Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Boleslavský tank Komličenko opět úřadoval. Sterilní Sigmu přejel hattrickem

Lekci v kvalitě zakončení utrpěla Sigma Olomouc. V domácím utkání s Mladou Boleslaví prohrála 0:4, přestože byla po většinu vzájemného měření sil aktivnější. V útoku soupeře však zářil nejlepší kanonýr soutěže Nikolaj Komličenko, který celek z Hané sestřelil hattrickem a na kontě už má 15 podzimních gólů. Sigma mohla za stavu 0:1 vyrovnat, ale Jakub Plšek neproměnil penaltu, kterou nařídila sudí Jana Adámková, teprve druhá žena v historii řídící prvoligový duel.

Nikolaj Komličenko (uprostřed) se raduje z vítězství v Olomouci
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Měl jsem s paní Adámkovou zkušenost už během působení ve druhé lize a myslím, že dnes pískala opravdu velmi dobře. Dokáže utkání pustit," ocenil Adámkovou kouč Mladé Boleslavi Jozef Weber. "Někteří činovníci posílají ženy do kuchyně, ale podle mě to paní rozhodčí zvládla velmi dobře" souhlasil trenér domácích Václav Jílek.

V 9. minutě se po hezké kombinaci domácích dostal ke střele zpoza vápna Dvořák, ale jeho rána mířila doprostřed a Šeda ji vytěsnil na roh. Zato Mladá Boleslav udeřila hned ze své první šance. Po nakrátko rozehraném rohu a centru na zadní tyč nejvýše vyskočil Takács a hlavičkou na zadní tyč poslal svůj tým do vedení.

Ze stejné pozice jako na začátku zápasu střílel zhruba v polovině prvního poločasu opět Dvořák. Tentokrát míč netrefil dobře a minul hostující svatyni. Aktivní Dvořák o minutu později připravil dobrou šanci pro Zahradníčka, který trefil pouze Šedovu náruč.

Skvěle chytající Šeda zachránil středočeské mužstvo také ve 30. minutě, kdy reflexivně chytil Nešporem tečovanou střelu. O minutu později rozhodčí Adámková nařídila za zákrok ve vápně penaltu pro moravský celek. Plšek však svému pokusu nedal potřebnou přesnost ani razanci a Šeda opět skvěle zasáhl.

"Pro Olomouc je to krutý výsledek, protože podala srdnatý výkon. Rozhodující pro nás byl první gól a chycená penalta brankářem Šedou," hodnotil trenér Weber.

Druhá půle začala hezkou individuální akcí Dvořáka, jehož nadějný pokus, stejně jako následnou ránu Zahradníčka, zablokovala hostující obrana.

Do obrovské šance se pak po přihrávce Komličenka dostal boleslavský Džafič, ale i tentokrát hráli prim obětaví obránci. Fotbalovou parádu pak divákům na Andrově stadioně předvedl ruský kanonýr Komličenko. Po centru do vápna a zpracování míče hlavou vystřihl krásné nůžky, po kterých míč doplachtil až za Buchtu. "Nůžky jsou hodně o štěstí. Mně se zdálo, že to spíš netrefil než trefil. Letělo to pak obloučkem přes brankáře," řekl Weber. "Gól jde i za brankářem," kritizoval Buchtu Jílek.

Olomoučtí poté přešli místy až do dvouobráncového systému. Jejich rozehrávka a kombinace ovšem postrádala přesnost a velké šance nepřicházely. Jednou z mála výjimek byla příležitost Plška v 72. minutě, proti němuž opět skvěle zasáhl Šeda.

Mladá Boleslav spoléhala na brejkové situace. Jednu z nich na poslední chvíli zachraňoval vyběhnutím Buchta, ale hosté se třetího zásahu přece je dočkali v 81. minutě. Matějovský našel z přímého kopu důrazného Komličenka, který přidal svou druhou branku v utkání. Třetí trefu přidal stejný hráč krátce poté, kdy po kombinaci s Přikrylem určil konečné skóre.

"Zápas byl postavený na hlavu. Soupeř byl velmi efektivní a my velmi sterilní. Střelecké pokusy byly v poměru 10:5 a z toho skóre 0:4. To je vypovídající. Naše obrana byla navíc slabá a soupeř jakoukoli chybu trestal. Už jen to, kolik dostal Komličenko prostoru ve vápně, je prostě chyba. My se na něj připravujeme a nejsme ho schopni eliminovat," litoval Jílek.

