Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Baník mění majitele, Šafarčíka střídá Brabec

Ostrava – Dlouho očekávaný prodej Baníku Ostrava se stal skutečností. Ostravský klub, jenž je podle všeho na pokraji bankrotu a nedaří se mu ani po sportovní stránce, když v Synot lize drží beznadějně poslední příčku, koupil od Petra Šafarčíka kroměřížský podnikatel Václav Brabec.

Ilustrační foto

"Ano, domluvili jsme se a podepsali jsme smlouvu. Více oznámíme v příštím týdnu," sdělil Brabec pro server sport.cz. Jednání o prodeji ostravského celku se značně táhla. Dohady o změně vlastníka Baníku zesílily poté, co se Šafarčík na začátku prosince po posledním kole podzimní ligové sezony proti Spartě přišel rozloučit s hráči. Baník poté uvedl, že Šafarčík v lednu opustí funkci předsedy představenstva.

Dohodu o prodeji se podle iSport.cz podařilo uzavřít až v noci na dnešek. Baník prý má dluhy sahající až k hranici 70 milionů korun a dokonce mu hrozila insolvence. Padesátiletý kroměřížský podnikatel Brabec údajně už dříve poskytl Baníku miliony na úhradu závazků vůči hráčům.

Baník se se čtyřmi body krčí u dna ligové tabulky a už po podzimní části ligy ztratil reálné šance na záchranu. Klub už nějakou dobu prodává jednu oporu za druhou – naposledy brankářskou jedničku a kapitána týmu Jiřího Pavlenku do Slavie, a hráčům prý dluží na výplatách.

Nový majitel Brabec tak do Baníku přichází s aurou zachránce, ke kterému se upínají naděje ostravských fanoušků, že slavný klub opět pozvedne na příčky, jež mu historicky náleží. Klubu, jehož dluhy podle iSport.cz údajně sahají až k sedmdesáti milionům korun, prý hrozila insolvence. S Brabcovým příchodem však Baník tuto hrozbu nejspíš odvrátil.

Slezský klub patřil Šafarčíkovi od února roku 2012 a minimálně šest let už od éry předešlého majitele Tomáše Petery zápolí s vážnými ekonomickými problémy. Petera přenechal Šafarčíkovi Baník s více než stomilionovým dluhem a od bankrotu klub v květnu 2013 zachránilo město, které po kontroverzním hlasování zastupitelstva odkoupilo za 115 milionů stadion na Bazalech. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články