Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Brno dál tápe, Liberci podlehlo 1:2

Brno ne a ne vybřednout z krize. V 7. ligovém kole podlehlo na domácím hřišti Liberci 1:2. Jihomoravané začali smolně, když se v osmé minutě trefil do vlastní sítě Kijanskas. V 65. minutě sice srovnal Fortes, ale záhy vystřelil tři body Liberci Potočný. Brno tak zůstává na poslední příčce, Severočeši prozatím okupují třetí pozici.

Brno - Liberec
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

V chladném a deštivém odpoledni vyšel lépe vstup do zápasu Libercu. Slovan se dostal již v 8. minutě do vedení. K němu mu pomohl Kijanskas, který si srazil Ševčíkův centr do vlastní brány. Domácí mohli vzápětí vyrovnat, ale Vraštila vychytal brněnský odchovanec v severočeských službách brankář Hladký. "Jeho nasazení bylo záměrné. Chtěli jsme, aby si proti svému rodnému týmu zachytal," řekl kouč Liberce Jindřich Trpišovský.

"Byl to krásný návrat," přidal Hladký. "Z Brna se vozí body těžko, připravovali jsme se na to. A i když to bylo trošku s obtížemi, tři body jsme dokázali získat. První poločas jsme odehráli dobře, v útoku jsme byli aktivní a obrannou hru si hlídali. Škoda druhé půle, kdy se domácí zvedli a vyrovnali," prohlásil. 

Více ze hry měl však nadále Liberec. Ve 24. minutě se dostal k míči na hranici vápna Folprecht a přinutil gólmana Melichárka k zákroku. O pár vteřin později byl sám před brněnským kapitánem Coufal, ale brněnský gólman opět skvěle zasáhl.

Z letargie mohl Brno dostat Pilík, který neprožíval povedené jubilejní 250. utkání v nejvyšší soutěži. Jeho prudká střela skončila v náručí Hladkého a poté z přímého kopu zamířil vysoko nad. Liberec navíc poté mohl podruhé udeřit po rohu, kdy Kúdela mířil těsně vedle.

Zbrojovka se pokusila oživit hru dvojnásobným střídáním, když Koného s Juharem nahradili Škoda s Fortesem. A právě druhý jmenovaný v 65. minutě vyrovnal. Po Pilíkově centru se nizozemský záložník dostal k míči a po technické střele si připsal první gól v české lize.

Brno ožilo a mohli se dostat do vedení, ale Škoda sám proti Hladkému neuspěl. "Trefil mě do nohou, měli jsme velké štěstí," uvedl Hladký. "Druhou půli jsme začali dobře, měli jsme šance, ale místo tří gólů jsme dali jeden. Chyběl nám klid a panikařili jsme v každé situaci," posteskl si obránce Brna Tomáš Jablonský. 

Brno ožilo a mohli se dostat do vedení, ale Škoda sám proti Hladkému neuspěl. Trest přišel v 71. minutě, kdy proletěl přetažený Folprechtův centr až k Potočnému a ten nekompromisní ranou poslal míč pod břevno. Stejný hráč navíc vzápětí trefil tyč.

Liberec je tak v neúplné tabulce s 13 body třetí o bod za druhou Olomoucí. Slavia a Sparta na něj ale před nedělním pražským derby ztrácí jeden, respektive dva body. Brno je se čtyřmi body a jediným vítězstvím stále poslední. 

Proto si také několik hráčů Zbrojovky v čele s kapitánem Melichárkem nebo zkušeným Polákem promluvit s fanoušky. "Chtěli vědět, co se děje, proč se prohrává. Jsou po tomto zápase určitě v právu. Bylo to nepříjemné, ale je to potřeba a nesmíme je nechávat stranou," uvedl bývalý hráč Norimberku nebo Wolfsburgu. "Zažil jsem to i v Německu, fanoušky musíte vyslechnout a situaci řešit," dodal Polák.

Bývalý reprezentant však věří, že tým je lepší než momentální výsledky. "Musíme se oprostit tlaku, nervů a strachu. Nevím jinak, jak bych to popsal," prohlásil. "Druhý poločas byl dobrý, plný sebevědomí, byli jsme na koni, pak nás srazil gól soupeře a bylo hotovo. Síla v mužstvu je, ale musíme ji prodat ve správný čas a nechodit do utkání se strachem," uzavřel

Zbrojovka Brno - Slovan Liberec 1:2 (0:1)

Branka: 65. Fortes - 8. vlastní Kijanskas, 71. Potočný. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Hájek. ŽK: Polák, Vraštil, Pavlík - Mikula, Breite, Karafiát, Potočný. Diváci: 3018.

Brno: Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kijanskas, Jablonský (77. Přichystal) - Juhar (46. Fortes), Polák, Pilík, Sedlák, Lutonský - Koné (46. Škoda). Trenéři: Dostálek a Přerost.

Liberec: Hladký - Coufal, Kúdela, Karafiát, Mikula - Ševčík, Breite, Folprecht, Voltr (59. Kerbr) - Pulkrab (81. Hybš), Potočný (90. Kulhánek). Trenér: Trpišovský.

Richard Dostálek (trenér Brna): "Není jednoduché sedět po utkání mezi vámi novináři a hodnotit tohle prohrané utkání. Na soupeře jsme byli připraveni, jenže vlastní branka na začátku zápasu nás dostala do kolen a trvalo to celý poločas, než jsme se z toho vzpamatovali. Ve druhém poločase jsme se zlepšili, pomohlo střídání, byli jsme aktivnější a zaslouženě vyrovnali, byť jsme se na to strašně nadřeli. Měli jsme velkou možnost na 2:1, místo toho dal soupeř gól a bylo rozhodnuto. Je to škoda, kluci to mají v hlavách a fotbal se jim nehraje jednoduše."

Jindřich Trpišovský (trenér Liberce): "Chtěli jsme hrát aktivní fotbal a na vítězství. Věděli jsme, že situace domácích není dobrá a musí duel zvládnout. První branka byla důležitá a řekl bych, že první poločas patřil nám. Měli jsme mnoho šancí a brejkových situací. Pořád jsme si říkali, že je potřeba přidat další gól, jenže domácím pomohlo střídání. Od té doby měli lepší pohyb, zatlačili nás a z toho přišla branka na 1:1. Brno dál tlačilo, ale my jsme se zvedli, hráli dál aktivně a nakonec rozhodli. Šancí bylo mnoho, trefili jsme tyčku, byly to nervy až do konce, ale máme tři body z venku, kterých si moc vážíme." 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články