Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Bohemians se Slavií čeká přímý souboj o záchranu, Sparta hostí Liberec

Praha – Víkendový program 26. kola fotbalové ligy nabídne velmi důležitý přímý souboj o záchranu. Čtrnácté Bohemians 1905 dělí od patnácté Slavie jen lepší skóre, a nedělní vzájemný zápas v Ďolíčku by tak mohl v boji o udržení o mnohém napovědět. Další důležitý krok k titulu může udělat Sparta, která doma přivítá Liberec. Utkání sledujte exkluzivně na webu dnes od 19:45, zápas Bohemians 1905 – Slavia nabídneme zítra v textové on-line reportáži.

Tomáš Necid
zdroj: ČT24 autor: Michal Kammermayer

Sparta – Liberec, sobota 20:15

Sparta dokonce mohla ukončit čtyřleté čekání na titul již tento víkend, avšak Plzeň zápas s Teplicemi zvládla, a tak oslavy musí letenští odložit minimálně o týden.

"Slavit titul už v sobotu by bylo příjemné, ale když to bude později, budeme rovněž rádi. Takže se k zápasu Plzně s Teplicemi nijak neupínám a nechci předjímat, jaká po něm bude situace v tabulce," uvedl trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Ostrava – Dukla, sobota 17:00

Velmi důležitý duel v boji o záchranu čeká také Ostravu. Baník se po minulém vítězství 4:0 na hřišti Znojma dočkal po 15 kolech tří bodů a z posledního místa v tabulce ztrácí už jen bod na trojici týmů nad sebou. K dalšímu oživení nadějí na záchranu musí poprvé zdolat Duklu, s níž v pěti zápasech uhrál jen bod.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozvánka na televizní utkání Sparta - Liberec

Bohemians 1905 – Slavia, neděle 20:15

Přestože ve vršovickém derby půjde o hodně, Bohemians to jako rozhodující bitvu o záchranu nevidí. "Možná spousta lidí i spoluhráčů a slávistů to tak vnímá. Ale já to stavím do stejné roviny jako zápas v Boleslavi," uvedl stoper Erich Brabec, který dříve dělal ve Slavii kapitána. "Tento zápas nerozhodne o tom, jestli sestoupí Bohemka, nebo Slavia," dodal kouč Luděk Klusáček, rovněž bývalý hráč Slavie.

Vršovické derby bude pikantní i pro několik dalších aktérů, kteří prošli soupeřovým celkem. Jeden z nich, brankář Bohemians Martin Berkovec, nemůže nastoupit, protože hostuje v Ďolíčku z Edenu a Slavia mu nepovolila start.

Policejní manévry:

Několik stovek policistů a 45 strážníků dohlédne na veřejný pořádek. Pokud to bude potřeba, situaci bude ze vzduchu monitorovat i policejní vrtulník. Už během dne budou policisté sledovat pohyb fanoušků obou klubů na území hlavního města. "V tomto ohledu samozřejmě platí i zákaz používání pyrotechniky v ulicích metropole," uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Na bezpečnostních opatřeních se budou vedle policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby podílet i antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky, psovodi a policisté na koních.

I když jde o souboj dvou nejhorších ofenziv ligy, oba týmy jsou v odlišné formě a pod novými trenéry se jim daří rozdílně. Bohemians pod Klusáčkem prohráli jediný z šesti zápasů, naopak slávisté pod vedením Nizozemce Alexe Pastoora uhráli v sedmi kolech jen čtyři body, z posledních pěti duelů pak jen bod. V lize střelecky mlčí už 301 minut.

Pastoorovi je jasné, že začíná jít do tuhého. "Všech následujících pět zápasů je jen o výhře nebo prohře. Žádná jiná cesta není. Od každého je očekáván bojovný přístup. Myslím, že není teď důležité, jak budeme hrát, zda dobře, nebo špatně, je to všechno o zisku bodů," uvedl Pastoor.

Na vyprodaný Ďolíček se těší. "Mám to tam rád. Působí tam jeden z mých největších oblíbenců a klubová legenda Antonín Panenka. Je to výborná motivace všem a taky jemu ukázat, že se umíme poprat o přežití," dodal kouč. Slávisté s "klokany" prohráli jediný z posledních osmi ligových soubojů, na druhou stranu ale v Ďolíčku nezvítězili od roku 1999.

Slovácko – Olomouc, sobota 19:00

Nebezpečně blízko sestupovým příčkám je Olomouc. Hanáci mají jen dvoubodový náskok před patnáctou Slavií, a tak potřebují na půdě Slovácka zlomit sérii pěti venkovních porážek za sebou. "Tlak samozřejmě cítíme. Musíme k tomu přistoupit jinak a předvádět venku takové výkony jako doma. Věřím, že hned na Slovácku to zvládneme," uvedl kouč Sigmy Zdeněk Psotka.

Brno – Mladá Boleslav, neděle 17:00

Na opačném konci tabulky chce Mladá Boleslav udělat další krok k třetímu místu, které zaručuje Evropskou ligu. Středočeši prohráli na jaře pod koučem Karlem Jarolímem jen jedno z devíti kol a dobrou formu chtějí potvrdit v Brně. "Potřebujeme si minimálně udržet náskok na pronásledovatele z Liberce a Teplic. Do Brna jedeme vyhrát, i když to nebude snadný úkol. Vždyť Brno uplynulá čtyři kola neprohrálo a naposledy získalo tři body v Teplicích," varoval Jarolím.

Charita pro nevidomé

V rámci projektu Zelený život se budou na všech osmi stadionech vybírat finanční prostředky na podporu národního týmu nevidomých fotbalistů. "Snem většiny kluků je stát se fotbalistou. My představujeme sport, který tento sen může splnit i zrakově postiženým hráčům. Vítáme, že se nám v rámci projektu Zelený život dostalo podpory od profesionálních klubů, a děkujeme za ni," řekl prezident Českého svazu zrakově postižených sportovců Jaroslav Pata. Všech osm stadionů se tak v tomto kole zabarví do zelené barvy, hráči nastoupí se zelenými šálami, realizační týmy se zelenými stužkami a dozelena bude oděn i doprovod hráčů. Zapojit se budou moci i fanoušci. Na vybraných stadionech budou v prodeji náramky Zeleného života.

Veřejnost může přispět prostřednictvím účtu Nadačního fondu Zeleného života: 533353335/0300. Variantu fotbalu pro nevidomé si v nedávné době vyzkoušeli také bývalí čeští reprezentanti Martin Vaniak, Pavel Verbíř, Miroslav Baranek a Zdeněk Grygera. "Koordinace a další věci s tím spojené jsou úplně někde jinde. Museli jsme se orientovat podle zvuku míče, což bylo značně obtížné. Musím otevřeně přiznat, že to byla dřina. Proto je třeba před klukama, kteří fotbal nevidomých hrají, smeknout klobouk," řekl Grygera.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články