Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Baník doma počtvrté v sezoně prohrál. Budějovice zvítězily 2:1

Fotbalisté Českých Budějovic v 10. kole první ligy zvítězili v Ostravě 2:1 a bodovali po sérii tří porážek. Baník utrpěl už čtvrtou domácí prohru v sezoně nejvyšší soutěže. Slezané sice měli spoustu šancí a třikrát trefili tyč, ale branka střídajícího Muhameda Tijaniho z 82. minuty jim přinesla pouze snížení. Za hosty skórovali už ve druhé minutě Daniel Hais a krátce po změně stran Lukáš Čmelík. Budějovičtí v neúplné tabulce poskočili na 10. místo, ostravský tým je dvanáctý.

Fotbalisté Baníku (v modro-bílém) prohráli s Českými Budějovicemi
zdroj: ČTK / Petr Sznapka

"Máme po dlouhé době radost. Nebyla to krátká doba, tři utkání jsme prohráli a jeli jsme na Baník. Jeli jsme tu s tím, že si chceme spravit náladu a ukázat, že Budějovice umí hrát fotbal," uvedl na tiskové konferenci trenér Dynama Jozef Weber.

Dynamo nemohlo utkání v Ostravě rozehrát lépe. Čmelík se na pravém křídle prodral před Fleišmana a jeho centr na malé vápno uklidil do sítě Hais, který se dočkal své první ligové trefy ve svém 18. zápase.

Baník pak převzal otěže hry do svých rukou a vynutil si místy výrazný tlak. Klíma zblízka přestřelil, pak ale mohli opět udeřit hosté. Po rohovém kopu hlavičkoval Čavoš a brankář Laštůvka konečky prstů balon vytáhl.

Poté dlouho počítali možnosti pouze domácí. Uzdravený kanonýr Almási, který poprvé v sezoně nastoupil v lize, nejprve pohotovým volejem trefil Janáčka. Budějovický gólman předvedl zázračný zákrok v 23. minutě, když podobně jako Laštůvka odvrátil další Almásiho pokus.

Gól visel ve vzduchu, ale nepřišel krátce před pauzou po Klímově zakončení z malého vápna, ani krátce po přestávce. To nejdříve vypálil vedle Cadu a vzápětí Janáček zlikvidoval další střelecký pokus Almásiho.

"Mám pocit, že dneska kdybychom hráli tři hodiny, asi ten gól nedám. Vyčítám si to, měl jsem tři, čtyři šance, mohl jsem klidně dát hattrick a v pohodě bychom vyhráli. Ale chyběla troška štěstí, takové zápasy se někdy hrávají," řekl slovenský útočník Almási.

Dynamo naopak se střílením gólů takový problém nemělo. Z ojedinělé akce v 50. minutě utekl Čmelík a sám před Laštůvkou nezaváhal.

Druhý gól otupil a zarazil nápor Baníku. Sílící nervozita zanechala následky na ostravském sebevědomí, domácím najednou začala váznout finální fáze. Z mírné územní převahy se vyklubala ještě jedna šance pro Almásiho, jenž ale ani napočtvrté nedostal míč do sítě.

Domácí zmar podtrhli v 80. minutě v krátkém sledu Tijani a Kuzmanovič, kteří orazítkovali tyč a břevno Janáčkovy brány. Když se zdálo, že domácí úsilí bude zcela marné, dokázal Tijani hlavou přece jen protlačit do brány centr ze strany.

"Škoda že ten gól nepřišel trochu dříve. Kdybychom snížili o dvacet minut dříve, jsem přesvědčen, že bychom urvali nějaký bod. Ale na kdyby se nehraje. Prostě nám chyběl kousek štěstí v koncovce. Jinak jsme nehráli špatně," mínil Almási.

Ostrava v závěru opět ožila a za chvíli málem bylo vyrovnáno, ale další hlavička Tijaniho opět zatřásla břevnem. Baník tak doma prohrál s Budějovicemi po sedmi ligových duelech.

"V závěru to byl jeden nákop za druhým do vápna. Měli jsme štěstí, které k fotbalu patří, vynikající výkon gólmana Janáčka a v neposlední řádě velmi dobře pracující trojka vzadu Broukal, Králik a Havel. To rozhodlo, že jsme v tom hektickém a pro mě až zbytečně dlouhém závěru to vítězství uhájili," dodal Weber.

10. kolo první fotbalové ligy:

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 1:2 (0:1)

Branky: 82. Tijani - 2. Hais, 50. Čmelík. Rozhodčí: Černý - Podaný, Líkař - Batík (video). ŽK: Cadu, P. Jaroň, Almási - Sluka, Janáček, Weber (trenér). Diváci: 6011.

Sestavy:

Ostrava: Laštůvka - Ndefe (64. P. Jaroň), Frydrych, Lischka, Fleišman - Cadu, Boula (71. Tijani), Kuzmanovič, Plavšič - Klíma, Almási. Trenér: Vrba.

Č. Budějovice: Janáček - Čolič, Králik, Havel, Sluka - Čmelík (57. Švec), Čavoš, Hellebrand (89. Sladký), Broukal, Potočný - Hais (83. Skovajsa). Trenér: Weber.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články