Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

BLOG Pavla Čapka: Tvrdík v kleci zasluhuje uznání a Bohemians nesázejí jen na mužný boj

Slávistický boss Jaroslav Tvrdík v sektoru pro hosty nově otevřeného pardubického stánku poutal ve druhém poločase pohříchu víc pozornosti než hra jeho zaměstnanců na výborném novém trávníku.

Jaroslav Tvrdík mezi slávistickými fanoušky
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Mimochodem, tolik propíraná "klec" pro hostující příznivce neporušuje žádné svazové ani ligové předpisy a nařízení. Je vyloženě na libovůli majitele a stavitele stadionu, jakým způsobem tento sektor oddělí po konzultaci s bezpečnostními odborníky od zbytku tribun, popřípadě hřiště.

Samozřejmě bychom v této moderní době rádi viděli všude místo mříží a sítí tvrzené sklo, ale zřejmě jde koneckonců jako vždy v první řadě o peníze a pardubická varianta je určitě levnější. Nicméně gesto Jaroslava Tvrdíka zasluhuje uznání a upřímně si na podobném místě nedokážu představit téměř nikoho z jeho kolegů z řad šéfů, nebo dokonce vlastníků českých prvoligových klubů.

Rád se ale nechám příjemně překvapit případným následovníkem, který opustí komfortní VIP zónu a okusí na vlastní kůži, z jakých pozic a v jaké atmosféře fandí a sleduje zápasy ten nejprostší fotbalový lid.

Slavia naplnila po úvodní slavnostní open ceremonii na útulném novém stadionu úlohu favorita. Došla si sice pro tři body, ale jak poznamenal sám trenér Trpišovský, objektivita a sebereflexe ho chvályhodně zdobí téměř vždy, s několika vadami na kráse.

Mick van Buren dostal důvěru už od první minuty, ovšem ani jeden ze svých nadějných střeleckých počinů tentokrát nepřetavil v gól, přestože byl hodně vidět. Po změně stran pardubičtí přehrávali Slavii v záloze a nebýt kupříkladu trestuhodné střelecké nemohoucnosti Brazilce Limy, mohli být svěřenci kouče Radka Kováče odměněni za svůj sympatický výkon i nějakým bodem. Po změně stran to totiž rozhodně nevypadalo na to, že hraje poslední s prvním týmem tabulky. Pokud budou ovšem pardubičtí i nadále podobně neproduktivní, bude se jim dno ligové tabulky opouštět více než složitě.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Žádné velké plzeňské šachy

Trenér hlavního slávistického konkurenta v přetahované v čele ligového pelotonu Michal Bílek avizoval už po senzační úvodní domácí prohře s hradeckými "votroky", že není zvyklý po jednom nezdaru šachovat se sestavou.

Své slovo víceméně dodržel, do základu se mu vrátil tradiční šéf obrany a kapitán Hejda a místo Vlkanovy dostala šanci od první minuty jedna ze zimních posil Roman Květ. Přesto Plzeň ani v Brně nezvládla první poločas, možná také proto, že se jí v jeho polovině zranil klíčový defenzivní záložník Kalvach. Nicméně Plzeň nezpanikařila, trenér Bílek překotně nestřídal a jeho hráči postupně prokázali svou zkušenost a psychickou odolnost. V klíčovém momentě bezprostředně po neuznaném druhém gólu Zbrojovky Viktorka vyrovnala a od té doby měla zápas pod kontrolou.

Trenér Bílek také náležitě po utkání vyzdvihl a zdůraznil fakt, že první "jarní" plzeňská výhra jeho mužstvu hodně psychicky pomůže. Plzeň se tedy v tomto kalendářním roce nastartovala a můžeme se právem těšit na její napínavé dostihy se Slavií.

Povedený tah s Kairinenem

Až do posledního nedělního zápasu Sparty s Mladou Boleslaví to vypadalo na kolo nesoucí se jednoznačně a bez výjimky ve znamení bodových zisků hostujících týmů. Koneckonců i Bolka Spartu a její fanoušky notně vystrašila a už po třech minutách na Letné vedla díky lehce tečované střele své nové akvizice.

Asi jste zaregistrovali, že Slavia vyhrála hru nervů a přetahovanou o pravého beka Slovácka Michala Tomiče. Tomu hrozilo celé jaro bez fotbalu poté, co odmítl prodloužit v Uherském Hradišti smlouvu a domlouval se na novém angažmá se Slavií. Nakonec se všechny zainteresované strany dohodly, Slavia obránce původem ze slovenské Myjavy získala na přestup a obratem poslala na hostování do Boleslavi.

