodčí Příhoda situaci posoudil jako penaltu, podle opakovaného záběru zřejmě kvůli možnému letmému kontaktu nohou obou hráčů.

Pentaltu proměnil Řezníček a celý incident hodně rozhněval teplické diváky i hráče. Příhoda navíc emoce vzápětí přiživil, po hlavičkovém souboji uprostřed hřiště domácím vyloučil Potočného. Brňané pak mohli ještě zvýšit, ale Řezníčkovu ránu z dálky i Škodovu dorážku zneškodnil Chudý. A závěrečný nápor oslabených Teplic už moc nebezpečný nebyl.

FK Teplice - Zbrojovka Brno 0:1 (0:0)

Branka: 81. Řezníček z pen. Rozhodčí: Příhoda - Blažej, Hock. ŽK: Potočný, Vachoušek (všichni Teplice). ČK: 85. Potočný. Diváci: 4056.

Teplice: Chudý - Hora, Lüftner, Ciskaridze, Krob - Soungole (82. Táborský), Kodeš (59. Potočný) - Kukec (75. Gregáň), Ljevakovič, Nivaldo - Vachoušek. Trenér: Vavruška.

Brno: Melichárek - Hyčka, Buchta, Košťál, Keresteš - Lutonský (84. Jovanovič), Pašek, Lacko, Zavadil (87. Zoubele), Škoda - Řezníček (90.+2 Buchta). Trenér: Kotal.

David Vavruška (trenér Teplic): "Oba týmy se měly hodně přečtené. Brno vědělo, co budeme hrát my a naopak. Soupeř má také exkluzivní defenzivu. Do šancí jsme se prakticky nedostávali, věděli jsme sice, co chceme hrát, ale jen po vápno. Navíc se nám letos nedaří dotahovat zápasy, které spějí aspoň k nezáživné remíze, ty až moc často prohráváme. Když zhodnotím penaltu, bude to na disciplinárku. Chodíme na předsezónní schůzky s pravidlovým expertem, kde jasně zaznívá, že se nemá řešit každý kontakt, že se má posuzovat jeho intenzita. Fotbal je podle nich kontaktní sport. Jestliže hráč hraje tři vteřiny po zákroku a pak si lehne, jestli tohle myslí vážně, tak to tedy... Měl jsem Pavla (Zavadila) za férového hráče."

Václav Kotal (trenér Brna): "Nebyl to od nás dobrý výkon, ztráceli jsme dost míčů a chybovali jsme v kombinaci. Ale máme tři body, protože jsme dokázali zakončit aspoň jeden z těch brejků, byť jen z penalty. Předpokládám, že penaltě předchází faul. Říkal mi, že to byl jasný kontakt, předpokládám, že tak zkušený hráč by si nevymýšlel, pokud by se to nedalo prokázat na videu."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články