Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Baník zvládl slezské derby a má jistotu finálové skupiny o titul

Jedna výhra, dvě radosti. Fotbalisté Baníku v 29. kole první ligy porazili ve slezském derby Opavu 2:0, čímž si zajistili předčasně účast ve skupině o titul. Domácí góly vstřelili Dame Diop a Robert Hrubý. Zápas na vyprodaném stadionu sledovalo 15 tisíc diváků.

Patrizio Stronati z Ostravy (vpravo) v hlavičkovém souboji s Dominikem Simerským z Opavy
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Domácí ani ve slezském derby nemohli nasadit zraněného kapitána Baroše, přesto začali aktivněji. Gólové příležitosti ale scházely a oba týmy se do zakončení dostávaly prakticky jen po standardních situacích.

Tak se zrodil i první gól. Kuzmanovič z trestného kopu nacentroval z pravé strany míč na hlavu Diopa, který z malého vápna trefil balon přesně k tyči. Zaznamenal svůj osmý gól v sezoně.

"Bylo to spíš bojovné z obou stran, ale to k tomu prostě patří. Stejně jako Opava jsme nechtěli udělat velkou chybu, aby nás soupeř nepotrestal. Důležité byly odražené míče a naštěstí jsme si pomohli standardkou," řekl Kuzmanovič.

Baník byl i dále nebezpečnější. Akci ve 45. minutě chyběla jen gólová tečka: Holzer se parádně uvolnil ve středu hřiště, ránu Granečného po jeho přihrávce vytáhl Šrom a dorážející Diop už byl hodně v záklonu, takže jeho hlavička neměla důraz.

Opavští odstartovali druhou půli aktivněji. Ale za celý zápas nedokázali vystřelit na branku a Laštůvku tak v domácí brance nijak neohrozili. Domácí také neměli nijak výrazný tlak, ale v útoku byli kreativnější. "Měli jsme hodně standardek, ale nebyli jsem z nich vůbec nebezpeční. Zato domácí byli, dali z toho gól, pak přidali ještě druhý a to už se těžko stahuje," řekl opavský obránce Matěj Hrabina.

Kouči Páníkovi navíc vyšlo výborně střídání. V 67. minutě poslal na hřiště Hrubého, který se mu po třinácti minutách odvděčil přesnou ranou z dvaceti metrů, po které se Šrom natahoval marně. "Hrubý od nás dostal před šestnáctkou příliš velký prostor a utkání bylo rozhodnuto," podotkl opavský trenér Ivan Kopecký.

Výhru Baníku mohl ještě zvýraznit opět Hrubý, ale jeho další pokus z dálky už Šrom za záda nepustil. Ostrava i tak Opavě vrátila prohru z podzimního derby a dohrávala za desetiminutového aplausu fanoušků.

"Od začátku jsme věděli, že to bude boj. Motivace tam byla, ale nesměli jsme být přemotivovaní, aby se něco nestalo. Chtěli jsme jim tu podzimní prohru vrátit, derby vyhrát. Dali jsme do toho všechno a máme tři body, zvítězili jsme bojovností, takže nadměrná spokojenost," řekl ostravský stoper Patrizio Stronati.

Baník Ostrava - SFC Opava 2:0 (1:0)

Branky: 29. Diop, 79. Hrubý. Rozhodčí: Berka - Vitner, Vaňkát. ŽK: Holzer, Fleišman - Jursa. Diváci: 15.100 (vyprodáno).

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Holzer, Jánoš, Jirásek (67. Hrubý), Granečný - Kuzmanovič (86. Mešaninov), Diop (56. O. Šašinka). Trenér: Páník.

Opava: Šrom - Hrabina, Simerský, Svozil, Schaffartzik - Stáňa (60. Jurečka), Zavadil, Janetzký (20. Řezníček), Jursa (80. Juřena), Zapalač - Smola. Trenér: Kopecký.

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "První poločas byl pro nás nepříjemný, dělali jsme hodně faulů na třiceti metrech, to je nebezpečné. Bylo tam taky asi pět rohů, řešili jsme je ale naštěstí dobře. Vyšel nám nádherný gól - Kuzma to kopl výborně, Dame si našel prostor. Byl to důležitý moment. Jak šel čas, tak Opava začala hrát vabank. Věděli jsme, že je to bude stát hodně sil. Pak jsme přidali druhý gól."

Ivan Kopecký (trenér Opavy): "Dobře jsme bránili, ale po zisku jsme byli nepřesní a domácí důrazní. Nedostávali jsme se do šance. Soupeř nás potrestal ze standardky v době, kdy byla nuda na hřišti. Je to třetí zápas, kdy inkasujeme ze standardky. Bavíme se, trénujeme to, ale byla to hrubá chyba. Ve druhé půlce jsme deset patnáct minut kombinovávali, ale chyběl tomu kvalitní centr a neprosadili jsme se do střely. Chybělo přesnější řešení jeden na jednoho, důraz v šestnáctce."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články