Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Baník skolil Budějovice a doma potřetí v řadě vyhrál. Sivok začal červenou kartou

Po porážce v Jablonci si fotbalisté Baníku připsali páté vítězství v sezoně. V 9. kole doma udolali nováčka z Českých Budějovic 2:1 a udrželi páté místo. Mužem utkání se stal Martin Fillo, který těsně před přestávkou otevřel skóre a ve druhé půli připravil gól pro Dameho Diopa. O korekci se postaral střídající Michael Rabušic. Více už hosté nestihli i proto, že se Tomáš Sivok nechal vyloučit. 

Martin Fillo a Milan Baroš se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimír

Sivok se do Českých Budějovic vrátil po jedenácti letech v zahraničí a v dresu Dynama se v ligovém duelu představil po 16 letech. Několik navrátilců představila i Ostrava, když se v sestavě po zranění objevil obránce Stronati a kapitán Baroš, který byl mimo hru šest týdnů.

Baník nováčka od počátku zatlačil. Jeho převaha byla čtvrthodinu územní, ale pak přišly i šance. Po rohovém kopu Hrubého se po vedoucím gólu natahoval ve skluzu Procházka, jenže mu pár decimetrů chybělo. Další možnost měl ve 21. minutě Diop, ale odražený balon poslal z dobré pozice vedle brány.

Už o minutu později podnikli Slezané jihočeskou defenzivou rychlou kombinační akcí. Po Barošově přihrávce centroval zleva na malé vápno Hrubý, nicméně Diop ani Reiter balon do prázdné "klece" dopravit nedokázali.

Dynamo odolávalo 43 minut. Pak se Fillo na zadní tyči hlavičkou opřel do ideálního centru De Azeveda a mohl oslavit svůj padesátý gól v nejvyšší soutěži. "Byl to velice těžký záps, protože Budějovice kvalitně bránily a my jsme dlouho nevěděli, jak se tam dostat," hodnotil Fillo.

Baník ovládal dění na hřišti i ve druhém poločase. Jeho vedení zdvojnásobil Diop, který v 54. minutě mohl přihrávat lépe postavenému spoluhráči, ale nakonec hostujícího brankáře Staňka překvapil z šestnácti metrů střelou k tyči.

Poté se jako jediná komplikace Ostravy dlouho jevilo zranění brankáře Laštůvky, kterého na posledních dvacet minut musel vystřídat Budinský. Jenže devět minut před koncem po chybě domácí obrany šel sám na bránu Rabušic a domácího gólmana technicky obstřelil.

Z podobné situace mohl na druhé straně uklidnit Ostravu Smola, ale těsně minul. Ostrava však třetí domácí výhru v řadě uhájila a pomohlo jí k tomu i vyloučení Sivoka, který v nastavení dostal druhou žlutou kartu.

"Sivok akorát zatleskal a rozhodčí hned tasil kartu, přišlo mi to směšné. Ten kluk se dva měsíce připravuje, je mi ho líto," řekl trenér jihočeského celku David Horejš. "Místo abychom si vážili hráčů jako Baroš nebo Sivok, kteří něco v kariéře dokázali... Tohle mě mrzí a přijde mi to smutné," dodal.

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 2:1 (1:0)

Branky: 43. Fillo, 54. Diop - 81. Rabušic. Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Ratajová. ŽK: Jánoš - Havel, Sivok, Čavoš, Javorek, Novák, Horejš (trenér). ČK: 90.+1 Sivok. Diváci: 8472.

Ostrava: Laštůvka (69. Budinský) - Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter, Jánoš, Hrubý (87. Šindelář), De Azevedo - Diop, Baroš (72. Smola). Trenér: Páník.

České Budějovice: Staněk - Čolič, Havel, Sivok, Novák - Čavoš , Havelka (60. Rabušic) - Brandner (79. Mršič), Javorek, Schranz - Ledecký (46. Delarge). Trenér: Horejš.

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "V první půli jsme měli více situací, ale jen Fillo to v závěru krásně dohrál. Když jsme přidali druhý gól, vypadalo to, že už to dohrajeme. Třetím gólem bychom soupeře zlomili, bohužel se to nepovedlo a přišla smůla. Soupeř snížil na 1:2, ale na závěr jsme tam dali vysoké hráče a vítězství jsme udrželi."

David Horejš (trenér Českých Budějovic): "Baník byl ze začátku lepší. My jsme nebyli aktivní, řešili jsme situace zbrkle a nechali jsme si na konci poločasu dát zbytečný gól. Ve druhé půli už se naše hra zlepšila, oživil ji Delarge. A gól na 1:2 nás nakopl. Baník znervózněl, bohužel jsme situace už nedokázali využít. Sivok akorát zatleskal a rozhodčí hned tasil kartu, přišlo mi to směšné. Ten kluk se dva měsíce připravuje, je mi ho líto. Místo abychom si vážili hráčů jako Baroš nebo Sivok, kteří něco v kariéře dokázali... Tohle mě mrzí a přijde mi to smutné."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články