16. kolo první fotbalové ligy:

Sigma Olomouc – Mladá Boleslav 0:4 (0:1)

Branky: 54., 81. a 86. Komličenko, 12. Takács. Rozhodčí: Adámková – Paták, Antoníček. ŽK: Nešpor, Dvořák – Mareš, Džafič, Komličenko. Diváků: 3079.

Sigma Olomouc: Buchta – Sladký, Jemelka, Štěrba (54. Pilař) – Zahradníček (82. Manzia), Plšek, Kalvach, Texl (46. Yunis), Lalkovič – Dvořák, Nešpor. Trenér Jílek.

Mladá Boleslav: Šeda – Pauschek, Chaluš, Hůlka, Mareš – Ladra (90. Valenta), Hubínek, Džafič (75. Matějovský), Takács, Přikryl – Komličenko (86. Křapka). Trenér Weber.

Václav Jílek (trenér Olomouce): "Dnešní zápas byl postavený na hlavu. Soupeř byl velmi efektivní a my velmi sterilní. Sráží nás hlavně individuální chyby při standardních situacích. Proti tomuto typu soupeře jsme mohli reálně pomýšlet na tři body. Ale neubránili jsme to utkání tak, jak bychom měli. Soupeř nás potrestal z první příležitosti. Už po několikáté jsme inkasovali ze standardky. Pak jsme si vytvořili hodně šancí a korunované to bylo neproměněnou penaltou. To se občas ale stává, patří to k tomu. Do druhého poločasu jsme šli s tím, abychom vyrovnali, k čemuž jsme podle mě měli dobře našlápnuto. Po těch inkasovaných gólech už to byl ale chaos. Dnes nám nevyšlo prakticky vůbec nic. Střelecké pokusy byly myslím v poměru 10:5 a z toho skóre 0:4 je myslím vypovídající. Dnes úplně nevyšlo utkání Štěrbovi. Na jeho obranu ale musím říct, že delší dobu nehrál. Tyto situace ale musí zvládnout, to jsou opakované věci. V posledních zápasech jsme dostávali málo branek a díky tomu jsme brali body. Dneska byla naše obrana slabá a soupeř jakoukoli naši chybu trestal. Už jen to, kolik dostal Komličenko prostoru ve vápně, je prostě chyba. My se na něj připravujeme a nejsme ho schopni eliminovat. Někteří činovníci posílají ženy do kuchyně, ale podle mě to utkání paní rozhodčí zvládla velmi dobře. Rozhodčí musí splňovat určitá kritéria bez ohledu na to, jestli to je muž nebo žena."

Jozef Weber (trenér Mladé Boleslavi):  "Jsem rád za vítězství a chci hráčům poděkovat za výkon. Utkání mělo obdobný průběh jako zápas s Olomoucí před pár měsíci u nás, kde jsme prohráli také 0:4. Tak jako my jsme si nezasloužili prohrát, tak i dnes je to pro Olomouc krutý výsledek, protože podala srdnatý výkon. Rozhodující pro nás byl první gól a chycená penalta brankářem Šedou v prvním poločase. Přestože Sigma měla převahu v poli, tak jsme využili jejího tříobráncového systému a těžili z brejkových situací. Chtěli jsme hrát aktivněji než ve Zlíně, kde nás trojkový systém potrestal. Pokud hráči drželi linii, pracovali spíš se šířkou a záložníky bránili obránci, tak jsme měli více příležitostí útočit. Měl jsem s paní Adámkovou zkušenost už ve druhé lize a myslím, že to zvládla velmi dobře. Dokáže utkání pustit. Ta naše neuznaná branka nejde na její vrub, to byla spíš chyba asistenta. Pískala opravdu dobře. Dnes byly všechny góly hezké. Nejdůležitější byl ten první. Co se týká nůžek, tak ty jsou hodně o štěstí. Mně se zdálo, že to spíš netrefil než trefil. Letělo to pak takovým obloučkem přes brankáře. Čtvrtá branka byla moc pěkná, taková kombinace vždy potěší."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články