Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Baník přežil klinickou smrt a vybojoval klíčovou výhru nad Jihlavou

Teď, nebo nikdy. Tak zněl úkol Baníku do klíčového záchranářského duelu proti Jihlavě, a tým Bohumila Páníka zápas zvládl, když vyhrál 3:1. V nabitém a psychicky evidentně velmi náročném utkání Ostrava v prvním poločase dominovala a do vedení ji poslal Milan Baroš. A i když Popovič po změně stran srovnal, Jihlava navíc neproměnila naprostou tutovku a Baník byl jako opařený, nakonec o vítězství domácích rozhodli Hrubý a Procházka. Baník tak na záchranu ztrácí z posledního místa pět bodů a má zápas s Plzní k dobru. V závěru se však zranil po faulu Buchty na červenou kartu Milan Baroš.

Hráči Baníku děkují fanouškům
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Kouč Ostravy Páník vsadil ve svém druhém ligovém utkání na lavičce na klasické rozestavení se dvěma útočníky a neslo mu to ovoce. Baník totiž celou první půli diktoval tempo hry a tlačil se do zakončení. Domácí zatápěli soupeři z křídelních prostor a po akci zprava a centru Hrubého se ještě Baroš zastřeloval.

Po dvaceti minutách už měl Baník první tutovku. Perfektně provedený brejk po kolmici Filla zakončoval Poznar, ale jeho ránu pod břevno brankář Rakovan vytáhl na roh. Z třetí šance už se ale urodilo. Baroš si ve vápně umně zpracoval Hlinkův centr, odskočil si od obránců a bleskurychle z otočky poslal míč po zemi k tyči jihlavské branky.

"První půli jsme zvládli dobře a myslím, že se začíná projevovat, že si na sebe s klukama začínáme zvykat. Změn bylo v zimě dost a přece jenom se nesehrajete za pár dnů. Za výkon jsme si tři body zasloužili," prohlásil ostravský obránce Jiří Fleišman.

Vysočina bez svého zraněného kanonýra Ikauniekse byla v prvním poločase takřka neškodná a děj se odehrával především na její straně trávníku. "Není náhoda, že dva zápasy po sobě chybí Ikaunieks a Zoubele a útočná hra nemá takovou kvalitu. Bohužel jsme ty dva zatím nenahradili tak, aby to bylo prospěšnější pro tým," řekl jihlavský trenér Svědík.

Trenér hostů Svědík tudíž v půli zareagoval vysláním Popoviče a lépe si to sotva představoval sám. Střídající hráč už v 50. minutě po rohovém kopu hlavou dorazil do brány odražený balon.

Jihlavě se podařilo vymanit z tlaku a občasnými výpady brnkala domácím na nervy. Klíma měl v 70. minutě na noze stoprocentní gól, ale Laštůvka a pak i Fleišman na brankové čáře zažehnali nebezpečí. "Díky bohu, že to neskončilo v bráně. Byl to pro nás zlomový okamžik celého zápasu, těžko bychom se už pak asi zvedali. Pak jsme už byli zase lepší," řekl Fleišman.

Hosté tak na vlastní kůži pocítili hořkost přísloví nedáš - dostaneš a v 72. minutě vrátil Hrubý přesným volejem po trestném kopu a odraženém balonu Baníku vedení. "Sedlo mi to ideálně. Moc jsme tohle vítězství potřebovali, myslím, že jsme si ho i zasloužili," řekl Hrubý.

Další vyrovnání Baník aktivní hrou nepřipustil a naopak pojistil první jarní výhru Procházkou, který po rohu Hrubého na zadní tyči dotlačil balon do sítě stehnem. Jihlava dohrávala závěr v desíti bez vyloučeného Buchty, který za šlápnutí na Baroše dostal červenou kartu. Zraněného domácího kapitána však odnesli z trávníku na nosítkách.

"Selhali jsme, musíme podat daleko lepší výkon a vrátit se k začátku jara. Možná jsme se o něco zlepšili oproti utkání s Jabloncem, ale nepřiblížili jsme se počátečním výkonům z jara," dodal Svědík.

Baník Ostrava - Vysočina Jihlava 3:1 (1:0)

Branky: 31. Baroš, 72. Hrubý, 80. Procházka - 50. Popovič. Rozhodčí: Příhoda - Moláček, Arnošt. ŽK: Jirásek, Hrubý, Hlinka - Tlustý, Levin. ČK: 86. Buchta. Diváci: 4446.

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Procházka, Šindelář, Fleišman - Fillo, Hlinka, Hrubý, Jirásek (61. Granečný) - Poznar (76. Diop), Baroš (87. Stáňa). Trenér: Páník.
Jihlava: Rakovan - Vaculík, Tlustý, Buchta, Schumacher - Ljovin - Fulnek, Dvořák, Urblík (90. Mara), Holík (46. Popovič) - Klíma. Trenér: Svědík. 

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Dneska to byl spíše anglický, mužný fotbal. Jsem rád, že jsme to vyválčili. Z naší strany to byla dobrá první půlka. Dokázali jsme eliminovat sílu soupeře v brejcích, druhou půlku jsme ale vypadli z koncentrace a hned jsme za to zaplatili gólem. Těžce jsme se z toho vzpamatovávali, ale rozhodli jsme gólem Hrubého, jak to umí trefit jenom on. To byl rozhodující okamžik. Pak se to dohrávalo a my si na ně počkali. Oživili jsme trochu naši situaci v tabulce."
Martin Svědík (trenér Jihlavy): "Špatně jsme do zápasu vstoupili prvním poločasem, nehráli jsme vůbec směrem nahoru, vůbec nehrála záložní řada. Baník byl agresivnější a po chybě Ljovina dal gól na 1:0. Obraz hry se ve druhém poločasu změnil a korunovali jsme to gólem. V tu chvíli Baník nebyl v psychické pohodě, hodně kazil a my jsme se dostali do hry. Zápas se lámal Klímovou šancí, my ji nevyužili a dostali dva góly ze standardních situací, což je trestuhodné. Zasloužená prohra." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články