Na hře sparťanské defenzivy se hlavně v úvodu zápasu podepsal fakt, že obranná trojice musela nastoupit ve zbrusu novém složení bez tradičních členů a opor. Zranění a nemoc nepustily do hry ani na lavičku Dána Sörensena a reprezentanta do 21 let Vitíka.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Sparta – Mladá Boleslav

Všechno špatné bývá ale občas k něčemu dobré. Trenéru Priskemu totiž umožnila absence obvyklých stoperů poměrně elegantně vyřešit rébus, co udělat se středem zálohy, který Spartě dost okatě nefungoval v úvodním jarním kole v Olomouci. Kapitán Ladislav Krejčí se zasunul do obrany a jeho místo ve středové formaci zaujal debutující Fin Kairinen. Kouč Priske mohl díky tomuto tahu i zachovat rozestavení 3-4-3, které Sparta praktikuje od nečekané podzimní výhry v Plzni. Jenomže nejen obrana, ale i celá Sparta působily od úvodního hvizdu místy nervózně a nesehraně a občas vypadávala z role. Letenští mohou být rádi, že přežili boleslavské šance a dokázali i rychle srovnat skóre.

Fin Kairinen předvedl, že by mohl být tím pravým mužem do středu současné sparťanské zálohy, byť to není stejně jako Krejčí žádný sprinter, a jeho bilance 1+1 hned při debutu to potvrzují. Díky střídajícímu žolíkovi Minčevovi a jeho dvěma gólům v závěrečné desetiminutovce vypadá opticky výhra Sparty jednoznačně. Ovšem jen hodně nevšímavý divák a pozorovatel by mohl tvrdit, že Sparta v utkání jednoznačně dominovala a nemá na svém projevu a výkonu co vylepšovat. Rychlostně dobře vybavení hráči Bolky Spartu až nečekaně často "větrali" a zkušenější a produktivnější soupeř by z Letné možná neodjížděl s prázdnou.

Spartě by určitě kromě jiného prospělo, kdyby na jedné straně ukončil gólového bobříka mlčení Jan Kuchta a na straně druhé mohla její obrana i záloha nastupovat v ustáleném složení. Každopádně po dvou kolech nemusejí být momentálně v Edenu ani Štruncových sadech z jarních výkonů Sparty příliš nervózní.

Bohemians na hřišti jen urputně neválčí

Velká spokojenost musí panovat po dvou odehraných kolech ve vršovickém Ďolíčku. "Klokani" si díky dvěma výhrám bez inkasovaného gólu povyskočili až na čtvrté místo tabulky, kde se, považte, naposledy vyhřívali v jarní části ligy před dlouhými 12 lety. V loňské sezoně nasbírali Bohemians po 30 kolech 26 bodů, teď jich mají už po 18 odehraných o dva více.

Trenér Jaroslav Veselý avizoval před rozjezdem ligového roku 2023, že očekává v lednu a části února spíš boj a mužnou válku než fotbal, a to hlavně kvůli terénům a nerozehranosti po zimní pauze. Ovšem to, co předvedli jeho svěřenci v prvním poločase proti Hradci Králové v jeho boleslavském azylu, snese na tým, který se vloni zachraňoval až v baráži a v zimě ho opustili dva ofenzivní tahouni Květ s Hronekm, poměrně přísná měřítka.

Pravdou je, že ve druhé půli po vyloučení Köstla Bohemka už v zápase nedominovala a musel ji podržet skvělými zákroky z Plzně hostující gólman Martin Jedlička. Porazit ale tým, který senzačně kolo předtím vyloupil plzeňskou Doosan Arénu, to se počítá a má zvuk. Ne nadarmo jsou zeleno-bílí v tabulce venkovních zápasů druzí před Slavií i Spartou, lepší je pouze Plzeň.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Hradec Králové – Bohemians

Fanoušci "klokanů" si také asi vzpomněli na dva góly, které jim v říjnu v Mladé Boleslavi v jejím dresu nastřílel v Ďolíčku nepotřebný a nechtěný záložník Daniel Mareček, a přispěl tak výrazně k výhře Boleslavi 4:3.

Tentokrát měl na stejném trávníku ke dvěma trefám do sítě Bohemky proklatě blízko jiný borec, pro kterého se v klokaní sestavě ani kádru také nenašlo místo. Jmenuje se Matěj Koubek. Historie se ale nezopakovala, protože v čerstvém příběhu z 5. února 2023 uchránil Bohemians od gólové pohromy z kopaček jiného nechtěného hráče už výše chválený výtečný brankář Jedlička.

Kam až sahají jarní ambice týmu z Vršovic, naznačí už nedělní derby, ve kterém se pokusí "klokani" přeskočit další překážku – favorizovanou Spartu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články