Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Baník místo trenéra Frňky povede Korytář

Ostrava - Novým trenérem fotbalistů Ostravy se stal Radomír Korytář. Dosavadní kouč juniorského týmu uprostřed krušného období, ve kterém klub řeší stěhování na nový stadion, hledá tréninkové plochy a potýká se s nedůvěrou fanoušků, vystřídal u prvního týmu Petra Frňku.

Ilustrační foto

Korytáře sice čeká premiéra v roli hlavního trenéra v první lize, u ostravského áčka však nebude působit poprvé. Baník už vedl v posledním kole sezony 2012/2013 (prohra 0:1 s Jabloncem), kdy dočasně nahradil odvolaného Martina Pulpita. Poté tým řídil společně s Tomášem Bernadym a Radkem Slončíkem.

Korytář je momentálně na dovolené v Řecku, nad nabídkou vést Baník příliš neváhal. "Samozřejmě mě potěšilo, že mě klub oslovil. Nepřemýšlel jsem nad tím příliš dlouho. Ten tým totiž dobře znám, vždyť ještě na podzim jsem jej vedl společně s Martinem Svědíkem. Vím, že mě čeká spousta práce a ta cesta směrem vzhůru nebude jednoduchá," prohlásil kouč.

Spolu se Svědíkem byl u podzimní jízdy Baníku, kterou zakončil vynikajícím pátým místem. Poté ale vedení klubu tuto úspěšnou dvojici překvapivě odvolalo. Zatímco Svědík klub opustil, Korytář začal trénovat juniorku. A-týmu tak byl pořád nablízku a ví o problémech, které tým trápí: "Chyběla tam týmovost, kluci netáhli za jeden provaz. Vytvářeli se tam skupinky, a to je u týmového sportu vždy velký problém. Poté si totiž každý hraje na vlastním písečku a na špatné výsledky je zaděláno."

Klíčem k úspěchu obměna kádru

Většinu hráčů Korytář zná a je si jist, že dokáže najít recept, jak tým vyvést z výsledkové i herní krize. "Ta cesta vede přes obměnu kádru, na tom už děláme. Budou nějaké odchody i příchody. Pokud je dotáhneme do konce, přichází další krok v podobě stabilizace týmu a jeho sehrání. Důležitým faktorem pak bude vrátit hráčům sebevědomí. Na jaře ho totiž příliš mnoho neměli. Pokud se nám podaří vyřešit všechny tyto aspekty, můžeme výsledkově zopakovat loňský podzim," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Baníku se v turbulentní době chopí Korytář

Korytář zatím netuší, zda bude v nové sezoně moci počítat i s největší hvězdou Milanem Barošem, je s ním ovšem v kontaktu. "Vyměnili jsme si pár textových zpráv a budu respektovat jakékoliv jeho rozhodnutí. Ať už se rozhodne v Baníku pokračovat, nebo ne," dodal. Baník zahájí přípravu na novou sezonu 19. června.

Baník v problémech

Ostravský klub nečeká snadná příprava, hledá totiž tréninkové prostory. Na Bazalech mu totiž končí smlouva o pronájmu a další dohoda je zatím v nedohlednu. "Novou sezonu budeme muset zahájit provizoriem. Máme předběžné dohody s některými jinými fotbalovými areály v nejbližším okolí Ostravy," uvedl majitel klubu Petr Šafarčík.

Baník čelil na jaře velkému odlivu fanoušků. Nyní se navíc bude stěhovat do Vítkovic na Městský stadion, který je trnem v oku zejména pro skalní příznivce. Průzkum, který si nechal Baník zpracovat, jej však nabíjí optimismem. "Vyšlo tam, že spousta fanoušků se na nový stadion těší, protože Bazaly už zkrátka dosloužily. Jsem přesvědčen, že návštěvnost půjde nahoru," dodal Šafarčík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články